Karpe diem analyse

Analyse av karpe Diems "lett å være rebell i kjellerleiligheten din". Høy måloppnåelse, 1VGS.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2017.02.06
Tema

Sangen er skrevet av Magdi Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel som da er Karpe Diem. Sangen ble utgitt 6 November 2015. Sangen er beskrevet som en sterk og vond politisk rap. 

Motiv:

Sangteksten ”lett å være rebell i kjellerleiligheten” er en samling av hatefulle kommentarer om utlendinger, som Karpe Diem har satt sammen til en sang. Sangen handler også om at vår generasjon er mer multikulturell og hvordan innvandrere faktisk blir behandlet. Sangen tar også opp temaer som rasisme, flyktningkrisen og utlendinger. 

Komposisjon:

Sangen består av tre strofer og et refreng som blir gjentatt to ganger. Verselinjene er relativt korte i refrenget, men i versene varierer lengden på setningene. Det er 12 setninger i de to første versene men i det siste er det 20. I refrenget er det 6 setninger. Verselinjene er en samling av facebook kommentarer som Karpe har bearbeidet og satt sammen til en sang.

Språk:

Karpe har fokusert på å formidle et budskap til ungdommen og da har de brukt språk som et viktig hjelpemiddel. Språket i teksten er ungdommelig og dette kan vi se på det forkortete språket som f.eks ”no i stedet for noe”. Det er også mye banning og ”slang” i sangen som referer til ungdommen. Karpe bruker også en del ”ungdommelige” ord som for eksempel flus = penger. 

Virkemidler:

Låten er skrevet i bundet form på noen vers, og fritt på andre. Det brukes for det meste enderim. Eksempel på enderim i sangen er: Gutta mine bare, ”fuck, fyfaen, fysøren. Hvem passer purken, hvem klipper frisøren.” Nesten hele teksten er sammensatt av metaforer og det er også brukt gjentakelse i alle strofene. 

Eksempel på metafor i sangen er ”kan du tilgi meg, lille lord”. ”Lille lord” er et ord Karpe Diem har brukt når de prater om innvandrere som blir sett på som mindre verdt i samfunnet. De har også brukt ”lord” for de som er etnisk norske. Eksempler på gjentakelse er ”er det dette skattepenga mine går til” som blir gjentatt etter hver verselinje i det første verset. Allusjon er også på en måte brukt med tanke på at mange av verselinjene i teksten er ekte facebook kommentarer.

Tema:

Temaene i teksten er dehumanitisering, rasisme og redsel ovenfor velferden i Norge. Jeg kan fortelle om de dehumaniserende og rasistiske sammenligningene som er "Apekatter i min blokk og Abu Bakr i min cockpit. (Er det dette skattepenga mine går til?)", Her sammenligner de innvandrerne med dyr og kryp. 

Vi får også inntrykk av redselen over velferden i Norge ved å se på ”(Du blir aldri skandinaver) NAVer, NAVer, NAVer, NAVer, NAVer.” og ”Er det dette skattepenga mine går til?” Disse forteller oss hvordan folk tror innvandrere visstnok kommer til Norge kun for å forsyne seg av fellesskapets goder. Og at uansett hvor mye de prøver å integrere, vil de aldri bli ansett som skandinavere. De kritiserer også politiker Anders Amundsen som er ”imot” flyktningene, og kaller han en feiging. 

Konklusjon/tolkning:

Sangen ”lett å være rebell i kjellerleiligheten din” er en wake-up call for den norske befolkningen. Den handler hovedsakelig om flykningskrisen/innvandringspolitikken og rasisme. Karpe vil at den norske befolkningen, da spesielt de yngre, skal tenke over det som skjer og engasjere seg mer. Sangen kan også tolkes som et opprør mot politikere som er sentrale i asyl- og innvandringspolitikken. Dette ser vi fordi Karpe drar inn enkelte kjente personer blant annet da Anders Anundsen. Karpe prøver å fortelle oss gjennom sangen at det ikke er så lett å være innvandrer i Norge og de vil vise oss hvordan enkelte nordmenn har et rasistisk syn på de som ikke er etnisk norske.

Jeg føler dette er en veldig sterk og politisk rap som er viktig med tanke på den situasjonen vi er i nå, nemlig flyktningskrisen. Jeg mener at budskapet i sangen er at vi alle må åpne øynene for det som faktisk skjer i samfunnet. Personlig er jeg veldig stor fan av både låta og Karpe Diem. Og jeg synes det er viktig at noen kan sette slike ord på det som skjer med samfunnet vårt. Det utrolig bra og tøft gjort av Karpe Diem å bringe fram en side av debatten som ikke alltid blir hørt, nemlig hvordan innvandrerne har det og hvordan de faktisk blir behandlet. 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst