Etiske problemstillinger og drøfting

Etiske problemstillinger og drøfting av forskjellige problemstillinger. Skrevet i 9.klasse 2020. karakter 6
Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2020.10.23
Tema

Innledning

I denne oppgaven vil jeg se på noen etiske problemstillinger knyttet til menneskerettigheter, fattigdom og bærefraft. 

Etiske problemstillinger er situasjoner hvor man blir usikker på hva som er rett og galt å gjøre. Etikk handler om hva som er rett og hva som er galt. I noen situasjoner er det vanskelig å vite hvilken handling som er rett og velge. Det finnes mange forskjellige etiske problemstillinger.

 

Menneskerettigheter

Menneskerettighetene er en liste med 30 regler om hvordan alle vi mennesker skal ha det. Menneske rettighetene er rettigheter vi mennesker har får å leve et godt liv. Menneskerettighetene går ut på at alle har like rettigheter, at alle skal behandles like. Uansett hvor du kommer fra eller hvordan du er har du rett til å bli behandlet bra, det står det i menneskerettighetene.

Det kan vær lett å lukke øynene når man ser eller hører om brudd på menneskerettighetene. Hvis noen for eksempel ser på nyheter, er det ofte at man hører om kriger i verden og triste ting som viser at det er brudd på mennekserettigheter. Det kan være folk som har mistet huset sitt på grunn av krig, eller det kan være folk som blir dårlig behandlet.  Når man ser noe så forferdelig, kan det være vanskelig å vite hva man selv kan gjøre med det. 

Et annet eksempel på at det kan være lett å lukke øynenen når man ser eller hører om brudd på menneskerettighetene, kan være når man havner  i en situasjon hvor man blir redd for å bli skadet selv. F eks hvis man ser noen bli blir skadet av noen, barn som blit slått eller mishandlet for eksempel, så kan det være vanskelig å gripe inn fordi man blir redd for å bli skadet selv.

 

 

Bærekraft

Det er mange som er opptatt av at menenskene i verden må jobbe for en bærekraftig utvikling. Da må vi for eksempel stoppe mest mulig forurensning, stoppe CO2-utslipp og finne flere måter å skape energi på uten å ødelgge jordkloden. For at vi skal klare å nå målene om en mer bærekraftig utvikling,  kan det være lurt å senke levestandarden vår.

 Et spørsmål er jo om vi hadde  fått et dårligere liv om vi klarte å leve mer bærekraftig.  Hvilke endringer kan vi gjøre, og ville det gjøre oss mindre lykkelige? Jeg tror ikke vi vil få et dårligere liv om vi lever mer bærekraftig. På en side kan det være bra at vi senker levestandarden vår, fordi vi vil at jordkloden skal være et fint sted å bo også for de som lever i etter oss. På en annen side kan det være vanskelig å gi slipp på den gode levestandarden vi er vant med i Norge. Det er mange som mener de fortjener den rikdommen vi har i Norge, og at vi har gjort oss fortjent til det. 

 

Fattigdom 

 Et etisk dilemma jeg skal se nærmere på, er om folk i Norge senke sin levestandard, sånn at vi kan hjelpe folk i andre land som er fattige. 

Om Norge burde senke sin levestandard for å hjelpe folk i andre i andre land som er fattige, er det mange forskjellige meninger om. På den ene siden,  er det bra å gi mer av det vi har av rikdom i Norge,  og på den andre siden kan det være vanskelig. De fleste i Norge har en god jobb og tjener bra med penger. Mange har dyre merkeklær, telefon, også kanskje en eller to biler, og hus og hytte. Dette er jo veldig dumt når vi vet at barn dør av sult i andre steder i verden.  Når man ser på det på den måten, tenker man fort at vi burde dele penger med mennesker som har så lite at de nesten ikke overlever.  

Men det er ikke så enkelt sån at man bare kan sende penger til fattige land og så løses alle problemene i de forskjellige landene. I mange fattige land så er det mye utfordringer med de som styrer landende. Det kan være at pengene Norge sender til fattige land ikke brukes til å hjelpe de som faktisk har det vanskelig.  Det er derfor mange som mener at Norge ikke skal sende penger, men heller hjelpe landene å finne ut hvordan de skal styre landene sine på en bedre måte. 

Avslutning 

Jeg har nå sett på hva menneskerettigheter er, og at det kan dukke opp etiske problemstillinger når man vet om brudd på mennskerettigheter. Det er ikke alltid enkelt å si i fra eller tørre å gjøre noe med brudd på menneserettighetene, men vi alle har også et ansvar for at andre mennesker har det bra.

Jeg har også skrevet om fattigdom, og hvor urettferdig verden kan være. Noen er rike og lever gode liv, mens andre har ikke engang penger til mat og klær. Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal hjelpe de fattige landene på best mulig måte, fordi det i mange land er ledere som ikke styrer landene på en god måte. 

Til slutt har jeg skrevet om bærekraft, og hvor viktig det er å bekjempe CO2-utslipp for å bevare kloden vår. Her har jeg sett at det kan være vanskelig å endre vaner for oss som har vokst opp i et rikt land.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst