L av Erland Loe

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2001.07.24
Erlend Loe, født i 1969 i Trondheim, bosatt i Oslo. Erlend Loe debuterte med romanen ”Tatt av kvinnen” i 1993, men fikk sitt store gjennombrudd med ”Naiv. Super” i 1996. Han har også skrevet de populære barnebøkene om truckføreren Kurt. Erlend Loe er også utdannet manuskriptforfatter fra den Danske Filmskole i København.
Den populære filmen ”Detektor” (2000) var skrevet av Erlend Loe og er også hans siste verk. Han har spilt teater og arbeidet med film og video, lagd småfilmer og musikkvideo. Var en stund anmelder i Arbeideravisa, jobbet på psykiatrisk sykehus og vært lærervikar. Ble i 1997 tildelt Cappelenprisen.
”L” ble utgitt i 1999 av J.W.Cappelens forlag AS. Han har kalt boken L. ”Den samme L`en som er bak på biler som øvelseskjører, betyr Learner – under opplæring.” Dette sa Erlend Loe selv.

Hovedpersonene i boken; Erlend Loe som forteller, Even Loe (lillebror), Kim, Martin, Yngve (kortfilmmaker), Egil og Roar (kokk på turen). Disse syv relativt unge menneskene er dem det egentlig handler mest om i boken. Hver og en av dem har hver sin forskjellige og meget tydelige personlighet. Alle personene er ikke like mye med i boka, enkelte kommer tidligere inn i boka enn andre. Erlend som forteller er med i hele boka og treffer på eller forteller etter hvert om de forskjellige personene.


Handlingene i boka er fortalt over flere måneder og vi merker tidlig i boka at dette ikke er noen gammel fortelling, men noe som nylig har skjedd. Boken starter i Norge, nærmere bestemt i Trondheim, men etter hvert flytter hendelsene seg over til Stillehavsøya Manuae der mesteparten av boken blir fortalt.

Litt om handlingene i boken. Hovedpersonen, Erlend, føler at han ikke har gjort nok, eller ”bygd” noe for samfunnet. Så han brenner etter å sette Norge på kartet slik store og sterke nordmenn har gjort før ham.
En vinterformiddag går han på skøyter på Lianvannet i Trondheimsmarka. Med vinden i ryggen glir skøytene av seg selv over isen. Erlend tenker på Thor Heyerdahl, verdens mest berømte nålevende nordmann. Han får plutselig en idé; kanskje urbefolkningen fra Sør-Amerika lot seg drive med vinden over isen til de Polynesiske øyene? Erlend bestemmer seg for å sette i gang en ekspedisjon til Stillehavsøyene for å lete etter bevis og han er klar over at Thor Heyerdahls teori kan bli satt på en alvorlig prøve.
Problemet blir finansieringen og å sette sammen et mannskap som tror på teorien og er villige til å bli med på Erlends premisser. Han får med seg lillebroren Even og fem andre gutter som til sammen har kunnskaper på en bred faglig linje. På kreativt vis får Erlend sjarmert en næringslivsleder til å sponse turen, og guttene er klare for Stillehavsøya Manuae, 50 år etter Kon- Tiki-ferden. Erlend skildrer guttenes liv på den øde øya som en slags dagbok, fra dag til dag og bål til bål.

Det er litt vanskelig å finne noe budskap og tema i denne boka. Men om det er noe budskap kan det være at Loe viser at om du har en god idé på hjertet, så få den ut og gjør noe med den. Tema: Boken handler om en vanlig person som lager en teori. Han bruker mye energi og krefter får å bevise teorien sin, men gir etter hvert opp.
Jeg synes boken var veldig god. Erlend Loe skriver et lett og forståelig språk. Og det var morsommere og lese siden det med jevne mellomrom var morsomme punkter og ellers underholdene tekst. Loe tar opp dagligdagse tanker og hendelser og former dem om til no morsomt eller interessant. Når du leser boka får du tanker du ikke har hatt før, og nye synsvinkler på ting du ikke pleier å tenke på.

Og: Jeg leste på Internett at Erlend Loe og vennene hans faktisk reiste ned på Manuae. Der de lå i telt og rapporterte inn til Dagbladet hver dag. I Dagbladet (1998) stod det:

”Forfatter Erlend Loe (28) har tatt med seg en bror og fem kompiser til Cook Islands i Stillehavet. De skal bo der i fem uker. Det skal det bli bok av.

Jeg ble litt i tvil da jeg så dette, men det er tydelig at turen virkelig fant sted. Og det gjør det hele enda mer interessant synes jeg.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst