Anders Behring Breivik: Terrorangrepene i Norge og debatten om dødsstraff

Denne teksten diskuterer Anders Behring Breivik, også kjent som Fjotolf Hansen, en norsk terrorist som ble dømt for terrorangrepene i Oslo og på Utøya i 2011. Teksten utforsker straffen han mottok for disse alvorlige forbrytelsene og tar opp spørsmålet om dødsstraff som en mulig straffemetode.
Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2020.04.23
Tema

Fjotolf Hansen også kalt Anders Behring Breivik, er en norsk terrorist som er dømt for planleggingen og gjennomføringen av terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011, der til sammen 77 mennesker ble drept. Breivik sto bak et bombeangrep på regjeringskvartalet i Oslo som forårsaket åtte personers død og skadet ni alvorlig. Eksplosjonen forårsaket også omfattende materielle ødeleggelser. På AUFs sommerleir på Utøya drepte Breivik 69 mennesker og skadet 33. Mange endte med å få psykiske lidelser. (SNL, Marte R.E, 2011)

Hva er straffet hans hvis han har gjort noe så alvorlig da? Dødsstraff kunne ha vært perfekt kanskje? Siden han allerede har drept mange så burde han også bli drept, er det nok det mange tenker er det rette. Da kommer selvfølgelig opp spørsmålet alle lurer på «Burde Anders Breivik få dødsstraff?» 

Det antas at det kriminelle elementet som er oppmerksom på dødsstraffen, vil bruke mer tid på å vurdere om handlingen de tenker å begå, er verdt den prisen de til slutt måtte betale (Delfino & Day, 2008). Meningen er at mange kriminelle vil føle at risikoen for livet for den voldelige handlingen ikke er verdt prisen, og de vil avstå fra å begå slike forbrytelser. Få mennesker, selv kriminelle, har et døds ønske, og det antas at denne mangelen på ønske om 

egen død vil hindre dem i å forårsake andres død (Delfino & Day, 2008). Til tross for motstand fra de som tror at dødsstraff skulle stoppes, viser noen statistikk at antall mord stiger når dødsstraffen ikke er i kraft, og dette tallet faller når dødsstraff er gjeninnført (Johansen, 1998).

Et annet poeng av dette argumentet er at det alltid er mulighet for at overlevende som har mistet sine kjære, ville vurdere å ta hevn på andre på grunn av deres smerte og sorg, og dette kan føre til enda mer voldelige forbrytelser. De kriminelle som har utført handlinger, risikerer også å bli drept av de som vet hva de gjorde og tror at den skyldige burde ha dødd. Dette skaper mer voldelige handlinger i samfunnet og flere problemer med å straffe disse personene. Å ha dødsstraff for voldelige forbrytelser forhindrer ofte dette.

For å oppsummere er hovedpunktet i argumentet for dødsstraff at kriminalitet vil gå ned på grunn av frykt for straff. Dette er troen til dem som taler for dødsstraff for alle voldelige forbrytelser, og all informasjon om det motsatte ser ikke ut til å endre denne oppfatningen. Det er flere effektive argumenter mot dødsstraff, inkludert det faktum at noen mennesker har blitt henrettet, og regjeringen har senere oppdaget sin uskyld. Det er ikke mye å gjøre på det tidspunktet, og i stedet for å avskrekke voldelig kriminalitet, gjør det at dødsstraffen virker urettferdig. Det drøfter igjen om dødsstraff er en god ide, siden det noen ganger bli brukt feilaktig og uskyldige mennesker blir rammet av politiets, anklagernes og regjeringens feil (Rivkind & Shatz, 2005). Det virker som mange kriminelle ville finne dette mer morsomt enn skremmende. De tar ikke sjansen for å bli fanget og utsatt for dødsstraffen seriøst nok til å bli skremt av straffen som mange antar at de vil være (van den Haag, 2001). Dødsstraff går mot vår mest grunnleggende menneskerettighet altså retten til livet og å bli drept av dødelig injeksjon eller å bli elektrokjørt er ikke alltid jevn og smertefri, noen ganger forårsaker det en smertefull død. 

I min konklusjon altså min mening syntes jeg at det er spørs på hva slags handlinger og lovbrudd de har gjort. I min del syntes jeg ikke Anders B.B burde bli dømt til døden. Det er ganske mye som skal til for at man skal planlegge et massedrap og faktisk gjennomføre handlingen. Han er en veldig smart mann og vil nok lære andre folk sine egenskaper etterhvert som han er ferdig med å sone straffen sin. Ja han hadde en bra utdanning, lys fremtid også videre, men han hadde sin tro, og intet menneske burde fortjene å dø uansett 

hva slags handlinger de har gjort. På den andre siden, for eksempel John Wayne Gacy, også kjent som The Killer Clown, var en amerikansk seriemorder. Han ble dømt og senere henrettet for voldtekt og drap på 33 gutter og unge menn i tidsrommet fra 1972 til han ble arrestert i 1978. 27 av dem begravde han under gulvet i huset sitt, andre ble funnet i en elv i nærheten. Det er en handling man skal få dødsstraff for, men heldigvis for oss så finnes det ikke syke mennesker som de i USA. Grunnen til at Norge har det så bra er fordi samfunnet vi har skapt er bra for både landet og menneskene her. Det er ikke så mange mennesker her i Norge som begår såpass alvorlige kriminalitet som i USA eller noe slikt.

Kriminalitet, inkludert voldelig kriminalitet, har vært med samfunnet nesten siden begynnelsen, og det vil forbli med samfunnet til det avsluttes. Ingenting vil hindre noen fra å begå voldelige handlinger, og dødsstraffen ser ikke ut til å være svaret. 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst