Victoria filmanalyse
Victoria
I denne oppgaven skal jeg gjøre rede for hvordan filmen Victoria passer inn i nyromantikken.
Filmen er basert på romanen Victoria, skrevet av Knut Hamsun. Filmatiseringen kom ut i 2013 og inneholder skuespillere som blant andre: Iben Akerlie, Jakob Oftebro og Fridtjov Såheim. Regissøren heter Torun Lian og filmen er laget i Norge. Sjangeren filmen går under, er definitivt drama.
"Romanen forteller om møllersønnen Johannes som helt siden ungdommen har elsket Victoria, godseierens datter. Johannes reiser til byen for å gå på skole, der han også får publisert sine første dikteriske forsøk. I mellomtiden har godseieren fått økonomiske problemer, og Victoria forlover seg med Otto, sønn av en velstående kammerherre, for å redde faren. Etter lang tid og en serie med komplikasjoner gis det endelig mulighet for at Johannes og Victoria skal få hverandre. Men romanen ender tragisk ved at Victoria dør av tuberkulose, 23 år gammel."
– Arne Andre Solvang, Hamsunsenteret.
Miljøet i filmen inneholder en lett blanding av idylliske naturbilder samtidig som vi også ser bilder fra middelklassesamfunnet i byen Christiania (Oslo). Temaene i filmen er forbudt kjærlighet, rikdom og fattigdom samtidig som at den også inneholder både glede og tristhet. Selve filmen begynner i et tilbakeblikk fra barndommen når Johannes, møllerens sønn og Victoria løper harmonisk rundt i skogen, mens resten av filmen foregår i Kronologisk rekkefølge. Filmen har også forskjellige parallellhandlinger som for eksempel når Johannes er i byen og studerer for å bli forfatter, imens Victoria og familien holder til i villaen på landet utenfor byen.
Hovedpersonene i Filmen er Johannes og Victoria. Johannes er Møllerens sønn. Han er ikke født inn i en rik familie, dette viser seg å bli ett stort problem for han videre i livet. Han kan beskrives som ambisiøs, modig og kan nesten virke kompulsiv. Victoria er født inn i en velstående familie. Hun virker veldig rolig på utsiden, men det kommer tydelig frem i filmen at hun har visse forstyrrelser på innsiden. Hun blir holdt mellom to personer hele livet hennes, Otto og Johannes. Dette gjør at hun virker fortvilet hver gang hun møter Johannes, hennes egentlige forelskelse. Både Johannes og Victoria utvikler seg gjennom filmen. Johannes utvikler seg positivt. Han får ordentlig utdanning og blir forfatter. Når det kommer til Victoria er det vanskelig å se etter en utvikling, ved at hun er en relativt stille person. Hun blir i Villaen og gjør slik som hun blir fortalt. Det kan være et tegn på at hun er pliktoppfyllende, eller at hun ikke våger å ta egne valg, som for eksempel å dra til byen for å studere. Dette har også mye å gjøre med kvinnesynet på den tiden. Den karakteren vi identifiserer oss mest med i filmen er klart Johannes, han snakker mer under filmen og får mere spilletid.
Filmen Victoria passer godt inn i nyromantikken. For det første er Knut Hamsun en av de mest berømte forfatterne i nyromantikken i Norge. Torun Lian har sørget for å frem mange relevante trekk fra nyromantikken i filmen. Sannhet, åpenhet og ærlighet er sentralt, det er ikke mye som legges skjul over. Vi kan også se fremmedfølelse i Johannes, for eksempel når han er i selskap hos familien til Victoria, man kan klart se at han er ukomfortabel og føler seg uvelkommen. "outsideren" kommer også frem ved at Johannes flytter til byen, han drar vekk fra familien og Victoria. Videre kan vi se sivilisasjonskritikk, ved scenen hvor Otto skrudde på møllen og ikke ville la Johannes gå inn og skru den av. Dette så ut til å være på grunn av den sosiale rangen til Otto, som var fra en rik familie. "kvinnen: skjøge og madonna", i filmen kan vi klart se at Victoria blir satt på pidestall. Hun er velig attraktiv og blir sett på som en gudinne av Johannes.
For å konkludere kan vi si at Victoria er en film som gjenskaper Knut Hamsun sitt originale verk på en god måte. Filmen får frem dramatikk, romanse og spenning. Lian for også frem de nyromantiske trekkene fra Hamsuns verk. Filmen får også frem riktig stemning ved bruk av gode bilder i forhold til natur og omstendigheter. Terningkast 4.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst