Vildanden - Analyse

Analyse av Vildanden, Karakter 6-
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2019.02.18
Tema

Tittel, forfatter, utgivelsesår

Tittelen på boken/filmen er ‘’ Vildanden’’, og ble utgitt i år 1884. Vildanden er skrevet av den største forfatteren innen norsk historie, Henrik Ibsen.

Handlingsreferat

1. Akt

I første akt er det et middagsselskap hos Grosserer Werle. Her blir vi best kjent med en viktig person i stykke, nemlig Hjalmar Ekdal.

I stykket skjer det en dialog mellom Hjalmar og Gregers, som var tidligere skolekamerater, som ikke hadde sett hverandre på over 16 år. Her får vi et innblikk over noe som sjokkerte begge to.

De begynner å snakke om ting som skjedde på skolen. Det kommer fram til at Hjalmar har giftet seg med Gina, Gregers kjenner Gina fordi hun tidligere var hushjelp i familien hans, før hans mor døde. Han ble overrasket av at Hjalmar hadde giftet seg med henne. 

Grossereren fikk til det han ønsket, som var at sønnen Hjalmar ikke skulle ha kontakt med Gregers. Hjalmar og Gregers finner ut av de egentlig ikke hadde vært uvenner, som vil si at dette var en misforståelse. 

Grosserer Werle betalte for utdanningen til Hjalmar, og Hjalmar studerte fotograf. Grosserer Werle sørga for at Hjalmar gifta seg med Gina, og fikk en utdanning. Dette passet bra, fordi Gina hadde startet å redigere. Gregers er litt ironisk da han snakker med Hjalmar, som ‘’ oi det var jo tilfeldig’’, som tyder på at han begynner å skjønne at det er noe merkelig. Det var litt tilfeldig at det først så ble han sammen med Gina, og etter det ga faren hans han en utdanning. Så Gregers begynner å stille spørsmål til dette. Gregers forstår ikke hvorfor faren har holdt det skjult for han, og Gregers blir sur på faren sin. Til slutt går Hjalmar hjem fra selskapet. 

2. Akt

I denne akten blir vi bedre kjent med Hjalmar sin kone og datter, Gina og Hedvig. Hedvig gledet seg til hennes far Hjalmar kommer hjem, fordi han hadde lovet hennes å ta med noe godt hjem til henne. Hedvig virker utrolig glad i faren sin, ut ifra alle ulike handlinger og ting hun sier til faren sin, og ser opp til faren sin.

På kvelden kommer gamle Ekdal hjem, og har skrivearbeid å gjøre. Etter hvert kommer Hjalmar hjem, Hedvig og Gina er spent på hva Hjalmar har å si. Hjalmar skryter av at han var en stor suksess i middagsselskapet, og latet som at han koste seg der, men i realiteten dro han tidlig fordi han ikke følte seg velkommen på dette selskapet. Hedvig lyttet til hva faren har å si, og var utrolig spent på hva faren har tatt med til henne, som Hjalmar uheldigvis hadde glemt, og tilbyr henne spisemenyen fra selskapet. Det førte til at Hedvig ble skuffet og lei seg, som for første gang er Hjalmar sin egoisme.

Tiden går, og snart kom Gregers på besøk hos dem senere på kvelden, på grunn av krangling med faren sin, som ikke er en stor nyhet. De slår en prat igjen som i selskapet, og det kommer frem at Hedvig mest sannsynlig vil bli blind. I tillegg til negativ prat, blir det også masse positivt. Blant annet Ekdal sine egenskaper i jakting, Ekdal kommer også inn og forteller to historier om vildanden. 

De viser Gregers loftet som er som en slags skog i leiligheten deres. På loftet er det alt fra duer, kaniner og høns, og ikke minst anda de snakket om. Den var viktig for dem, og de frampekte at det ikke bare var en vanlig and, men en villand. Mot slutten, leier Gregers værelset deres, som Gina og Hedvig ikke var glad over.

3. Akt

I tredje akt er det en dialog mellom Gina og Gregers. De snakker sammen om vildanden. Plutselig hører de et skudd som kommer fra loftet.  Gregers ble litt mistenkelig og nervøs, men Hedvig sier at det var bare Ekdal og Hjalmar som jakter. 

Etter hvert kommer Hjalmar ned til frokost, og begynner å snakke om pistolen. Der får han frem at det er på en måte en viktig ting dem har, fordi at han og Ekdal hadde prøvd å tatt livet sitt med den. Og han snakker om oppfinnelsen hans.

Til slutt ender det med at Gregers vil gjøre sin livsoppgave, som var å få alle løgner avslørt, sånn at han kan redde familien deres. 

4. Akt

Hjalmar kommer hjem fra turen, i dårlig humør. Han tror Gregers har startet sin livsoppgave. Gina hører at Hjalmar er sint, og Hjalmar prøver å si at Hedvig bør få lov til å leve med han. Som igjen, som i akt 2, er ego av Hjalmar. 

Om en stund, forteller Gina at hun tidligere hadde et seksuelt forhold med Werle, men før hun og Hjalmar giftet seg. Så kommer det et brev fra Werle, nemlig et gavebrev. I det var det om at Werle skulle gi 100 kr til Ekdal, hver måned fra den dagen, og helt til han dør. Som Hedvig etter hvert skal overta. Gaven blir ødelagt av Hjalmar, som ble oppfordret av Gregers. Han begynner å si ting som kan tyde på at Hedvig ikke er hans barn. Han sier ting som:

Både Hedvig og Werle har begge dårlig syn, han har i tillegg hjulpet Gina og Hjalmar en del. Han vil hjelpe Hedvig igjen, og fikk i tillegg Hjalmar og Gina sammen. 

Dette førte til en tragedie for familien. Hjalmar ble sur og trengte å komme seg unna for å aldri se Gina og Hedvig igjen. Konsekvensen for dette, var at Hedvig begynte å gråte, og visste ikke hva hun skulle gjøre. 

Til slutt blir Hedvig overtalt av Gregers, om å drepe villanden, som henne elsket mest av alt. Hun blir fortalt av Gregers, at Hjalmar vil komme tilbake, hvis hun gjør noe så stort for Hjalmar. Etter mye tanker, prøver hun.

5. akt

Hjalmar har enda ikke kommet hjem, selv om det er bursdagen til Hedvig. Han hadde heller vært hos Molvik og Relling over natten. 

Hedvig er i tvil om hun virkelig skal drepe villanden. Hun står over et viktig valg i livet sitt, skal hun drepe vildanden og forhåpentligvis får Hjalmar tilbake, eller ikke drepe den og satse på at Hjalmar kommer hjem uten at hun behøver å drepe den? Hun tror ikke Hjalmar kommer tilbake, og hun bestemmer seg for å drepe den, men var usikker om hvordan hun skulle det, så hun spurte Ekdal om hvordan hun kunne utføre drapet. Ekdal vil hjelpe, og sier at hun må treffe brystet til villanden, som er det mest sikreste.

Hjalmar kommer etter hvert hjem før hun har skutt villanden, men han kom ikke hjem for å virkelig være hjemme. Han kom hjem for å hente tingene sine, men etter en rekke unnskyldninger for å ikke dra vekk igjen, virker det som om han vil være hjemme igjen i en liten stund i hvert fall. Gavebrevet blir i tillegg limt sammen av han. Hedvig ser uheldigvis Hjalmar, noe som gjorde hun glad, men hun tok feil. Hjalmar kalte henne stygge ting, og kastet henne ut. 

Så skjer det noe brutalt, og de tror alle at det er gamle Ekdal som leker med pistolen på loftet, men uheldigvis var det en annen. Hjalmar blir fortalt at Hedvig ofret vildanden for han, og blir utrolig glad for det. De kommer senere opp for å sjekke, men der ligger ikke vildanden død, men Hedvig. En stor tragedie for familien.

De tilkaller doktor Relling for hjelp, og det viser seg at Hedvig sitt hjerte ble truffet, og hun har indre blødninger.

Hjalmar kunne ikke tilgi seg selv for å kaste henne ut fra rommet, men han mener at henne ikke prøvde å ta livet sitt, men at hun bommet på villanden.

Tema

Jeg mener at temaet for ‘Vildanden’ er om både at det er viktig å fortelle en sannhet og en løgn, og å kunne vite om du skal fortelle en sannhet eller ikke. OG livsløgn.

Jeg tror Ibsen ville vise oss at man ikke alltid bør si en sannhet med en gang for å løse opp konflikter/handlinger. Hvis vi tar stykket ‘Vildanden’ som et utgangspunkt, ser du også det. At hvis man sier ting rett ut, og sannheter om noe, kan konsekvensene føre til sorg, og i det verste fall selvmord. 

Man hører ofte at det man ikke vet, har man ikke vondt av. Som i seg selv passer godt inn i historien i Vildanden, med tanke på ting som skjedde etter Gregers prøvde å hjelpe familien med livsløgnene.

I vildanden, mener jeg at man kan si noe sannhet, og holde noe skjult for seg selv. 

Jeg tror Ibsen ville illustrere oss dette, og vise oss konsekvenser av å fortelle en sannhet.

Jeg mener også at temaet for Vildanden er livsløgn. Det virker som at Ibsen mente at for å leve, må et mennesket ha en livsløgn. Livsløgnen til for eksempel Hjalmar, er oppfinnelsen hans, og at han forsørger sine nærmeste.

Budskap

Jeg tror at budskapet i Vildanden er livsløgn og hva en sannhet kan føre til. I stykket så handler det en del om Hjalmar sin interesse for løvsløgnen hans oppfinnelse. Og Dr. Relling sin mening om at mennesker trenger en livsløgn for å kunne overleve.

Konsekvensene av en sannhet er også et budskap i stykket. I dette stykket, førte det til dårlig forhold mellom familien, som førte til selvmord.

Persongalleri

Hjalmar Ekdal: Gift med Gina Ekdal, og er usikker på om han er faren til Hedvig. Startet et vennskap med Gregers på skolen, og han studerte fotograf. Virker som han er usikker og ikke helt fornøyd med livet sitt, fordi han forteller masse løgner.

Gregers Werle: Venn av Hjalmar Ekdal, og sønnen til Grosserer Werle. Gregers Werle var grunnen til konsekvense i 5. akt. På grunn av at han fikk Hjalmar til å fortelle sannhetene han egentlig burde holde inne for seg selv.

Gina Ekdal: Gift med Hjalmar, mammaen til Hedvig. Fikk mest sannsynlig barnet med Grosserer Wærle. Vi kan si hun lever på en livsløgnen, på grunn av at hun holder det skjult for Hjalmar at han ikke er den opprinnelige faren.

Hedvig Ekdal: Datteren til Gina Ekdal. Ikke den biologiske datteren til Hjalmar, men datteren til Grosserer Werle. Hun er hjelpsom i hushjelp, og prøvde å hjelpe faren og moren sin til det de trengte hjelp med. Tar livet sitt til slutt på grunn av sorg og skuffelse.

Gamle Ekdal: Faren til Hjalmar. Han var tidligere, med Grosserer Werle en forretningsmann. Han fikk skylden for ulovlig forretninger, som førte til fengsel. Han pleier å hjelpe grossereren med skrivearbeid, i belønning får han en liten pengesum og alkohol. Han er ofte på loftet for å komme seg unna den virkelige verden i ‘’skogen’’ på loftet i leiligheten.

Dr. Relling: Naboen til familien Ekdal. I følge han, bør et menneske ha et livsløgn for å ha et lykkelig liv. Han påstår at man må leve lykkelig, og ikke å bry seg om man forteller en sannhet elle rikke. <<Tar de livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, tar de lykken fra ham med det samme’’.

Grosserer Werle: Faren til Gregers Werle, det har vært et dårlig forhold mellom dem. Gjorde tidligere ulovlige forretninger, men slapp unna.

Virkemidler

Ibsen bruker symboler, ironi, kontraster, retorikk og sammenligning.

(Eksempler på virkemidlene som blir brukt)

Symbol: Vildanden kan også, etter min oppfatning, symbolisere seg som villanden, spesielt Hedvig. Det blir sagt i Vildanden <<Når en villand blir skadeskutt, dukker den ned i dypet, for så å bite seg fast i tang og tare der nede til den dør>>. Her finner vi likheter mellom det, og Hedvig, fordi Hedvig hadde sammenlignet loftet med ‘havsens bunn’. Jeg mener også at selve familien Ekdal kan symboliseres med Vildanden, med tanke på ordet dem har fått på seg, på grunn av gamle Ekdals ulovlige forretninger.

Ironi: Gregers er litt ironisk da han snakker med Hjalmar, som ‘’oi det var jo tilfeldig’’

Kontraster: I første akt var Hjalmar hos Gregers. Gregers har mye penger, mens når senere Hjalmar kommer hjem, lever han og familien hans i et normalt/fattig hjem. Hjalmar og Dr. Relling har også to forskjellige kontraster. Hjalmar mener at man må si sannheter, mens Dr. Relling mener at man må ha en livsløgn.

Retorikk: Blir vist hva som tidligere har skjedd i fortiden.

Sammenligning: Vi kan sammenligne Vildanden med Hedvig. Man kan også sammenligne Gregers med hunden, fordi at han skulle prøve å hjelpe familien Ekdal, men det førte til en helt vei retning. Man kan også sammenligne Hedvig og Grosserer Werle, de har begge dårlig syn, som kan tyde på at han er den biologiske faren, med tanke på at han også hjelper henne masse.

Egen mening om boka

Jeg syntes at Vildanden er en bra dramahandling av Henrik Ibsen. Han får frem viktige budskaper som vi den dag i dag kan relatere oss til, og ting vi kan lære av stykkene hans. Med tanke på å fortelle en sannhet eller ikke. Også å ikke røpe hemmeligheter som kan påføre skadelige konsekvenser både psykisk og fysisk.

Boken i seg selv er veldig lang, og kan være vanskelig å lese, så å se filmen i stedet for å få hørt og se kommunikasjonsspråket til de ulike karakterene i stykket gjør det lettere å få med handlingen.

Alt i alt syntes jeg at dette er det beste stykket av Ibsen, som jeg har lest/sett. 

Ibsen tar ikke bare i bruk tragediesjangeren, men også en spennende dramasjanger som gjør at man får lyst til å se/lese mer av stykke(ne)t hans.

Er temaet aktuelt i dag?

Jeg mener at dette temaet uten tvil er aktuelt i dag. Selv om det er 135 år siden boken ble gitt ut, betyr ikke det at temaet er endret. 

Ibsen får frem viktige budskaper, som vi MÅ lære oss. Konsekvensene av å fortelle en sannhet, og ha en livsløgn kan videreføres til en negativ handling. Men, han får frem i dette stykket at man ikke bør si en sannhet andre ikke har godt av å vite. Som man ser av stykket, førte det til krangling mellom familien Ekdal, som ble til et selvmord av Hedvig.   

Ibsen fikk ytret aktuelle handlinger i dette stykket, som den dag i dag er aktuelt.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst