Løslighet av NaCl i vann

Naturfagsrapport om løsligheten til salt i varmt og kaldt vann.
Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2020.11.28
Tema

Hensikten med dette forsøket er å finne ut hvor mye NaCL (salt) som kan løses i vann, og se om at løseligheten til saltet påvirkes av temperaturen i vannet. 

TEORIDEL 

Kaldt vann har høyere tetthet enn varmt vann. Det vil si at vannmolekylene flyter mere løst i lunket vann enn i kaldt, og saltet blir dermed lettere og løse opp. Derfor tror vi at saltet er lettere og løse opp i varmt vann enn i kaldt. Oppløsningsevnen avhenger svært mye av temperaturen. Jo høyere temperatur, desto mer stoff kan løses opp per liter oppløsningsmiddel. 

Hypotese: Vi tror at NaCL vil løse seg betre opp i varmt vann enn i kaldt. 

UTSTYRSLISTE

·        2 begerglass 200ml 

·        Vann, kaldt og lunkent 

·        NaCL 

·        Glasstav

·        Rørepinne 

·        Vannkoker 

·        Varmeplate 

FRAMGANGSMÅTE 

1.       Fyll det ene begerglasset med 100mL romtemperert vann. (Ca 20grader)

2.      Tilsett 5gram NaCl. Rør til alt saltet har løst seg opp, og fortsett til saltet begynner å bli vanskelig og røre ut. 

3.      Dermed tilsetter du 1gram med salt om gangen. Noter hvor mye salt som blir løst opp. 

4.      Det andre begerglasset fylles med kokende vann, og løs opp salt som over.

OBSERVASJONER

Vi måtte gjennomføre forsøket på kort tid, siden vi var en av de siste gruppene som fikk gjort forsøket. Vannet ville ikke koke så vi hadde ikke noe annet valg enn å bare bruke varmt vann istedenfor kokende vann som vi originalt skulle bruke. Det gikk heldigvis bra, men gruppen min hadde ikke nok tid til å få blandet alt saltet med det kalde vannet. Derfor blir resultatet litt annerledes. Vi observerte fort at saltet umiddelbart løste seg opp raskere i det varme vannet enn i det kalde. Vi tilsatte 5 og 5 gram om gangen, før vi begynte med å tilsette 1 gram og blande det helt ut til det ikke gikk flere ganger. 

RESULTAT:

Kaldt vann Varmt vann
5g 5g
5g 5g
5g 5g
5g 5g
1g 5g
1g 5g
1g 5g
1g  
1g  

drøfting og feilkilder
Forsøket gikk egentlig ganske bra, og alle på gruppen hadde faste oppgaver for at vi skulle kunne gjennomføre det raskere. En feilkilde til forsøket vårt var at vannet ikke hadde helt kokt opp, men det hadde lite å si for resultatet. En mulig feilkilde kan også være dersom utstyret ikke er helt rent, da kan stoffene reagere med hverandre, og resultatet blir helt annenledes. Vi tok også litt for mye salt i det varme vannet, og fikk ikke nok tid til å blande ut alt saltet i det kalde vannet. Stasjonen våre var heller ikke helt ren når vi begynte, noe som vi burde fikse til neste gang. Vi burde også være tidligere ute med og begynne på forsøket, slik at vi slipper og stresse sann neste gang. Vi kunne ha unngått denne feilen, men alt i alt var vi veldig effektive. Derfor er ikke resultatene våre helt nøyaktige, og kan ikke stoles helt på.  Poenget med forsøket var og teste løseligheten til salt i vann, og om det var en forskjell mellom varmt og kaldt vann. 

Konklusjon 
Vi klarte totalt og løse opp 35 gram med NaCL i varmt vann, og 25 Gram med NaCL i kaldt vann per dl vann. Dette skjedde fordi vannmolekylene sitter tettere i kaldt vann enn i varmt. Dermed stemte hypotesen til gruppen min. Resultatet var veldig som forventet, men dette var jo også et relativt lett forsøk.

 

Kilder:

https://renholdtrondheim.org/kjemi-loselighet-og-opplosning/’

https://ndla.no/nb/subjects/subject:3d9454e8-460e-42c7-8f28-71663fbbf6e6/topic:ff48ed85-dbc5-4b98-a3b2-4212fd341c1a/topic:f8f6688b-5399-430c-9ded-3857497e6ca7/resource:80eb32b9-09e9-41b2-a1ef-33c9da927ede?filters=urn:filter:f18b0daa-6507-4025-8998-b8a11c8ccc70 12.11.20

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst