Integrert - Det verste som kan skje?

Kåseri om utkastelsen på tøyen. Karakter 5-6
Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2021.12.01
Tema

Se for deg at du er i en familie på syv. Du har nettopp flyttet til Norge og flytter inn i et godt nabolag på Tøyen med mange hyggelige folk rundt deg. Du får tak over hodet, ikke så stort tak, men plass til alt du og gjengen din trenger. Ja, for du har en gjeng, ikke tre barn, Erna, FEM! Alle fem går på skole, lærer seg språk raskt og får mange gode venner. Integrert vil noen kalle dere.  Drømmen om jobb blir virkelighet og dagene får mening. Jobben som taxisjåfør er tidkrevende, men du klager ikke. Det er egentlig ganske hyggelig. Ble ikke stående lenge i NAV-køen, denne karen.

Året er 2020, pandemien har truffet Norge et stormkast. Bent Høie gir deg lov til å ha fem gjester. Ingen problem, langt ifra det verste du har opplevd i ditt liv. 2020 blir til 2021. Det banker på døra en vinterkveld i februar, du åpner og blir stormet av 8-10 bevæpnede politi uten munnbind som skal representere norske lover og verdier. Men de tjener jo fett på dette her. Sikkert nok til å delta på det åpne boligmarkedet i Oslo. De sier du og gjengen din må finne seg et annet sted å bo. Du har tjent 15 000 kr for mye i fjor! I 2020, altså det året taxiene var parkert.

Sykepleier-indeksen beskriver hva en singel sykepleier får finansiering til å kjøpe, vil en sykepleier i 2020 kunne kjøpe tre av 100 boliger i Oslo. Det indikerer at det er vanskelig å få seg bolig i Oslo som singel husholdning. Tror alle er enig i at det å kjøpe seg bolig i Oslo er kun for finanseliten. Heldigvis, grunnet de gode naboene, fikk familien på Tøyen samlet inn 1 million i en støtteaksjon, bare 5-6 millioner til nå så får de snart råd til å kjøpe seg en liten ettromsleilighet med delt bad.

Kommunen var nok ikke klar over at nabolaget klarte å få inn så mye penger. Her kan man trygt si at de gikk på en liten smell. Denne taxisjåføren hadde jo tydeligvis blitt en del av nærmiljøet. Det er ikke lurt å kaste ut denne familien. Da lager jo naboene bråk, og plutselig får hele Norge vite om hva som egentlig ligger bak fasaden. Planen gikk i dass. Hensikten med kommunale boliger er kortvarig leie slik at familier ikke kan slå rot. Det beste er vel at de ikke integreres i det hele tatt, da slipper kommunen unna dette maset og jeg hadde sluppet å skrive om dette temaet.

Og nå vi først er innom meg...Hva med meg? Jeg som har bodd i Norge hele livet. Det er urettferdig at en innvandrer skal ha bolig i Oslo når ikke jeg kan det. Jeg som har god råd, eller ikke jeg, da, men foreldrene mine. Utdanning har jeg også tenkt å ta, hvis jeg gidder. Det må jo være gøy eller noe jeg kan bli kjendis av. Hvis ikke, venter jeg på arven. Det må bygges flere boliger i Oslo for å få prisene ned, sier ekspertene. Kan ikke bare de kommunale boligene bli omgjort til det åpne markedet i Oslo? Da kunne mitt nettverk skaffe en slags spleis til meg og Oslo-kåken er i boks. Tipper jeg hadde fått inn mer enn 1 mill. 

Hvis mitt forslag går gjennom, vil hovedstaden bli fylt av folk som ligner på meg, som mener det samme som meg, som snakker og spiser som meg. Kommunen unngår  mas og utkastelser, og politiet trenger ikke bryte smittevern-reglene. Det blir et rikt og meningsfullt fellesskap med bokmål og nynorsk, 17-mai, kjøttboller, ribbe og lutefisk. Vi hadde sluppet kebabnorsk, tacofredag og hyggelige taxisjåfører. Med alle utlendinger blir jo våre egne tradisjoner snart borte. Ikke kult! Og om jeg til slutt hadde bestemt meg for å ta en bra utdanning, så blir det et dusin ganger vanskeligere, for disse utlendingene får så gode karakterer at snittet fyker i været. De er liksom så vandt til å jobbe hardt for bagateller. Nesten som Norge får en slags utvikling og en ny akademisk elite tar over. La oss ikke ta imot konkurranse slik at jeg kan være på topp.

Se for deg familien på syv, på gata på Tøyen en vinterdag under pandemien. På spørsmål om hvordan dette er mulig svarer bydelsdirektøren i Oslo: “Først fikk familien avslag, og det er dette avslaget som er fulgt opp med utkastelse. Deretter fikk de søke på nytt, og da er det en helt annen sak, ifølge boligenheten, selv om det er samme søkere, samme saksbehandler og samme bolig.” Eller sagt på en enklere måte: Vi vil ikke ha dere her. Spleis er opprettet, og jeg gjør meg klar til min første bolig i hovedstaden. Jeg skal feire med en digg kebab på innvielsesfesten

Kilder:

https://tv.nrk.no/serie/nytt-paa-nytt/2021/MUHH50000621/avspiller

 

https://eiendomnorge.no/aktuelt/blogg/sykepleierindeksen-h1-2020 

 

https://www.aftenposten.no/oslo/i/yROyQA/barnefamilie-ble-kastet-ut-paa-toeyen-familien-er-ikke-unik 

 

https://www.daria.no/skole/?tekst=1575

 

https://finansavisen.no/nyheter/bolig/2020/11/23/7591045/sjefokonomen-i-nbbl-advarer-det-bygges-altfor-lite-i-oslo 

 

 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst