Fotballens økonomi

Idrettsprosjekt: Hvorfor og hvordan har økonomien preget fotballen?

Kort sammendrag av økonomiens påvirkning i fotballen.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.05.19

Midt på 90-tallet skjedde den en endring, mediene i England begynte i stor grad å eksponere de engelske klubbene, særlig Manchester United. Den svært populære klubben opplevde en oppgang med treneren Sir Alex Ferguson, han førte dem blant annet til flere seriemesterskap og et Champions-League gull. Og som vi alle vet fører medier med seg sponsorer, dette førte igjen til økonomisk vekst i klubbene. Med mer penger å rutte for begynte kjøpelysten å blomstre. Med flere klubber i kamp om samme spiller økte prisen betraktelig. De klubbene med økonomi som ikke helt levde opp til de beste klubbene måtte også opp i pris, il å dette førte igjen til massiv gjeld hos flere av klubbene i både England og Italia. Også lønningene strakte seg mot himmelen, dette fordi lønninger var et lokkemiddel for å få spillere til klubben. Hvis vi går dypere inn i engelsk fotball ser vi at økonomien nå er på vei opp igjen. Med kjøpelystne rikmannsgutter som har lyst til å eie en klubb har økonomien igjen godt opp. Et godt eksempel er Chelsea, eller Chelski som er det nye kallenavnet. De har etter herr Abramhovic kjøpte opp 90% av aksjekapitalen i Chelsea slått seg løs uten hemninger på overgangsmarkedet. Kan dette igjen føre til samme krise som vi nettop var innom? Skal vi gjøre samme feil om igjen?

 

Hvorfor er fotballen blitt et økonomisk spill?

Det økonomiske spillet startet da flere klubber ledd av dårlig økonomi og registrerte seg som aksjeselkap, som et forsøk på å bedre økonomien. Dette førte rikmenn som hadde lite å drive med og et ønske om å eie en fotballklubb til å kjøpe opp klubber. Om fotballen er økonomisk lønnsom er et annet spørsmål. Det er som Mihir Bose skrev i 2001 i The Daily Telegraph, the stock market is unpredictable, football is even more unpredictable. Mix the two and you get a very dangerous cocktail. Fotball er mer en invistering for hjertet enn for lommeboken.

 

Investorene er bare en av grunnene til at fotball er blitt et økonomisk spill. Mediene, overgangsummene, lønningene og sponsorer. Alt tilsier at fotballen nå har enda en faktor for hvem som har det beste fotballaget. Fotballen har blitt et økonomisk spill fordi mediene, sponsorene og investorene har funnet ut at fotballen er enormt populær, det er ingen idretter som har flere tilhengere og innteksmulighetene er tydligvis uendlige.

 

På slutten vil vi nevne et lite eksempel på det vi har prøvd å få frem. Dette ble skrevet av Steve Mcmanaman i The Times våren 1998, etter at 1200 mennesker fikk sparken på Ford-fabrikken.

 

"Liverpool-spillerne har et ansvar ovenfor folk i byen, overfor alle dem som er uten jobb. Og spillere som meg selv og Robbie Fowler, som er født i område, føler ansvaret enda sterkere. Vi er ikke bare en fotballklubb, vi er et fokus for samfunnet og en betydelig del av hele inntryket landet har av byen vår, Jeg innser at jeg er privilegert, men selv om jeg er fotballspiller i en klubb med mange penger, vil jeg alltid ha samme mentalitet. Jeg er en arbeiderklassegutt med holdninger fra den bakgrunnen jeg aldri vil miste. Jeg føler for arbeiderne hos Ford og havnearbeiderne som har vært uten jobb lenge"

 

Tre måneder etter gikk han fra Liverpool til Real Madrid for 105 millioner kroner, det var neppe de arbeidsløse i Liverpool han tenkte på da han skrev under en kontrakt som gav ham mer enn èn million kroner i uka.

 

Dette er et av eksemplene på at fotballen har blitt preget av økonomien, Steve Mcmanaman ble ikke akkurat en hit i Real Madrid, kanskje var fotballgleden han opplevde i Liverpool borte ?

 

Hvorfor valgte vi disse problemstillingene?

På bakgrunn av tidligere prosjekter valgte vi denne gangen og ikke ta et nytt tema og emne. Denne gangen ville vi heller utdype problemstillingen litt nærmere. Vi ville finne årsaker istedenfor bare fakta, og i etterkant føler jeg dette var en riktig avgjørelse. Vi hadde endel fakta fra før, fordi vi alle er interessert i fotball, hovedproblemet var derfor å finne en god måte å fa frem det vi satt inne med. Etter flere ideer valgte vi kanskje den vanskeligste. Vi ønsket å lage en video/nyhetsending dette fordi vi ville prøve noe nytt og fordi vi mente det ville være en god måte å få frem hvilke konsekvenser økonomi har fått for fotball og for idrett generelt.

 

Planlegging

De første vi ble enig om var at vi ikke ønsket gruppeleder, dette fordi vi hadde erfart at arbeidsfordelingen ofte blir ujevn. I ettertid ser jeg at dette har vært svært vellyket.

 

Vi viste at hvis vi skulle få til ideen om å lage en nyhetssending måtte vi lage det litt mer profft enn en vanlig bakgrunn, vi ville lage det litt annerledes og litt mer spennende, dette fordi vi har opplevd mange prosjektfremføringer og kjedlige fremføringer er ikke mangelvare i det norske skolevesen. Vi kontaktet derfor torsdag flere tv-kanaler med studio og ba om hjelp til å lage en nyhetsending. Flere av de takket høflig nei og unnskyldte seg med at utstyret var for avansert. Heldigvis for oss fikk vi napp hos NRK Østlandsendingen og de gikk med på la oss få låne deres studio.

 

Resten av torsdagen gikk med på å finne stoff og skrive manus til nyhetsendingen.

 

På fredag spilte vi inn flere av klippene før vi dro ned til NRK. Der nede fikk vi god oppfølging og hjelp om hvordan vi skulle gjøre det. Dette var ikke bare lærerikt, men også utrolig morsomt, å stå foran kamera var en ny og spennende erfaring.

 

Etter de to første dagene følte jeg vi hadde gjort mye, derfor var det unødvendig å gi ut masse arbeidsopgaver i helgen. Alle fikk imidlertidig litt, dette var nødvendig for å bli ferdig, siden tiden på dette prosjektet var litt liten.

 

Mandagen ble litt mer hektisk enn ventet, problemene med overføring av filer var mye vanskeligere enn det vi trodde på forhånd. Etter mye tid fant vi ut av vi kunne bruke et annet program enn det vi hadde på skolen, følgene for dette var at vi måtte gå litt ned i kvalitet. Filmen ble litt uklar på enkelte områder, men ellers ble vi kjempefornøyd med resultatet, sørlig med tanke på at erfaringen med å lage film var heller liten. Det er den ikke nå og jeg føler vi har lært utrolig mye, ikke bare om tenaet og problemstillingen, men også om å lage film.

 

Siden dette er skrevet mandag er jeg veldig spent på reaksjonene vi får, men jeg håper vi har klart å få frem budskapet på en humoristisk, men likevel alvorlig måte. I etterkant er jeg veldig fornønøyd med resultatet, særlig med tanke på alle problemene vi har hatt, men det gode kommer ikke gratis, noe vi alle har erfart på dette prosjektet.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst