Analyse av "Autobahn"

Litterær analyse Karakter: 6- Vg3
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2018.06.08
Tema

Møtet mellom gammelt og nytt
 

«Autobahn» er skrevet av Rolf Jacobsen og ble gitt ut i 1975 gjennom diktsamlingen Pusteøvelse. I diktet blir natur og teknikk bundet sammen i en beskrivelse av hva et sterkt lyrisk jeg oppfatter langs motorveien. 

Motivet i teksten springer ut fra en reise på motorveien, på tysk «Autobahn», som også er tittelen på diktet. Det hersker en slags fremmedfølelse og meningsløshet over jegets beskrivelser av det han ser rundt seg, noe som blir forsterket av den eneste verselinjen som blir gjentatt: «forsvinner bak og blir borte». Dette understreker følelsen av en gammel tid som er forbi, og den oppstykkede beskrivelsen i diktet får frem fremmedfølelsen som er typisk for modernismen.  

Det navnløse lyriske jegets stadige betraktninger og tanker som hele tiden passerer hans bevissthet, såkalt stream of consciousness, er sentralt i diktet og er et annet typisk trekk for modernismen. Diktet inneholder ulike observasjoner, for eksempel: «Asfaltbåndets svarte lærpisk hviner over et nakent land. Der magre skogfronter kommer marsjerende frem». Slike typer subjektive beskrivelser går igjen i diktet, men videre beskrivelser blir til stadighet avbrutt på grunn av den høye farten som gjør at landskapet forsvinner. 

Selv om Rolf Jacobsen tidligere har skrevet denne typen lyrikk, blant annet i diktet «Landskap med gravemaskiner», har diktet en eksperimentell form sett i forhold til tradisjonell litteratur. Diktet er ikke-strofisk og bryter dermed med den tradisjonelle oppbyggingen av et dikt. 

I diktet «Autobahn» beskriver Rolf Jacobsen en subjektiv virkelighet der det moderne samfunnet blir beskrevet av et jeg som muligens lengter etter en svunnen tid. Diktet er eksperimentelt og bryter med den tradisjonelle litteraturen ved å være ikke-strofisk. 

 

 

Kilder: 

Jacobsen, Rolf: «Autobahn», Pusteøvelse, Oslo: Gyldendal 1975

Wærp, Henning Howlid (2017): Rolf Jacobsen. https://snl.no/Rolf_Jacobsen Lesedato: 04.04.2018

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst