"Darlah" av Johan Harstad
Handlingsreferat og anmeldelse av ungdomsboka "Darlah".
Karakter: 6
Boken starter i februar 2000. Folk fra NASA (National Aeronautics and Space Administration) diskuterer forrige månelanding i 1974. Det ble da bygget en månebase kalt Darlah. Det ligger i kortene at noe ble oppdaget på månen. NASA ønsket å fortsette undersøkelsene, men manglet penger. Det de oppdaget på månen var nemlig noe de ville ha blitt bedt om å la være i fred.. Nå, førti år senere, mener de tiden er inne for å fortsette undersøkelsene. Problemet er bare at de fortsatt mangler finansiering.
Så blir det 2012. NASA lanserer en verdensomspennende konkurranse, hvor tre ungdommer kan vinne en reise til månen. Dette vil gi NASA den publisiteten og de pengene de trenger.
Mia fra Stavanger, Antoine fra Frankrinke og Midori fra Japan vinner konkuransen. Dette er tre helt forskjellige personer, som har en ting til felles - de har ikke spesielt lyst til å dra til månen. Da de likevel vinner konkurrasen, må de gå inn i seg selv og hver på sin måte finner en grunn god nok til å likevel takke ja til muligheten de har fått.
Samtidig våkner en senil mann opp på et pleiehjem i USA. Som tidligere ansatt ved NASA på AREA 51, vet han at han må få stoppet denne ekspedisjonen fra å starte, han klarer bare ikke å finne frem ordene..
Turen til månen blir noe helt spesielt. Hva gjør man om noe går galt der oppe? For det er sant som det ble sagt i filmen Alien - "i verdensrommet kan ingen høre deg skrike."
Dette er uten tvil en av de skumleste bøker jeg har lest. Jeg satt klistret til sidene den siste tiden. Jeg kommer aldri til å få tanken på at det kan være sånne ting på månen ut av hodet igjen.
Denne boken er veldig velskrevet, visstnok med ting fra forskjellige Science Fiction filmer og bøker - noe jeg ikke har lest mye av tidligere, men Alien er allerede nevnt. Ellers henter boken mange elementer fra 70-tallet, Mia spiller f.eks. i et punkrockband. Musikkreferansene er mange. Boken starter veldig treigt og til tider lurer man på hvorfor han skriver så mye om visse ting. Men når boken virkelig tar av, skjønner man at ikke et ord har vært overflødig. Ondskapen har ligget på lur hele tiden.
NASA skal tilbake til månen i 2020. Man bør kanskje tenke på å komme seg lengst mulig unna jorda innen den tid.
Passer for ungdommer fra 14-15 år, og kan leses av voksne også, dersom de ikke er veldig lettskremte. Det kommer muligens en oppfølger.
Johan Harstad vant bla. Brageprisen for denne boken. Den er oversatt til 10 land og filmrettighetene er solgt til Hollywood.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst