Personskildring Knut Hamsuns Markens Grøde

Vi har gått i dybden i personskildringa av hovedpersonen i Markens Grøde
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2018.02.12
Tema

En søken etter mandelen i grøden

Teksten «Markens Grøde» er skrevet av Knut Hamsun og ble utgitt i 1917. I denne kortsvaroppgaven skal vi på en reise. En reise i det emosjonelle og fysiske spekteret til Mannen. Hovedpersonen i teksten.

Han går mot nord. Dette er hans sanne kall. Hva er da syd? Et dypt mørkt hull for han. Nord er en retning mot Nordpolen. Den ligger i Arktis. Arktis kan sammenlignes med Mannen. Arktis har arr i isen gjennom millioner av år med erosjon og vind, og er en sterk og grov boplass. Dette er indirekte skildring av Mannen. Vi kan kryssjekke med den direkte skildringen som sier at han har arr i huden og er sterk og grov. Arktis, også en lite besøkt plass og trenger oppdagelse. Mannen er en oppdager. Dette ser vi gjennom at han bærer den første sekken som har vært på plassen. Den autorale synsvinkelen gjør det vanskelig å finne en dør inn i Mannens emosjonelle rike. Heldigvis, gir forfatteren små glimt av innblikk gjennom velvalgte ord og lyrikk: «Åja, herregud». Han er en religiøs mann, uten tvil. Med slik roping spotter han Gud, og i tillegg får vi vite at han har rødt skjegg. Men vent, det er mere. Rødt. Hvem andre bærer fargen rød og spotter Gud? Satan.

For å konkludere, har vi avslørt sannheten. Kan denne personskildringen gå tilbake til Knut Hamsun. Hamsun hadde sympati for nazistene. Hvem andre er sammenliknet med Satan? Hitler. 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst