Den katolske, ortodokse OG LUTHERSKE KIRKE

Hva den katolske, ortodokse og lutherske kirke mener om forskjellige særtrekk. Karakter: 6-
Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2020.11.06
Tema

DEN KATOLSKE, ORTODOKSE OG LUTHERSKE KIRKE

Det finnes mange forskjeller mellom den katolske og den ortodokse kirke og den lutherske kirke. Den katolske og den ortodokse kirke har flere likheter enn ulikheter. Jeg har valgt å snakke om disse særtrekkene:

·       Prevensjon og abort

·       Kjønn og kjønnsroller

·       Sakramenter

Prevensjon og abort 

Prevensjon og abort er ikke helt godtatt i noen av trosretningene egentlig, men for eksempel i den lutherske kirke er det veldig delte meninger om det, de fleste protestanter gjør vel egentlig som de vil når det gjelder prevensjon og abort. Katolikkene derimot har litt sterkere meninger om det. De mener det er en alvorlig synd og ta abort, de godtar heller ikke prevensjon for at de vil ikke at liv skal forhindres på en uekte måte. Det blir galt at en kvinne må bære fram ett barn som kanskje har liten sjanse for å overleve, eller at moren ikke har det som trengs til å være en god nok mor og være der for ungen sin. Kvinner burde få bestemme over sin egen kropp.

Kjønn og kjønnsroller

I det nye testamentet står det at 

“Som kirkens underordner seg Kristus skal kvinnen underordne seg sin mann i alt”. 

Dette vil si at menn alltid skal være en klasse over kvinner. I den lutherske kirke for eksempel så kan prester være kvinner mens i den katolske kirke kan bare menn være det. Men det har ikke alltid vært sånn at kvinner kunne være prester i den lutherske kirke, det var ikke før på 60 tallet at det var lov får kvinner å bli prest, det har kanskje litt å gjøre med at i bibelen så er det som oftest menn det er snakk om. Jesus er mann, gud er mann, disiplene til Jesus er menn. Jesus hadde respekt for kvinner og behandlet de bra, men det har alltid vært sånn at menn regjerer over kvinner.

Jeg mener selv at de ikke skal ha noe å si for hvilket kjønn du er, men det gir mening at prester er menn siden gud, Jesus og disiplene er menn.

Sakramenter

Dåp og nattverd er eksempler sakramenter. Sakramenter er hellige handlinger i kirken med innsettelse av gud.

Den katolske og den ortodokse kirke har 7 sakramenter, de er da med medlemmene av kirken fra de er født til de dør. De ortodokse og katolikkene mener at det er Jesus som leder kirken gjennom Den Hellige Ånd. 

De syv sakramentene i den katolske og ortodokse kirken er: 

·       Dåp

·       Konfirmasjon

·       Nattverden

·       Skriftemålet

·       Ekteskap

·       Ordinasjon

·       Sykesalving

Den lutherske kirke har bare 2 sakramenter dåp og nattverd. Disse er de eneste som er nevnt i bibelen og regnes som gyldige sakramenter. kirken mener også at bare disse sakramentene har tydelige ytre midler, vannet i dåpen og brød og vin i nattverden. De har også tydelig innsettelse fra gud.

 

Kilder:

https://www.daria.no/skole/?tekst=4988

https://ndla.no/subjects/subject:44/topic:1:198120/topic:1:197959/resource:1:193623?filters=urn:filter:78e538a3-78bf-4db2-af00-2ca7d721cb25

https://snl.no/sakrament#:~:text=Den%20katolske%20og%20den%20ortodokse,nattverd

https://snl.no/den_katolske_kirke

https://snl.no/den_ortodokse_kirke

https://snl.no/evangelisk-lutherske_kirker

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst