Gunnlaug Ormstunge - Analyse

En analyse/tolkning av Gunnlaug Ormstunge. Karakter: 6/5
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2019.01.23
Tema

Sagaen om Gunnlaug Ormstunge er en saga fra den norrøne tiden, og introduserer oss til mange forskjellige karakterer og landområder. Den ble skrevet ned på 1200-tallet, og historien foregår i slutten av dette århundret. Handlingen finner hovedsakelig sted på Island, men vi får også lese om kamphandlinger fra Norge. Vi møter på Gunnlaug Ormstunge, en person som i denne sagaen gjør et stort inntrykk. 

Trekantdrama er hovedfokuset i denne sagaen. Vi blir introdusert til mange personer, men det er naturligvis de tre hovedpersonene vi får vite mest om. Gunnlaug blir fremstilt som den typiske norrøne helten. Han var sterk og modig, men klarte samtidig å skrive gode kvader som ble godt likt av både konger og mektige ætter. Gunnlaug hadde veldig lyst til å gifte seg med Helga, selv om det til tider er uklart hva han ønsker seg mest. I sagaen kommer prioriteringene hans frem som usikre, særlig siden han bestemmer seg for å bli hos kongen i England istedenfor å dra hjem til sin store kjærlighet. 

Sagaen handler om Gunnlaug, Helga og rivalen Ravn. Helga og Gunnlaug ble kjent da de var unge, fordi han kom for å bo hos dem etter en krangel med sin far. Torstein ville egentlig ikke la Gunnlaug gifte seg med datteren hans, men gikk til slutt med på det. Betingelsen var at Gunnlaug reiste ut på en stor reise for å oppleve verden. På ferden møtte han Ravn, og rivaliseringen deres startet. Ravn dro tilbake til Helga og giftet seg med henne for å hevne seg på Gunnlaug. Sagaen ender med at Ravn og Gunnlaug kjemper til døden, mens Helga gifter seg med en annen.

Idealet for menn på denne tiden var å være atletiske og modige, men de måtte også flinke til å kvede. Et kvad er et slags norrønt dikt, og det var forventet at menn skulle være flinke på dette (Nordbø, 2009). Gunnlaug Ormstunge blir beskrevet som en typisk heltetype og en utrolig god skald. Karakteren hans er dynamisk, og han forandrer seg en hel del gjennom fortellingen. I begynnelsen blir han beskrevet som en arrogant, eventyrlysten gutt, med et stort temperament (Flaten, 2014). Senere ser man at han utvikler seg til å bli en tøff kriger, og en anerkjent skald. Selv om han gjennom historien viser usikkerhet om han vil ha Helga eller ikke, tar han til slutt avgjørelsen sin, og kjemper for det helt til slutten. 

Sagaen om Gunnlaug Ormstunge tar for seg de fleste kjennetegnene vi forbinder med norrøn litteratur. Det var et stort fokus på ære og hevn, noe som kommer tydelig frem i denne sagaen. Ravn blir hevnlysten siden Gunnlaug nærmest dummer han ut foran svenskekongen, og fører til at han gifter seg med Helga (Hultmann, 2017).  Under den norrøne tiden var det et mannssamfunn uten særlig kvinnelig påvirkning. Menn dominerte, og det var ingenting kvinnene skulle ha sagt (NAOB, u.å). De skulle følge normene og reglene som ble bestemt, og ikke si noe imot det. Kjennetegnene nevnt her går alle inn under ættesamfunnet. Familien skulle være i fokus, og man skulle alltid høre på de eldre. Religion var en vesentlig del av samfunnet, og man skulle dyrke de norrøne gudene (Hultmann, 2017). Norrøn mytologi hadde mange forskjellige guder. Det var både menneskeliknende skapninger, alver og dverger (Wikipedia, 2018). Samtidig med dette var det mange som trodde på skjebnen. I sagaen om Gunnlaug Ormstunge kan man se at det er en tolkning av Torstein Egilssons drøm som starter hele dramaet om Helga. Det var Helgas skjebne å møte disse to mennene som knivet om seieren, og det var både Ravns og Gunnlaugs skjebne å dø i kampen om å få henne. 

Det å være helt kan ha mange forskjellige meninger. I norrøn tid var helter ofte menn med mye kunnskap. De skulle også være store, muskuløse og gode til å krige. Gunnlaug hadde flere av disse trekkene, og var en typisk heltetype fra 1200-tallet. Nåtidens definisjon på helter er ganske forskjellig, selv om de har sine likhetstrekk. De eldre heltetypene er basert på det perfekte mennesket. Man skulle være høy og atletisk, med lite kroppslige feil. I dag får de fleste heltene lov til å ha sine svakheter (Studienett (u.å). Filmindustrien er sannsynligvis det som har formet helterollen i dag, og her er det mye forskjellig. Batman og Captain America er kjente fiktive helter i dagens samfunn. Det er også vanlig å kalle de unge for morgendagens helter, men ifølge et leserinnlegg fra Aftenposten har den yngre generasjonen allerede begynt med å kjempe (Alsabeegh, 2011). Et eksempel er den pakistanske jenta Malala Yousafzai. Hun risikerte livet ved å skrive en blogg om Pakistans urettferdige behandling av jenter. Det endte med at hun ble skutt av noen fra Taliban (Malala, 2018). Denne historien er et godt eksempel på en helt fra vår generasjon, selv om det også viser at å være en helt i dag er veldig forskjellig fra den norrøne tiden. Vi har ikke bruk for slåsskjemper på samme måte som de hadde før, noe som naturligvis har resultert i at definisjonen har blitt veldig annerledes. Likhetene som fortsatt er der, er allikevel svært sentrale for definisjonen av heltebegrepet. Man ser vanligvis opp til, og respekterer sine helter, og det er noe viktig man ikke må glemme. 

Som en kort oppsummering vil jeg si at Gunnlaug Ormstunge er en veldig interessant figur. Han er en utmerket skald, men også flink i kamp. Det er nedslående å se at han dør i slutten av sagaen, for det hadde vært spennende å få vite mer om livet hans på Island.  Siden han er en dynamisk karakter, gjør det at å følge med på oppveksten og utviklingen hans som person blir mer begivenhetsrikt. I begynnelsen er han en unggutt med en litt for stor munn med mindre fine ord, men det ender til slutt med at han hjelper sin største fiende, som også førte til hans død. Før vi begynte på norrøn tid hadde jeg aldri forestilt meg at islendingsagaene hadde såpass mye til felles med nåtidens skjønnlitterære karakterer. Jeg hadde heller ikke antatt at det var mulig å ta et slik «dypdykk» i en historie jeg i starten ikke var veldig begeistret over, men som etterhvert ble såpass interessant.  Det kom som en stor overraskelse, og nå er synet mitt på sagaer endret til det mer positive. 

Kildehenvisning:

Alsabeehg, Zeineb (2011), Dagens helter
Hentet fra: https://www.aftenposten.no/meninger/sid/i/X8wqB/Dagens-helter

Daria (2008), Hvordan var Gunnlaug Ormstunge?
Hentet fra: http://www.daria.no/skole/?tekst=10618

Flaten, Simon (2014), Analyse om Soga om Gunnlaug Ormstunge
Hentet fra: https://studieweb.no/analyse-av-soga-om-gunnlaug-ormstunge/

Hultmann, Tone (2017), Norrøn Litteratur
Hentet fra: https://prezi.com/3xjrs7v3fuyu/norrn-litteratur/


NAOB, Det Norske Akademis Ordbok
Hentet fra: https://www.naob.no/ordbok/mannssamfunn

Nordbø, Børge (2009) SNL, Kvad
Hentet fra: https://snl.no/kvad


Wikipedia (2018), Liste over personer i norrøn mytologi
Hentet fra: https://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_personer_i_norr%C3%B8n_mytologi

Studienett (u.å), Helter i norrøn tid og i dag
Hentet fra: 
https://www.studienett.no/Oppgaver/helter-foer-naa-20883.aspx?Ne wSubscription=true

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst