"Alt annet enn pensum" av Harald Rosenlow Eeg

Inneholder handlingsreferat, analyse og persongalleri av boka "Alt annet enn pensum".
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.05.24

HANDLINGSREFERAT

Boken ” Alt annet enn pensum ”, er en roman skrevet av Harald Rosenløw Eeg. Boken ble gitt ut i år 2006, av bokforlaget H. Aschehougs & Co. Harald Rosenløw Eeg er født i år 1970. Han debuterte med sin første roman glasskår, i 1995.

 

Denne suksess fulle boken handler om Klaus og moren hans som flytter til Oslo, der det blir et helt nytt miljø for både han og moren. Det som er spesielt for dem begge er at moren skal starte som sosiallærer på den samme skolen som Klaus skal begynne på. Klaus gruer seg veldig til å begynne på den nye skolen hans, han er så redd for at han ikke skal bli likt, og gjør alt for å bli likt. Det aller viktigste for Klaus er å skaffe seg venner, og virke kul.  Den første gutten Klaus møter som går i klassen hans heter Sturla, og Klaus har lyst til å bli venn med han. Sturla virket så kul, han hadde en fotballdrakt på seg, og spiller man fotball er man med i gjengen. Nesten rett etter Klaus og moren flyttet til Oslo skjedde det masse på en gang. En gutt omkommer etter å ha blitt overkjørt av T-banen, men var det en ulykke, eller var det ikke det i det hele tatt? Klaus finner den elektroniske dagboken til denne gutten, og Klaus er for nysgjerrig til å la være å lese den. I dagboken til denne gutten kommer det opp mange spørsmål, og Klaus havner opp i en innviklet situasjon, og er ganske sikker på at T-bane ulykken ikke var en ulykke. Caulfield er et snodig navn som dukker opp over alt for Klaus, til og med bikkja til læreren hans heter det.

 

ANALYSERING AV BOKEN ” ALT ANNET ENN PENSUM ”

 

SJANGER:

Jeg mener denne boken er en roman, siden nesten alle av sjangertrekkene passer til denne boken:

- En lang fortelling, ofte en hel bok.

- Romanen er ofte inndelt i kapitler.

- Ofte er det mange personer med.

- Handlingen strekker seg som oftest over litt lengre tid.

 

TEMA:

Boken tar opp mange temaer som foreksempel; Løgn, Vennskap, miljøforandring, og mye mer. Det handler om at man ikke kan stole på noen, og de du tror du kan stole på mest, absolutt er de man minst kan stole på. I boken er det også en del tvang. ”Hva med karakterene da?”, ”Gjør din plikt, så ordner jeg karakterene”

 

HVOR:

Handlingen i denne boken foregår i Oslo, hvor Klaus og moren er nye i byen

 

VIRKEMIDLER:

 

GJENTAKELSE:

Gjentakelse er ikke brukt som et virkemiddel i denne boken, men det er tings som gjentas, men ikke til bruk som et virkemiddel.

SAMMENLIKNING:

Det er brukt mye av sammenlikning som et virkemiddel i denne boken. Her er noen eksempler:

” Støvet henger som snø i lufta”

” Liksom kraftig på feil sted, som en pære”

” Står der så stille, som en slags gallionsfigur”

” Skogen henger som ei reddende gardin av skygge over meg”

METAFOR:

En metafor er nesten det samme som sammenlikning, men uten ordet som.  Det er også brukt en del i boka. Her er et eksempel:

” Leppa hennes var limt til tennene hennes”

BESJELING:

Det er ikke brukt besjeling som et virkemiddel i denne boken.

BESKRIVELSE:

Det er brukt en del beskriving i boken, da er det ofte Klaus som beskriver. Her er noen eksempler:

” Kjøkkenet har furupanel”

” Men huset er ikke så gammelt, sikkert bygd på 80-tallet”

” Stua er stor og hvit, med digre vinduer”

OVERDRIVELSE:

Klaus overdriver en del når han skal fortelle noe, her er et eksempel:

” Hver time er som et år”

JEG-FORM ELLER 3. PERSON/ HAN/HUN:

Denne boken er skrevet i jeg-form, og Klaus er fortelleren.

KAPITLER:

Denne boken er på 264 sider, og er delt inn i 30 kapitler, det vil si at et kapittel er i gjennomsnitt ca. på 8 sider.

 

LITTERÆR PERIODE:

Teksten er skrevet i 2006. Handlingen foregår også i 2006, og teksten er veldig typisk for perioden, hvor det både er med moderne ting som F. eks: Flatskjerm TV-er, Lipgloss og mye mer. Språket er også moderne, og det er med mye slangord.

 

HOVEDPERSON:

Hovedpersonen i boken heter Klaus, han flytter sammen med moren hans til Oslo, og begynner på en helt ny skole i 10. klasse, han er på en måte en outsider, og han kan ikke stole på noen. Han har ikke god selvtillit. ” Han har bleike kinn og mørke øyebryn, men lyse krøller. De henger som potetskruer i panna, og vipper opp som sagflis i nakken. Armene hans er smale og tynne, hengsla på en kropp som vokser nedover i en slags pæreform. Hei, sier jeg til speilbildet mitt”

 

SPRÅK:

Det er mye muntlig språk i boken, det er som oftest Klaus som snakker. Her er et eksempel:

    « - Hvem er du? Spør jeg.

- Jeg er avisbudet, sier hun.

     - Kommer ikke avisa om morgenen? Spør jeg. »

 

KOMPOSISJON:

Forfatteren til boka har brukt sirkelkomposisjon som et virkemiddel. Det vil si at boken hopper tilbake i tid, og gjenforteller noe som har skjedd.

 

SPENNINGSKURVE:

Boken har en bra innledning, men begynner med å være helt passe spennende, men bare etter en liten stund går spenningskurven til topps og der fortsetter den lenge utover i boken. Det skjer nesten noe heletiden, som jeg syntes er veldig bra. Boken blir også enda mer spennende utover i boken, og sånn fortsetter det.

 

HOVEDPERSONER OG BIPERSONER

 

KLAUS:

Klaus er hovedpersonen, det er han som er fortelleren/ jeg -personen. Han flytter sammen med moren sin til Oslo, og begynner på en helt ny skole. Det eneste Klaus tenker på er å bli likt av klassekameratene og virke kul. Klaus får det ikke så lett etter en av klassekameratene dør i en T-baneulykke, rett etter at Klaus har begynt. Klaus finner tilfeldigvis den elektroniske dagboken til den omkomne gutten. Klaus er for nysgjerrig til å la være å lese dagboken. Etter Klaus har lest dagboken er han veldig usikker på om T-baneulykken virkelig var en ulykke eller om gutten bare var veldig trist og nedenfor.

MOREN TIL KLAUS:

Moren til Klaus skal begynne som sosiallærer på den samme skolen som Klaus, noe Klaus er litt bekymret for. Moren til Klaus er ganske stresset og hun vet ikke om noe av hva Klaus holder på med. Klaus gir den elektroniske dagboken til den omkomne gutten til moren, og moren gir den til Lars.

STURLA:

Sturla er den første gutten Klaus møter. Klaus liker Sturla veldig godt, og har veldig lyst til å bli kjent med han, men vil Sturla det samme ?

VILDE:

Vilde er postbudet, og henne kommer med post til Sturla og moren hver dag, Vilde er lillesøsteren til Sturla, noe Klaus ikke får vite før etter en god stund.

LARS:

Lars er kontaktlæreren til Klaus. Klaus liker ikke Lars, og får et dårlig førsteinntrykk av Lars. Klaus tror Lars står bak masse kriminelt.

LIVE:

Klaus er betatt av Live. Live sang i begravelsen til den omkomne gutten, og Klaus syntes Live er perfekt. Klaus stoler også på Live og forteller alt til henne om den elektroniske dagboken osv, men er det så lurt av Klaus?

STIG:

Klaus og Stig ble fort venner. Stig har det ikke så bra, faren drikker og er nesten alltid full. Klaus stoler veldig på Stig og forteller han mye, kanskje lit for mye?

PEIK:

Peik er småkriminell, og går i klassen til Klaus. Peik kommer alltid for sent, og han røyker både hasj og litt av hvert.

ABELONE:

Abelone går også i klassen til Klaus, bare en liten tid etter Klaus har begynt på den nye skolen inviteres han hjem til Abelone på en klassefest, der skjer det mye rart.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst