Elling
16. mars hadde filmen Elling premiere. Filmen skulle senere bli regnet som en av Norges beste filmer, og få nordmenn kan i dag si at de ikke har hørt om Elling. Filmen handler om forholdet mennesker i mellom, og det å ta skrittet ut fra den trygge beskyttende barneverden til voksenverden. Der du er et selvstendig individ, hvor friheten og mulighetene er store, men med den følger det krav. For alle mennesker uansett alder kan huske denne perioden og for alle mennesker har denne perioden satt dype spor i oss, og formet oss til den vi er blitt i dag. Filmen tar også opp temaet ’’outsider’’. Det å være en som er utenfor, og prøver å komme inn. En følelse alle mennesker kan ha til tider. Ensomhet er også et viktig tema.
’’Brødre i blodet’’ het den første filmen, og er basert på romanen til Ingvar Ambjørnsen. Dette ble starten på den suksefulle og folkekjære triologien om Elling
Filmen starter in medias res. Elling som er hovedpersonen og fortellervinkelen har nettopp mistet sin mor, og forteller oss, fra sitt synspunkt, hvordan forholdet mellom mor og han hadde vært svært sterk. Denne fortellermåten kommer titt og ofte igjennom hele filmen. Da moren hans dør får Elling et nervøst sammenbrudd og blir sendt til Brøynes rekreasjonssenter. Her kommer han på rom med en av de andre beboerne Kjell Bjarne.
Kjell Bjarne beskrives som en urenselig, stor, brøytende og ikke sjenert mann. Det strake motsatte av Elling. Dette skjønner vi når Ellings stemme beskriver Kjell Bjarne slik ’’ Og det verste var at Gunn(hjelpepleieren) tvinger meg til å dele rom med en slags gorilla som bare er opptatt av mat og nakne damer.’’ Nå kommer det en scene scene hvor Kjell Bjarne, som er en høy og kraftig kar, spiser maten sin grisete og nakne kvinner henger på veggen rundt ham. Svetten er klistret fast til pannen og til de skittene klærne til Kjell Bjarne. Det virker som han har gitt opp seg selv. Selvbildet hans er så dårlig at han ikke en gang bryr seg om hygienen sin. Det kommer også fram, via en samtale mellom Kjell Bjarne og Elling, at moren til Kjell Bjarne var alkoholiker og han hadde en stefar som ikke var god. Kjell Bjarne hadde altså ikke et godt forhold til verken moren eller faren sin, og var et forsømt barn.
Til forskjell fra Kjell Bjarne er Elling en skikkelig mammagutt, og var oppvokst med en overbeskyttende mor. Også utseendet og væremåten til Elling er helt forskjellig fra Kjell Bjarne. Elling er en tynn, liten forsiktig mann. Uten spesielle interesser for mat eller nakne kvinner, men til gjengjeld forguder Gro Harlem Brundtland. Landsmoren. Igjen dukker det opp at Elling er en skikkelig mammagutt. Disse to guttene er altså helt forskjellig. Men som de sier så tiltrekker jo motsetningene hverandre, og disse to mennene begynner etter hvert å få et nært forhold. De eneste tingene de kan si at de har til felles er samme rom på Brøynes og mange fobier, i sær for andre mennesker, spesielt det motsatte kjønn.
Etter 2. år på Brøynes får de flytte til egen trygdeleilighet på selveste Majorstuen. Dette opplever Elling og Kjell Bjarne som stort og de gleder og gruer seg fryktelig.
Kameravinkelen er fra Ellings vinkel, og derfor ofte i normalperspektiv. Men da Elling for første gang ser deres nye hjem, er kameravinkelen i froskeperspektiv. Noe som gjør at seerne skjønne hvor stort og fremmed alt dette er for Elling.
Da Elling og Kjell Bjarne først ankommer Oslo, møter de den snille, men også svært bestemte sosilahjelperen Frank Åsli. Det viser seg at Elling er svært redd for nye mennesker, derfor blir hverdagslig ting som å gå i butikken og å ta telefonen noe Elling ikke i begynnelsen klarer å mestre. Frank Åsli tvinger Elling til å møte redslene sine. Noe som er lite populært hos Elling.
I begynnelsen skyver Elling bort problemene sine, og prøver desperat å få Kjell Bjarne og Frank Åsli til å tro at ingenting er galt med ham. Men for seg selv og seerne innrømmer Elling problemene sine. Svimmelheten og uroen kaller han de to følelsene som alltid følger etter ham, når han er ute.
Verken Elling eller Kjell Bjarne er vant med en ordentlig farsfigur. En mann som bestemmer over deg, og får deg til å gjøre ting du ikke vil, men som han mener er til det beste for deg. På mange måter kan man si at Frank Åsli fyller igjen dette hullet. Han blir en slags far for dem. Elling og Kjell Bjarne er nå i en hel ny situasjon. Og Elling som takler nye situasjoner dårlig reagerer med å bli redd og sint på Frank, og begynner å snakke stygt til og bak ryggen på ham, mens Kjell Bjarne kommer mer overens med Frank. Frank Åsli er en mann som vet hva han vil. Han stiller krav til ’’pasientene’’ sine, og forventer at de fullfører dem. Han kan til og med gå så langt som å true dem med at de blir hevet ut dersom ’’pasientene’’ eller i dette tilfellet Kjell Bjarne og Elling, gjør som han sier! Noen kan kanskje si at han bruker for harde metoder, og har en kort lunte, men resultater har han! I hvert fall med Kjell Bjarne og Elling! Om privatlivet hans får vi bare vite at han har en samboer som heter Janne, og at hun er grei nok.
Og nå kommer scenen som forteller så utrolig mye om de to guttene. Vi er tilbake til leiligheten, Frank har akkurat vist de to guttene rundt i leiligheten sin, men det er et problem. Elling og Kjell Bjarne skal sove i forskjellige rom. Kjell Bjarne står nå inne i soverommet til Elling og ser på han spørrende, uten å si et ord. Da sier Elling ’’ Det går greit det Kjell Bjarne’’, og Kjell Bjarne løfter sengen fra rommet sitt til Elligs rom. Nå skjønner vi at Kjell Bjarne er også svært redd, selv om han viser det på en annen måte er han like redd som Elling.
Scenen forteller også hvor godt de to guttene kjenner hverandre. Kjell Bjarne trenger ikke å spørre Elling, han trenger bare så se på ham og Elling skjønner hva Kjell Bjarne mener.
En ny side av Kjell Bjarne kommer fram etter at de flyttet til leiligheten, Kjell Bjarne er egentlig en handymann. Med en mor som var alkoholiker og en stefar som gjorde sjeldent noe hjemme har gjort Kjell Bjarne til person som er vandt med å ta ansvaret og ordne opp i ting. Det stikk motsatte av Elling, som er mer en akademiker.
Sakte men sikkert klarer de to vennene å komme tilbake til det vanlige livet. Og Elling kjenner at svimmelheten og uroen ikke lenger påvirker ham i så stor grad som før.
Så kommer juleaften, de to vennene kan nesten ikke vente med å gi hverandre gavene. Begge to blir overlykkelig og utrolig overrasket over gaven de fikk. Ingen av dem hadde sagt hva de ønsket seg til jul, men allikevel visst de om hverandres ønsker. Enda en gang fortelles det utrolig bra hvor godt de to vennene kjenner hverandre. Så der sitter Elling og Kjell Bjarne og har det så hyggelig som bare det helt til de hører bråk fra trappeoppgangen. Elling og Kjell Bjarne befinner seg igjen i en ny og ukjent situasjon. Elling blir som vanlig redd og usikker når han havner i slike nye situasjoner og sier til Kjell Bjarne at de bare skal ignorere det. Men Kjell Bjarne trosser Ellings befalinger og går ut i gangen. Der finner han Reidun Norsletten. Døddrukken, bevisstløs og sprenggravid. Kjell Bjarne kaster Reidun Norsletten over skulderen og bærer henne opp til leiligheten hennes. Mens Elling skyver problemet unna og prøver desperat å få Kjell Bjarne til å la henne ligge, ’’kanskje noen andre finner henne’’ argumenterer han. Flere timer senere kommer Kjell Bjarne tilbake og det er da Elling får et raseriutbrudd. Han er rasende på vennen som lot han være alene igjen i leiligheten. Samtidig føler han frykt. Frykt for at Kjell Bjarne skal forlate han for Reidun Norsletten. Frykt for å bli alene, for å miste enda en person som har stått ham nær.
Forholdet mellom Reidun Norsletten og Kjell Bjarne blir bedre og bedre, til Ellings fortvilelse. Men til tross for det hjelper Elling Reidun Norsletten og Kjell Bjarne med forholdet deres, dette fordi han er så utrolig glad i Kjell Bjarne. Reidun Norsletten vasker på vaskeriet. Om oppveksten hennes får vi ikke vite annet enn at hun falt ut av skolen i 8. Klasse. Hun er ingen akademiker, og liker bedre å bruke hendene sine, akkurat som Kjell Bjarne. Hvem barnefaren er får vi vite dette fra Kjell Bjarne ’’- spanieren satte unge på henne, så stakk han’’. Dette viser at Reidun Norsletten har hatt og har det fortsatt tøft i livet. Men motstand gjør deg sterk, og det er Reidun Norsletten. Hun er også en svært snill og vennelig dame. Men altfor godtroen og nesten litt dumsnill.
Nå som Kjell Bjarne går oftere og oftere på besøk til Reidun Norsletten, må Elling finne på noe eget å gjøre. En kveld bestemmer han seg derfor for å gå på diktmøte. Elling finner etter hvert ut at hans sannenatur er dikter og begynner derfor å legge diktene sine i åpnete surkål pakker, og smugler dem deretter tilbake til butikken. Han undertegner med ’’Surkålspoeten E’’.
På et av diktmøtene sine møter Elling den gamle, underlige og ensomme poeten Alfons Jørgensen. De får etter hvert et godt vennskap, Alfons blir også god venn med Kjell Bjarne og Reidun Norsletten. Alfons var før en Norges kjent dikter, og skrev masse dikt i ung alder. Men nå som han begynner å dra på årene, skriver han ikke så mye mer. Seerne får også vite at han hadde en kone, men hun døde for mange år siden. Om det var noen barn noen gang får vi aldri vite, men sannsynligvis ikke. Alfons merker at han begynner å dra på årene, det er ikke sjeldent han brekker noe og selve leiligheten hans er full av støv og bøker som er stablet oppå hverandre. Alfons er ensom. I filmen kommer det ikke frem at han har noen nære famile medlemmer eller venner. Eksempel på dette er bilen til Alfons. Barna i gaten driver å herjer med den, men ingen av naboene hjelper Alfons med å få barna til å stoppe opp. Alfons må selv humpe av gårde.
Kjell Bjarne klarer å få liv i bilen til Alfons og sammen drar den lille gjengen til hytta til Afons. Gjennom hele besøket føler Elling seg tilsidesatt og ensom. Eksempel på dette er at Elling blir nødt til å sove på rom alene, fordi Kjell Bjarne vil heller sove på rom sammen med Reidun Norsletten. Tidlig på morningen den første dagen kjenner Reidun Norsletten at hun må føde, og den lille gjengen drar av sted i hui og hast til sykehuset. Alfons drar hjem, men Elling og Kjell Bjarne går på restaurant. For Kjell Bjarne er ikke Reidun Norsletten en han utnytter, Kjell Bjarne har knyttet sterke følelser til Reidun Norsletten. Dette skjønner vi når vi ser hvor bekymret Kjell Bjarne er for Reidun Norsletten og barnet, og hvor utrolig glad han blir da han får høre at det har gått greit med både barnet og Reidun Norsletten. Filmen slutter med at Elling går alene langs gaten i mørket og tenker for seg selv. Han har funnet sin mening med livet, han er poet. Endelig er hans fødte natur funnet.
Slik slutter den 2 timers lange filmen om Elling, og mitt 1595 ord lange personkarakteristikk, analyse og sammendrag.
Elling er en film jeg har sett mange ganger. Men det var først nå som jeg som jeg satte meg ned og analyserte den at jeg forstod hvordan Elling og Kjell Bjarne virkelig var. Jeg ser dem med helt nye øyne! Før hadde jeg tenkt at de var to helt vanlige typer, kanskje ikke helt vanlige, men noe i den duren. De var ikke blitt personer for meg. De var bare blitt en del av noe uvirkelig, en film.
Nå forstår jeg mye mer om deres tankegang og meninger, og hvorfor de reagerte som de gjorde. Jeg synes også musikken de brukte i filmen var bra og passende. Musikken og Ellings mange morsomme, men også sære tanker fikk seerne til å le, til tross for de mange alvorlige temaene.
Temaene mener jeg er en av hovedgrunnene til at alle mennesker kan kjenne seg igjen i Kjelll Bjarne og Elling, selv om hovedpersonen og seerne er vidt forskjellige mennesker! Fordi temaene angår oss alle. Jeg repeterer meg selv og nevner temaene en gang til: ensomhet, å være annerledes/utenfor og det å prøve å komme inn, om kjærlighet imellom mennesker og skrittet ut fra barneverden til voksenverden. Også miljøet gjør at vi kan kjenne oss igjen i Elling og Kjell Bjarne. Miljøet foregår steder der mange har vært, en leilighet og hytte og på offentlige steder sånn som i kiosker og restauranter. Elling er en film jeg likte meget godt. På grunn av Ellings mange morsomme replikker og på grunn av temaene jeg kan kjenne meg igjen i. Også selve handlingen og oppbygningen av filmen, med en tydelig rød tråd, igjennom hele seg var grunnene til at jeg likte den. Skuespillerne som Per Christian Ellefsen (Elling) og Svein Nordin (Kjell Bjarne) og regissør Petter Næss, har også gjort en kjempebra jobb, noe som gjør at seerne virkelig lever seg inn i historien og blir knyttet til Elling og Kjell Bjarnes kamp!
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst