Cubakrisen - Årsaker, konsekvenser og hendelser

Denne Artikkelen dekker konsekvenser, årsaker og hendelser av Cubakrisen
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2021.01.22
Tema

Etter en uvanlig søndag i 1962 fryktet John F Kennedy for alle amerikanere sitt liv. 

Årsaken til denne fryktede krisen er dramatisk. I 1962 begynte Sovjetunionen i hemmelighet å sette opp missilbaser i Cuba (nabolandet til USA). Hvis disse missilene ble klare for utskytning, kunne de dekke nesten hele Amerika, og det ville gitt Sovjetunionen mer kontroll over USA. I oktober ble dette offisielt for Kennedy og Cubakrisen startet.

3 år før Cubakrisen, kollapset styre i Cuba, og Fidel Castro fikk makten. Castro stoppet handelsforbindelsen mellom USA og Cuba og i 1960 startet han en ny med Sovjetunionen. Castro var ikke kommunist, men han måtte samarbeide for at økonomien til Cuba ikke skulle blø. At Cuba og Sovjetunionen startet handel skapte oppstyr i USA, nå hadde fienden tilgang til bakdøra deres.

Under den slitsomme og nervepinnende krisen ble det snakk om invasjon og luftangrep mot Cuba. Kennedy og rådgivere hans pratet lenge for en riktig løsning, imens satte kommunistene missilene på rampene. Denne krisen varte to hele dramatiske uker og aldri før har menneskeheten vært så nærme atomkrig. Kennedy annonserte at de skulle sette opp en handelsblokade rundt Cuba, og dette var bristepunktet. Amerikanerne som var sjokket av frykt for atomkrig visste ikke om kommunistene ville gi seg eller ta hevn.

Etter disse to dramatiske ukene gjorde stormaktene en avtale, og dermed sluttet Cubakrisen den 27. oktober 1962. Avtalen som ble gjort var for å stanse atomkrig, de blir enig om at kommunistene skulle fjerne alt av atomvåpen fra Cuba, og at amerikanere skulle fjerne sine missiler i Italia og Tyrkia og ikke starte enn invasjonen på Cuba. 

Cubakrisen var over å konsekvensene begynte å stake seg opp, i 1964 mistet Khrusjtsjov makten over Sovjetunionen, fordi han var sett på som svak etter Cubakrisen. Castro følte seg sviktet av Sovjetunionen, og dermed ble forholdet mellom Cuba og Sovjetunionen verre. Castro ble også en veldig populær mann ettersom han hadde reddet Cuba fra en amerikansk invasjon. USA valgte også å gå inn i Vietnamkrigen som en konsekvens fra Cubakrisen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst