Hobbiten eller Fram og Tilbake igjen

Analyse av Hobbiten eller Fram og tilbake
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2017.10.17
Tema

En Uventet Reise
Boken jeg har lest heter «Hobbiten eller fram og Tilbake Igjen» og er skrevet av den kjente forfatteren J. R. R. Tolkien. Hobbiten ble for første gang gitt ut i England 1937. Boken jeg har lest har 283 sider, men det varierer med størrelsen på boken og skriften. Hobbiten er en novelle og går under kategorien fantasy. Bakerst i boken så får du et kart over områdene de beveger seg inn i, noe som gir deg en følelse at du faktisk kan følge deres reise til «Ensomfjellet». Hobbiten ble skrevet originalt på engelsk, men er oversatt til veldig mange andre språk. Det er Nils Ivar Agøy som har oversatt boken til norsk. Forlaget for den norske utgaven av boka er Tiden Norsk Forlag. 

Boken åpner med at hovedpersonen Bilbo Lommelun blir oppsøkt av trollmannen Gandalv som lager det slik på Bilbo neste dag får uventet besøk av tretten dverger som den gjestfrie hobbiten ser seg nødt til å invitere inn til te: Dvalin, Balin, Kíli, Fíli, Dori, Nori, Ori, Oin, Glóin, Bifur, Bofur, Bombur og Thorin etter en liten stund dukker også Gandalv selv opp igjen. Bilbo får snart vite på drag Smaug har stjålet en stor skatt fra dvergene, og nå vil de gjenerobre den. Etter Gandalfs råd vil de ha med seg den fredelige og hjemmekjære Bilbo på det dristige foretakendet.

Bilbo var en hobbit som «aldri la ut på eventyr eller gjorde noe uventet». Allikevel blir eventyrlysten jeg ham vekket, og sammen drar de avgårde. På veien møter de troll, tusser(orker), edderkopper, ulver, alver og mennesker, og ikke minst får de problemer idet de kommer fram til skatten og Smaug. 

Boken er formet som et stort undereventyr. Bilbo er likefram eventyrhelt som verken gjemmer på bitterhet eller har noen ondskap jeg hjertet. Han matbodene alltid det han tror er det rette. Det skal vise seg på han også har evne til å løse vanskelige problemer, og vinner etterhvert aktelse både hos dvergene og andre. Han har imidlertid en magisk hjelper jeg en besynderlig ringe han tilegner seg underveis. Ringen ned hjelper ham ut av mange vanskeligheter. Og tilslutt overvinnes selv den fryktelige Smaug, og Bilbo kan endelig vende tilbake sin synd kjære hjemstavn med store rikdommer. 

 

 

Hele bokens handling er utbrer seg på et år, hvor alt er fortalt i kronologisk rekkefølge. Hobbiten er en tredjepersons fortelling, men en kan lett tro at det er en førsteperson som forteller. Boka er skrevet i allvitende synsvinkel, som betyr at forfatteren ikke bare forteller om hovedpersonens tanker og følelser, men at han også kommenterer på dem. Handlingen foregår i Midgard eller «Middel-Earth» som kan minne om norrønt mytologi hvor det er der norrøne guder bor. 

Hovedpersonen i boka er som sagt hobbiten Bilbo Lommelun. En hobbit er liten av vekst (3 ganger så liten som et menneske), med store føtter fylt med hår. Derfor bruker han aldri sko på bena. Han har krøllet hår og ingen skjeggvekst. Bilbo er en konservativ, rolig og avslappet kar, som vet hvordan man skal nyte livet. Han bor i sitt fine hobbithull i den grønne Lommedalen. Han er en dynamisk person i boka, som forandrer seg fra å være rolig og avslappet, til en hobbit med stor eventyrlyst. Det er med Bilbo at den ene spenningskurven skjer, når han får tak i ringen og må drive med gåteleker med Gollum for unnslippe at han dreper han for den «tyven» han er, handlingen skjer nede under tussefjellet. Dette skjer i kapittel 5 «Gåter i mørket» «Så hveste Gollum: Hva har røtter som ingen kan se, rager høyere opp enn det høyeste tre, ja, svimlende høyt kan det stikke, men vokser likevel ikke?» «Den var lett!» Sa Bilbo. «Det må vel være et fjell.». (Side 76 i Hobbiten eller fram og tilbake igjen)

Viktige bipersoner er Gandalv og de 13 dvergene (tvillingene Balin og Dvalin, Óin og Glóin og Fili og Kili, trillingene Dori, Nori og Ori og Bifur, Bofur og Bombur, og Thorin Eikenskjold sønn av Thrain Eikenskjold). Gandalv er en klok og gammel trollmann og hjelper mye til på reisen. Det er han som har kartet til den hemmelige inngangen til Ensomfjellet. Dvergene lager god stemning på reisen, med sinne sanger og spillopper rundt leirbålene. Den mest aktede av dvergene er Thorin. Han er stor og modig, med mye visdom, men kan være ganske grådig til tider. En stolt dverg som leder sitt dvergfolk tilbake til Ensomfjellet. Dragen Smaug er den onde bipersonen, som vokter skatten deres.  En biperson som ikke er med så mye er Gollum som blir en viktig rolle med at det er han som mister den magiske ringen sin til Bilbo. 

Boken er full av forskjellige fortellerteknikker som blir brukt om en annen uten at det fører til noe slags rot. Den er rik på detaljskildringer, særlig på natur og personer. Dette for å få fram en stemning av noe godt eller vondt. Det er konsise skildringer, som ikke er for lange slik at forfatteren oppnår stemningen som han vil at vi skal ha. Boken har et meget spesielt særtrekk. Den inneholder lyriske virkemidler som regler og sanger på rim. Dette er helt uvanlig for fantasy sjangeren. Disse lyriske virkemidlene gir leseren en bedre kjennskap til karakterene som fremfører dem. De kan enten ha en humoristisk tone, hyppigst blant dvergene. Mens alvene har et litt mer seriøst og høytidelig preg over sine sanger og rim. 

 

Jeg tror at temaet i Hobbiten handler om Bilbo som ufrivillig innvies til å være med på en reise, som han egentlig ikke er så begeistret over, men som han til slutt syntes var verdt det. Budskapet til Tolkien tror jeg er at de gode kreftene alltid vil være sterkest, og at selv den minste kan forandre på ting.  

 

Hobbiten var en bok jeg likte svært godt. Det var lett å danne seg et bilde av hva forfatteren ville frem til, noe som jeg setter stor pris på. Som sagt så tilhører boka fantasy sjangeren, men jeg syntes den absolutt den sniker seg innom en del andre sjangere som eventyr, Drama. Boken var nokså lett lest i min mening, ikke så mye vanskelige ord og uttrykk, samtidig var den akkurat det jeg liker som er spenning og action i bøker. Det gjør at boken ikke virker så lang selv om den har 283 sider. Jeg hadde helt klart anbefalt denne bok til andre for å lese den, spesielt for de som ikke har sett noe med sammenheng med Ringenes Herre og Hobbiten.  

 

Kilder: (Dahl, 2016) (Tolkien, 2013)

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst