Analyse av Victoria

Analyse av Knut Hamsuns roman Victoria
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2018.11.15
Tema

Innledning

I denne oppgaven har jeg valgt å gjennomgå Victoria og gjøre en tydelig analyse av hele boken. Victoria er en av Knut Hamsuns mest kjente verk, Victoria er en roman som fortsatt er populær selv om den ble utgitt i 1898. Romanen er en del av nyromantikken, dette er gjort tydelig allerede i begynnelsen av boken. På 1890-tallet kom det en ny form på norsk diktning. Samtidig får vi mye informasjon om tankene og følelsene til hovedpersonene i boken, denne informasjonen gjør det klart at vi leser en roman med tydelige trekk fra romantikken. Gjennom teksten vil du se at jeg sammenligner med flere av Knut Hamsuns bøker, spesielt sult har jeg sammenlignet med. Han legger flere ganger opp til at mannen er verdt mindre enn kvinnen og dette ender i rivalisering mellom menn. 

 

Handling og Motiv

Romanen omhandler den forbudte kjærligheten mellom hovedpersonene møllersønnen Johannes og rikmannsdatteren Victoria. For første gang de møtes er Victoria ti år, når Johannes er fjorten. Vi legger merke til at Johannes har følelser for Victoria. Johannes reiser hjemmefra og drar til byen for å ha muligheten til skolegang, senere i historien kommer han hjem for å være hos hans foreldre, nå i en alder av nitten. Igjen møter han Victoria, hans følelser blomstrer for henne i løpet av sommeren Johannes er hjemme. Johannes reiser tilbake til byen, men han skriver mange dikt fulle av kjærlighet til Victoria. Etter at noen år passerer kommer Victoria til byen. I løpet av disse årene har Johannes gjort seg selv til en populær dikter. Dessverre for Johannes er Victoria blitt forlovet, dette stopper ikke Johannes fra å vise at han er helt betatt av Victoria, etter å ha erklært sin kjærlighet så innrømmer Victoria at hun er dypt forelsket i Johannes og at hun heller vil ha Johannes over hennes forlovede, løytnant Otto. Victoria reiser hjem igjen, og Johannes har tatt et valg om å reise utenlands i noen år. Ettersom han kommer til hjem igjen er han blitt bedt til selskap på selveste slottet, hvor han er så heldig å treffe en jente ved navn Camilla. Johannes hadde reddet livet til Camilla engang hun holdte på å drukne. Otto aner mistanke om Victoria sine følelser for Johannes og dermed bestemmer seg for å roe nervene ved å dra på jakt etter selskapet. Dagen etter selskapet skal Camilla reise hjem til byen, før hun rekker dette har Johannes bestemt seg for å fri Camilla. Hun sier ja til dette. Rett etter frieriet får de høre at Løytnant Otto døde av en skuddulykke under jakten. Victoria som føler seg fortapt henvender seg til Johannes, hun prøver å overbevise Johannes om at hun var et offer av tvangsekteskap på grunn av økonomiske problemer som familien hadde. Victoria fortsetter med å fortelle Johannes at det er han, som hun begjærer. Johannes svarer fort at han er forlovet til Camilla.

Johannes drar etter Camilla etter å ha vært noen uker hjemme, for å kunne være med henne. Dessverre gjør Camilla slutt på forlovelsen, hun hadde funnet en annen mann. Senere får Johannes høre at Victoria er blitt alvorlig syk, gjennom en venn blir han informert om at Victoria er død. Deretter får han et brev av Victoria, brevet har hun beskrevet sin uendelige kjærlighet for Johannes.

 

Fortellermåte, virkemidler, stil og rekkefølge

Romanen er skrevet sånn at det er mulig å se hvordan virkemidlene definerer handlingen og personene. Fortellerens perspektiv er fra 3. person og fortelleren vet mesteparten av det som skal skje. Det som menes med dette er at fortelleren går inn i hodet på hovedpersonene og forklarer tanker og følelser, til både hovedpersonene og bipersonene. Det er tydelig at vi skal forstå alt som skjer med Johannes, men Victoria er litt vanskeligere. Knut Hamsun går i dybden på Johannes men skriver om Victoria som gjør at vi bare får sett hun fra utsiden. Når Johannes er hjemme eller befinner seg i naturen så ser vi at det er mer klar skildring og flere detaljer enn når han er i byen, dette er for at vi skal forstå at Johannes setter mer pris på fred og natur enn livet hans i byen. Romanen er skrevet med fokus på korte setninger og er for det meste fortellende tekst med noen få, men viktige replikker. Det er ekstra tydelig hvordan Knut bruker korte setninger og pauser i den delen hvor Johannes har det veldig tungt. For oss lesere er dette fint, for da klarer vi å danne oss et bedre bilde av hvordan Johannes føler seg. Språket i boken er preget mye av fortid, det er også litt skrevet i nåtid. Forfatteren endrer språket sånn som dette for å kunne øke eller minke spenningen. Sammenlignet med fortid så viser presens til at det er mer hektisk og hendelser kommer mer overraskende. Det er lett å følge historien ettersom den er kronologisk og hvert kapittel henger sammen. Vi følger Victoria og Johannes helt fra de er barn og fram til Victoria dør mot slutten.

Det er fire store vendepunkter i løpet av historien, det første vendepunktet vi støter på er når Victoria og Otto er blitt forlovet. Selvfølgelig er ikke dette helt uventet, dette er fordi det har vært mye fokus på Otto. Neste vendepunkt legger vi merke til når Johannes brå bestemmer seg for å fri til Camilla. Grunnen til at det kommer litt brått på er fordi vi ikke har hatt samme fokus på Johannes og Camilla som Victoria og Otto. Det tredje vendepunktet er også en veldig brå overraskelse sånn som den forrige, her ender Otto med å bli drept i en jaktulykke. Det siste og avsluttende vendepunktet møter vi mot slutten, her dør Victoria. Historien har ikke noe definert klimaks siden det er så mye svingninger i spenningen, men dette er ikke noe problem siden alle disse sterke vendepunktene gjør det spennende for oss å følge med. Bokens avslutning kommer med et smell. Victoria sin død var veldig uforutsigbart, og hun ble raskt syk og forhastet til hennes død. Victoria sitt kjærlighetsbrev blir avslutningen på historien når vi får lese dette kjærlighetsbrevet, og hvor vondt Victoria har det når hun er borte fra Johannes, eksempel på dette: «Jeg gråter så ofte, jeg ligger stille og gråter ustanselig og trøstesløs; det gjør ikke ondt i mit bryst når jeg ikke hulker. Johannes, kjære, kjære ven, min eneste elskade på jorden, kom til mig nu og vær her litt når det begynder å mørkne.». Gjentakelser er ganske sentralt gjennom historien, men ikke bare gjentakelser av ord. Man ser gjentakelser av samme tema gjennom hvert kapittel. 

 

 
Temaer og Budskap

Boken omhandler temaer som forbudt kjærlighet, klasseskillet og falsk kjærlighet. Den forbudte kjærligheten som er mellom møllersønnen og rikmannsdatteren er det som styrer hele historien. Victoria sin falske kjærlighet til Otto og som Johannes har med Camilla setter deres følelser for hverandre i spenn. Det store klasseskillet som var på den tiden er tatt opp ganske tydelig i boken, den sosiale posisjoner som man hadde satt mange begrensninger for menneskene, som for eksempel hvem de kunne gifte seg med og hvem de kunne omgås med. Knut Hamsun framstiller dette veldig tydelig. Boken har et budskap om at kjærlighet skal komme først, kjærlighet og følelser er det viktigste for mennesket. Du skal ikke la din posisjon i samfunnet komme i veien for dine følelser. Selv om dette er motsatt av det som skjer i boken så ser vi hvor galt det går for begge to, ettersom Victoria dør av tuberkulose og Johannes sin forlovede forlater han for en annen. Victoria er tittelen på romanen og uten henne ville det ikke ha vært noe særlig fart i historien, for det er Victoria som er problemstillingen. 

 

Personkarakteristikk

Vi begynner med Johannes, Johannes er karakteren som det er mest fokus på selv om tittelen på boken er Victoria. Når vi møter Johannes er han bare 14 år gammel, han har et ønske om å bli fyrstikkmaker. «Når han blev voksen vilde han bli fyrstikmaker. Det var så deilig farlig, han kunne få svovel på fingrene så ingen torde hilse på ham. Det vilde stå megen respekt av ham blandt kameraterne for hans uhyggelige håndværk». Det vi kunne forstå av han som karakter er gjennom dette eksempelet er at han er en type som står litt utenfor og at han setter respekt veldig høyt samt at han ikke får den respekten han føler han fortjener, siden han er en fattig møllersønn. Hamsun gjør oss kjent med Johannes gjennom både ytre og indre skildringer. Hele romanen starter ved «Møllerens søn gik og tænkte.» Senere blir vi kjent med utseende og alderen på Johannes, men dette er veldig overfladisk. Vi blir best kjent med Johannes gjennom skildringene av hans dikt, diktene som han skriver viser hans ideer og tanker og det forklarer hvordan han foretrekker naturen overfor byen, selv om alle hans dikt er om hans kjærlighet for Victoria.. Johannes er en ganske fattig møllersønn, men han har et driv som gjør at han vil komme seg opp og frem i livet. Han vil være en som taler til flere og er en mann som får mye respekt av andre mennesker. Han skal bli så anerkjent og stor i samfunnet at han skal kjøpe sin egen øy, Johannes har store drømmer og store ambisjoner for livet. Det dette viser til er kanskje at han vil oppnå det samme nivået som Victoria ligger på, siden det var dette som stoppet dem fra å kunne høste sin kjærlighet for hverandre. Hamsun omtaler ofte mennesker som søker til det mer primitive i naturen og som vi ser i denne romanen er Johannes også tiltrukket av naturen. Johannes liker seg hjemme bedre, hjemme ved den beroligende naturen. Vi vet at han er mye i skogen, vi forstår dette ved for eksempel: «Han så efter sine fugler i skogen. Han kjente dem jo alle, visste hvor deres reder lå, forstod deres skrik og svarte dem med forskjellige tilrop.» Victoria ser ut til å være Johannes sin største kjærlighet. Johannes får tilbake den kjærlighet han har gitt kun etter at han har gått videre og forlovet seg med Camilla. Johannes er ikke en statisk person, men en dynamisk person. Dynamisk betyr at karakteren viser forandring eller utvikling gjennom historien. Johannes har en utvikling fra gutt til mann, han bestemmer seg også for å forlove seg til Camilla istedenfor å fortsette med Victoria. 

Victoria har en veldig negativ utvikling, hun går fra jente til dame og fra lykkelig til ulykkelig, ved at hun mister Otto og Johannes og deretter dør av tuberkulose. 

 

Boken har navnet Victoria, Victoria er ikke den viktigste hovedpersonen, men den nest viktigste. Når vi møter henne er hun bare 10 år gammel, hun er en rikmannsdatter, siden hennes far er slottsherren. Når Victoria og Johannes møtes for første gang så legger man merke til at det er noe som skjer mellom de to. Victoria er litt overfladisk, men også usikker. 

Victoria er en jente, men Victoria viser fram en gruppe. Victoria representerer unge kvinner som er velstående og som bare kan følge familiens meninger. Knut Hamsun gjør oss kjent med Victoria gjennom dialog, ytre skildringer, litt dialog og noen beskrivelser fra Johannes. «Hvor stor og høy Victoria var blitt!». Victoria som vi vet er dynamisk, hun går gjennom flere forandringer i løpet av boken. 

 

Camilla er en jente som er litt lik Victoria, selv om hun holder seg i bakgrunnen av historien. Når vi møter henne er når hun blir reddet fra å drukne av Johannes. Forholdet mellom Camilla og Johannes utvikler seg veldig brått og ender med at de forlover seg. Dessverre for Johannes blir denne forlovelsen brutt når Camilla har funnet seg en ny mann. Camilla var brukt av Johannes sånn som Victoria brukte Otto, siden Johannes og Victoria hadde så sterke følelser for hverandre så ville de distrahere seg selv for å slippe bekymringene og vanskelighetene som fulgte med disse følelsene. 

 

Otto er ganske lik Camilla, han ligger i bakgrunnen av historien gjennom hele romanen. Vi blir kjent med Otto nesten samtidig som Johannes og Victoria. Otto er en bygutt. Fortellerkommentarer og dialog er det som gjør oss kjent med Otto. Otto er satt som rivalen til Johannes. Begynnelsen er at Johannes tar med alle de rike barna til en øy ved båt hvor da Johannes ror båten. Victoria skal da bli løftet i land og Johannes prøver seg fram og tilbyr sin hjelp, men så blir han overkjørt av Otto som løfter opp Victoria. Johannes er sett ned på av Otto siden Otto er av høyere klasse enn møllersønnen. Victoria og Otto gifter seg og dermed vinner Otto konkurransen mellom de to. Rivaliseringen fortsetter helt til Otto dør i en tragisk jaktulykke. Otto som Camilla har ingen utvikling gjennom historien så han er også en statisk karakter i fortellingen. 

Symboler og sammenligning

Bokens symboler ganske klart skildret, eksempelvis: «Da hun steg opp til ham i bruddet i sin gule kjole og med sin blodrøde hat så hun ut som en vandrende sommerfugl...» Gjennom boken virker dette som det klareste symbolet. Victoria er ikledd to forskjellige farger som er store kontraster. Gult var i antikken tegn på høy rang og makt. Som psykologisk kvalitet står gult for glede og varme, men også for misunnelse og ondskap. Selv om vi ikke er i antikken, så gir det fortsatt mening for Victoria hadde en slags makt over Otto og Johannes ved at de måtte slåss om henne. Hennes glede og varme sprer hun også, ettersom Johannes er så hodestupsforelsket i Victoria. Hennes misunnelse og ondskap, blir vist når Johannes forlover seg med Camilla og Victoria er ensom, hvor hun gjør et desperat forsøk på å få Johannes ved å erklære hennes kjærlighet. Victoria sin ondskap vises når hun velger Otto ovenfor Johannes, selv om det er tydelig at Johannes vil ha henne og hun i tillegg er forelsket i Johannes. 

Rødt er en energisk farge og ildfull farge, som signaliserer aktivitet og dramatikk, kjærlighet og lidenskap. Den er blodets farge, og pulsfrekvensen vår øker i røde rom. 

Den blodrøde hatten, symboliserer altså dramatikk, kjærlighet og blodet i denne sammenhengen. Kjærligheten står sterkt i denne delen som er begynnelsen av boken, men etterhvert så ser vi mer og mer dramatikk med mye rivalisering. Blodet tyder til slutten hvor Victoria sitt liv er tapt. Så denne røde hatten vil være et frampek mot slutten når Victoria dør. 

Miljø og Naturskildringer

Forfatteren har skrevet boken på en måte at den lever i 1890, Hamsun viser dette veldig klart med hvordan han har valgt å vise fram samfunnet. Han gjør oss oppmerksomme på et veldig klart klasseskille, det er mange eksempler på dette: «Herregården så ut i det grønne landskap som et lite slott.» Det er snakk om bare en herregården, ikke kongens slott. Bøndene og de man nesten kan kalle for adelen, de var så mye rikere og velstående enn bøndene at det er et så stort gap mellom disse to klassene. Noe som går igjen i mange av bøkene til Hamsun er at han prøver alltid å søke seg til naturen, han er en mann som var i mot industrialiseringen som skjedde i samfunnet. Victoria er ikke noe unntak når vi ser hvordan han skildrer naturen og byen opp mot hverandre. Mange Bibel vers og kristne uttrykk kommer til syne gjennom boken, det er ikke så rart med tanke på hvor vi er og når vi er der. Versene kan leses helt alene uten kontekst, men noe som man kan legge merke til er at alle versene omhandler kjærlighet. 

Avslutning

Knut Hamsun skrev Victoria i 1898 og denne boken var en del av den nyromantiske epoke. Nyromantikken var definert av følelser og hensiktsløse hovedtemaer. Sånn som vi ser i denne romanen så vil Knut Hamsun bare skildre sammensatte mennesker. Han skildrer de fordi de ofte ikke følger sine instinkter. Dette ser vi helt klart på hvordan kjærlighetshistorien bygges opp mellom Johannes og Victoria, og dermed forventer vi at det skal bli de to, men så ender det med at Victoria dør ulykkelig og alene. Victoria er basert på tre hovedtemaer.

De viktigste temaene i Victoria er forbudt kjærlighet, klasseskille og falsk kjærlighet. Disse temaene og Victoria setter spenn i fortellingen, og de fullstendiggjør historien vi leser om Johannes og Victoria. Alle tre hovedtemaene er som en rød tråd helt gjennom, som til slutt tar livet av Victoria. Det som skaper problemer for deres kjærlighetshistorie er klasseskillet. Johannes og Victoria endte opp alene som en konsekvens av flere hendelser i handlingen og klasseskillet. Falsk kjærlighet er det i begge forholdene, siden Victoria vil ha Johannes og Johannes vil ha Victoria, men så er de sammen med en helt annen bare for å distrahere seg selv bort ifra hverandre. Hvis vi ser på i dag, så ser vi at disse temaene er veldig viktige. Klasseskillet setter sitt preg på mer konservative foreldre som ikke vil at deres barn skal være sammen med noen av annen etnisitet, eller om man ikke vil ha blanding av religion i en og samme familie. Falsk kjærlighet er det også mye av. Ettersom vi er i en tid hvor man kan velge og vrake hvem som helst. Alle håper på den store kjærligheten men ingen tar seg tid til å faktisk finne den, ofte ender dette i falsk kjærlighet fordi man alltid er redd for at man kunne ha funnet noe bedre.

Kilder:
Angelo, K. (2009, Februar 14). Store Norske Leksikon. Hentet Oktober 2018 fra Gult: https://snl.no/gult

Anonym. (2009, Mars 18). Særemne om Knut Hamsun. Hentet November 2018 fra Daria.no: http://www.daria.no/skole/?tekst=11090

Hagen, E. B. (2017, Oktober 11). Nyromantikken. Hentet November 2018 fra Store Norske Leksikon: https://snl.no/nyromantikken

Hamsun, K. (1898). Victoria. Gyldendal.

Ishaq, R. (2017, Mai 8). Norsk Victoria av Knut Hamsun. Hentet November 2018 fra Blogspot.com: http://rokii26.blogspot.com/2017/05/victoria-av-knut-hamsun.html

Ove Lidvar Eide, K. M.-M. (2015). Intertekst (Vol. 1). Norge: Vigmostad & Bjørke AS, Fagbokforlaget. Hentet fra Intertekst: https://intertekst.portfolio.no/read/110e34a8-61e1-432f-b9fa-82e50f7b8552

Solvang, A. A. (2017, April 26). Hamsunsenteret. Hentet November 2018 fra Hamsunsenteret: https://hamsunsenteret.no/no/knut-hamsun/bokene/work/18

Ukjent. (2017, Mai 21). Victoria, sammendrag. Hentet November 2018 fra Norsk Panorama VG3: https://merde2k17.wordpress.com/2017/05/21/victoria-sammendrag/

Ulveseth, J. (2013, mai 8). Analyse av sult. Hentet November 2018 fra Bokstavkaos: http://bokstavkaos.blogspot.com/2013/05/analyse-av-sult.html

Wikipedia. (2018, Oktober 11). Knut Hamsun. Hentet Oktober 2018 fra en.wikipedia.org: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Knut_Hamsun&action=history

 

 

 

  

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst