Hvordan nynazismen påvirker demokratiet i Tyskland?

Teksten er om hvordan nynazismen påvirker demokratiet i Tyskland.
Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2021.11.15
Tema

Nynazismen står for meninger som er rasistiske, hatefulle og nasjonalistiske. Denne ekstremistiske ideologien lever i hele verden, til og med i dens opprinnelige land, Tyskland. I dagens Tyskland er nynazismen mye mindre utbredt enn på 1930- og 1970 tallet hvor over en tredjedel syntes styreformen var god. Allikevel, nynazismen lever fremdeles i noen regioner i Tyskland. ¨Alternative Für Deutschland¨ er et parti som mener noe av det samme som nynazismen. Dette partiet har representanter i 13 av de 17 tyske «bundesländer.» AFD fikk 10,3% av stemmene og 83 mandater inn på Forbundsdagen, som er deres parlament. Tyskland sitt indirekte demokrati klarer mest sannsynlig å unngå at AFD og dens nynazistiske meninger kommer til makten. Likevel, 83 av 735 mandater vil gi en påvirkning. Hvordan påvirker nynazismen dagens demokrati i Tyskland? Er det nynazistiske partiet «AFD» en trussel for demokratiet? Tyskland har en fortid med nynazismen, men hvordan spiller historien til Tyskland en rolle i demokratiet deres. Hvordan påvirkes samfunnslivet av nynazismen? 

 

Grunnen til at jeg valgte denne problemstillingen er fordi det har nettopp vært valg i Tyskland. Jeg så at AFD som er et nynazistisk parti skåret meget høyt. Dette skjønte jeg ikke hvordan kunne gå med den historien Tyskland har. Samtidig lurte jeg på hvordan dette kunne påvirke demokratiet deres.

For å finne svar på problemstillingen min, brukte jeg kilder. Jeg trengte informasjon som var presis og sann. Kildene mine varierte og de passet til måten jeg lærer best. Kildene jeg brukte var Nettavisen, SNL, 198 land med Einar Tørnquist med Asbjørn Slettemark, utrop, Aftenposten, NRK, Utrop, FN, Deutsche statetisches undesmant og NDLA. Jeg brukte podkasten 198 land, fordi jeg trengte en mere subjektiv mening om Tyskland. Asbjørn Slettemark har bodd i Tyskland i 6 år, og i podkasten forteller han om forskjellene mellom Øst-og Vest-Tyskland. Alle de andre kildene mine er objektive, og er artikler om hendelser som har hjulpet meg med å styrke poengene mine.

«Alternative Für Deutschland» står for rasistiske meninger, og hvis de kommer til makten vil det være en trussel for demokratiet. AFD ble etablert i 2013, og de var kritiske til EU-samarbeidet Tyskland hadde. Siden 2013 har partiet ytret sine meninger som inneholder av-islamisering, skyte mennesker som prøver å krysse grensen og forby alt av innvandring til Tyskland. AFD bygger på nasjonalistiske tanker og ideer, som betyr at Tyskland skal bare være for etniske tyskere. Ingen andre skal få bestemme over dem. Nasjonalisme er også rasisme, og når det kommer innvandrere eller flyktninger til landet vil rasisme oppstå. Under flyktningkrisen i 2015 tok Tyskland imot nærmere 1 million flyktninger. Statistikk viser at en av fire mennesker i Tyskland har immigrant bakgrunn. Etter flyktningkrisen fikk nettopp AFD enormt mye mere oppmerksomhet enn i 2013. Man kan se på valget i 2013 hvor de fikk 4,7% av stemmene og kom ikke inn på parlamentet. I 2017 fikk de derimot 7% av stemmene, dette er en prosent økning 67%, og årsaken var nettopp at Angela Merkel tok imot så mange flyktninger. I 2017 ble AFD valgt som det tredje største partiet. De kunne fort ha vunnet med all den kritikken Merkel fikk, men tyskerne var redde når Trump ble valgt i USA. Tyskerne visste at Angela Merkel representerte stabilitet og trygghet og hun ble valgt igjen i 2017. Hvis AFD kommer til makten vil nok befolkningen frykte det, for det kan minne om Tyskland under Hitler regime. 

AFD vil ikke være en trussel for demokratiet på grunn av de andre tyske partiene. Tyskere stemte på AFD på grunn av deres strenge innvandringspolitikk, selv om CDU også har en streng innvandringspolitikk. CDU står for kristelig demokratisk union og er det største konservative partiet i Tyskland. Dette partiet skulle man tro var lik KRF i Norge, men det er mere likt Høyre. Angela Merkel var tidligere deres leder, men i 2021 takket hun for seg. I 2021 ble Armin Laschet valgt som partileder. Disse to har veldig lik tankegang, så forskjellen vil ikke være enorm. Angela Merkel flyttet partiet mere til venstre, og det ser man tydelig på hvordan hun tok imot mange flere flyktninger. Angela lovet i 2019 at antall flyktninger skulle synke, og det løfte klarte hun å holde. I 2019 var det 97 518, som var en nedgang fra i 2015 hvor det var en million. På en måte da vil AFD miste stemmer siden de i hovedsak fikk stemmene sine på grunn av innvandringen. Hvis CDU opprettholder den strenge innvandringspolitikken, vil AFD miste noe av sine stemmer. Det så vi ved valget i 2021 hvor de fikk 10,3%, som er med mindre enn 12,6% i 2017. Selv om AFD mistet noen prosent ved valget i år vill det ikke nødvendigvis synke mer i 2025. AFD står veldig sterkt i østlige deler av Tyskland, hvor det er mere høyreekstremisme. Øst-Tyskland sitt samfunnsliv innebærer mere høyreekstremisme enn i vest.

Tiden etter krigen dannet samfunnslivet. Etter andre verdenskrig ble Tyskland delt i fire deler. Senere til to deler, Øst- og Vest Tyskland. Øst ble styrt av USA og vest av Sovjetunionen. Etter andre verdenskrig hadde Sovjetunionen sine problemer. Sovjetunionen sin økonomi var. forferdelig, og folket var misfornøyd. Dette gikk også utover Øst-Tyskland, og mange flyktet over til vest. Hvis Sovjetunionen hadde klart seg bedre etter andre verdenskrig kunne historien vært en helt annen. Allikevel, ville mange ha flyktet på grunn av Øst- Tyskland sin harde og udemokratisk styreform og at Vest- Tyskland var mer demokratiske. Dette skyltes de to ideologiene kommunisme og kapitalisme. Flyktningstrømmen var sammen med Marshall planen med på å gjøre Vest-Tyskland til et mere utviklet land, mens Øst-Tyskland ble hengende etter økonomisk og demokratisk. Marshall Planen gikk ut på at alle land som hadde kapitalisme fikk penger av USA. Disse forskjellen ser vi fortsatt i dag, selv om Tyskland er på 5 plass på Human Development Index og er gjenforent til et land. Øst-Tyskland er den delen hvor det er størst arbeidsledighet, lavest økonomi og mest kriminalitet. Disse problemene har tidligere rammet Tyskland, da kom nazismen inn i bildet med Hitler. Dette skjer nettopp i Øst-Tyskland i dag, men Hitler er ute av bildet. Likheten er skremmende fordi begge situasjonen har mange felles trekk, selv om dagens Tyskland er ikke i samme situasjon. Derimot er Trump sitt USA da han vant valget i 2016 rimelig likt. For han fikk mange stemmer i de områdene hvor de fattige og høyreekstreme holdt til. Det skal sies at i Tyskland har man flere valg muligheter, men kan det skje at en Tysk versjon av Trump vinner valget.

Øst-Tyskland rammes av nynazistiske demonstrasjoner og det er stadig flere som blir nynazister. Rundt 24 000 ser på seg selv som nynazister, men det er langt flere som er med på nynazistiske demonstrasjoner.  I 2003 var det 10902 ifølge Utrop. Dette var 900 mere enn i 2002. Mange av disse var voldelige demonstrasjoner og var rettet mot Islam, utlendinger og andre minoriteter. Som man ser på bildet er det en plakat, hvor det er avbildet en hvit sau, som representerer menneske. Denne hvite sauen sparker en svart sau, som skal bety at svarte mennesker sparkes ut av landet. Noe som skal tas i betraktning er at nesten alle nynazister eller høyreekstremister er 40+ ifølge den tyske sentral statiske byrå. Disse menneskene som er eldre enn 40 vet hvordan tyskland var for 40 år siden. Som sagt mente tyskere for 40 år siden at nazismen var en god ideologi til å styre landet. Kanskje de gamle tyskerne ser fortsatt på nynazismens meninger som gode. 

Disse rasistiske utsagnene og volden er med på å gjøre samfunnslivet usikkert. Mye av volden er rettet mot islamske menigheter, muslimer og svarte mennesker. Etter flyktningkrisen i 2015 ble det ikke bedre når Angela Merkel slapp inn over en million flykninger. Etter dette har demonstrasjonene mot innvandring økt blant høyreekstremister. Angela Merkel slapp inn alle flyktningene fordi arbeidsledigheten i Tyskland skulle reduseres, men dette tiltaket kan ha virket mot sin hensikt. Hvis en flyktning skal få jobb hvor det jobber en nynazist eller en person som er imot innvandring, vil en av de mest sannsynlig til slutt slutte, og man vil sitte igjen med en ny arbeidsledig. Dette er et av hundrevis av samfunnsproblemer som vil oppstå i Tyskland. Hva kan man gjøre for å stoppe det? Det er et umulig spørsmål når alle kan si hva de mener, samtidig som man må ta vare på flyktninger. Skal man benekte mennesker å ha ytringsfrihet, eller nekte mennesker å flykte fra hjemlandet sitt hvor de er utsatt for terror? Med tanke på at tyskerne ikke vil påvirkes av dagens nynazisme vil Tyskland ta imot flyktninger. Fortiden med nazismen og dets terror skal ikke være avgjørende for dagens samfunnsliv, men det er vell umulig etter den forferdelig og grusomme historien.

Det er ingen til om at det tyske demokratiet vil unngå at den nynazistiske ideologien skal få fotfeste i Tyskland igjen. Tyskland vil absolutt unngå det som skjedde i andre verdenskrig. Under andre verdenskrig var det rasehat og mangel på ytringsfrihet og opposisjonspartier var ikke tillat. Minoriteter ble diskriminert, og fikk ikke de samme levevilkårene og rettighetene i samfunnet som den ariske rase. Dette medfører store sosiale og økonomiske forskjeller, som igjen følger til egne utfordringer. I dagens Tyskland kan man si hva man mener, og dette gjelder for alle partier og alle mennesker. Alle partiene i dagens samfunn får lov til å ha sine tanker og ideer til og med AFD og andre ekstreme partier. Tyskland slipper også inn flyktninger og rasehatet som rammet dem rammer dem ikke i like stor grad som før. Alt dette gjorde de ikke under krigen og man ser tydelig en forskjell. I dag har alle mennesker i Tyskland ytringsfrihet, og kan si seg enig eller uenig om en sak. Ekstremister kan også ytre meningene sine i dag, selv om det kan føre til konflikt vil det fremdeles være viktig for Tyskland at alle for si sin mening. Hvis ikke, kan det oppleves som diskriminering mot ekstremister, og det skjedde jo nettopp under andre verdenskrig mot jødene. 

Tyskland har i dag blitt en stormakt. De samarbeider med hele verden, og er med i Nato, Fn og EU. I FN har de veto rett, og det har de sammen med Frankrike, Kina, Russland, USA og Storbritannia. For 100 år siden drev Tyskland og invaderte, mens i dag er de samarbeidsvillige med nesten hele kloden.

 

Alt i alt vil nynazisme og AFD ha en påvirkningseffekt på demokratiet i Tyskland. Spesielt hvis Tyskland fremdeles tar imot mange innvandrere. Nynazismen vil påvirke samfunnslivet med vold, terror og trusler for å få gjennomført sine ideer. Hvorfor tyskere henvender seg til AFD og andre ytterliggående partier når det kommer innvandrere til landet deres er for meg fortsatt uvisst. Rasehatet virker som lever sterkt hos mange tyskere, og hvis enkeltindivider har en slik grunnoppfatning om andre menneskegrupper, er det i seg selv en fare for demokratiet. Demokratiet har så langt ikke klart å løse dette problemet til tross for Tyskland sine mørke, triste, forferdelige og grusomme historie. Allikevel kan demokratiet bare møte utfordringene ved å bruke sine egne demokratiske ideer, som er ytringsfrihet og likeverd. Vil flyktningstrømmene til Europa skape ytterlige problemer for Tyskland, eller vil det roe se

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst