Ondskan
Tittel: ”Ondskapen”
Original tittel: ”Ondskan”
Regi: Mikael Håfström
Produksjonsår: 2003
Handlingen
Referat:
Sekstenårige Erik Ponti blir slått av stefaren sin hver dag. Han blir utvist fra skolen hvor han selv er en slåsskjempe. Moren til Erik gir ham en siste sjanse og sender ham på internatskole. På den nye skolen virker alt bare perfekt. Erik bestemmer seg for å begynne et nytt og bedre liv. Han blir bestevenn med Pierre, mister jomfrudommen og kommer med på skolens svømmelag.
Etter hvert viser det seg at skolen er et helvete. De eldste, under ledelse av Otto Silverheim, får lov til å ydmyke og banke opp de yngre for å disiplinere dem. Erik kommer i konflikt med hele skolen da han ikke vil slåss. Han får kallenavnet "rottan" og må gjøre straffearbeid. Men Erik lar seg ikke knekke.
Miljøet:
På internatskolen viser det seg at elevene selv har ansvaret for ro og orden. De kaller det "kameratoppdragelse", men dette betyr i praksis at de eldste gymnasiastene skal respekteres uten unntak og at de kan straffe de som er yngre etter eget ønske.
Dette miljøet er valgt fordi denne historien bygger på forfatteren av boka sin egne erfaringer i oppveksten, både når det gjelder familieforholdene og skolen.
Genre:
Drama
Oppbygging
Anslaget på filmen:
I starten av filmen ser vi en ”vanlig” middag med hovedpersonen Erik Ponti, mor og stefar. Erik er så uheldig å mist en gaffel på gulvet og dermed er helvetet løs. Straks etter at måltidet er over drar stefaren han inn på et rom og mishandler han på det groveste med pisk. I stuen sitter mor og spiller på piano for å overdøve skrikene fra sin sønn.
I neste scene får vi se at Ponti selv slår en meddelev halvt i hjel, noe som fører til at han blir utvist fra skolen. I et fortvilet forsøk på å redde sin sønn selger mor verdisaker og sender ham på en fornem nazilignende kostskole. Detter er hans siste sjanse til å få orden på livet sitt.
Tydelig vendepunkt:
Når han endelig gjør sin blodige hevn å banke sine fiender helseløse.
Det jeg opplever som høydepunkt i filmen:
Høydepunktet var når Erik Ponti endelig begynte å slåss. Når han slapp ut ondskapen i seg selv og banket opp de eldste gymnasiastene som hadde mishandlet både han og Pierre.
Slutten av filmen:
I slutten av filmen banker Erik faren etter all mishandlinga han fikk fra han siden han var 5 år gammel.
Han fikk også avslørt lærerne på internatet som hadde latt de eldste gymnasiastene slått og mishandlet de andre.
Hovedkonflikt:
Hovedkonflikten var mellom Erik og fjerdeklassingene. En annen konflikt var mellom Erik og faren.
Rekkefølge:
Historien blir fortalt i kronologisk rekkefølge.
Rollene
Hovedrollen:
Hovedpersonen er slåsskjempen Erik Ponti som har en bakgrunn med overgrep og vold og er utvist fra sin lokale skole pga. vold. Han ønsker å komme ut av voldspiralen og kunne konsentrere seg om skolen for å komme videre til gymnaset.
Motpart:
Hovedpersonens motpart er Otto Silverheim og hans gjeng. Silverheim er lederen av de eldste, og får lov til å ydmyke og banke opp de yngre for å disiplinere dem. Han er en rik ledertype.
Budskap
Hovedtema:
Vold er hovedtemaet i denne filmen. Det var mye slåing og mishandling. Erik slåss på skolen, og hjemme blir han slått av stefaren hver dag. På internatet blir de andre meddelevene slått og mishandlet av de eldste gymnasiastene hvis de ikke gjorde som de sa eller hvis de sa noe forbudt.
Hva filmskaperen vil fortelle oss:
Jeg tror filmskaperen vil fortelle oss om en elevs kamp mot seg selv for ikke å gå for langt i kampen mot sine undertrykkere. Altså, at ondskapen vinner alt.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst