Døden tar buss

Bokanmeldelse av 'Døden tar buss' av Sjööwall og Whalöö.
Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2000.05.18

Forfattarane, Maj SjÖÖwall og Per WahlÖÖ er eigentleg eit ektepar som har laga "Døden tar buss" ilag. Dei er begge svenske og har gitt ut ein del andre bøker som "Mannen som gjekk opp i røyk og "Terroristene". Per Wahlôô vart fødd i 1926 og døydde i 1975, Maj Sjöwall vart fødd i Stockholm i 1935. Dei trefte kvarandre 1962 og begynte allereie då og planleggje ein serie kriminalromanar. Per Wahlöö var tidlegare kriminalreporter og hadde allereie skreve eit par bøker, Maj Sjöwall var tidlegare Journalist.

 

Romanen "Døden tar buss" handlar om eit massemord på ni personar i ein buss i Stockholm. Eit av offra på bussen var ein ung politimann som hette Stenström. Ingen veit kvifor Stenström var på bussen. Sveriges mest klønete politimenn Kristiansson og Kvant var dei som først fant bussen, men det einaste dei klarte var og lage problem for Martin Beck når dei gjekk inn i bussen og begynte og rote blant lika og øydelegge dei fleste ledertrådane. Hovudpersonane i boka er Martin Beck, Lennard Kollberg og Gunvald Larsson. Gunvald Larsson er 1,91 m høg og veg 98 kg, han er breiskuldra og har kolossale nevar.

 

Martin Beck er flink til å spele sjakk, han har ei datter som er seksten år og ei kone som heiter Inga. Forholdet mellom Inga og Martin er vorte dårlegare og dårlegare for kvart år som har gått, Kollberg og Gunn, som er kona, har derimot eit gått forhold, dei har berre vert gift i to år.

 

Handlinga foregår i Stockholm for 35 år sidan frå November til ut i Januar. Forfattaren fortel ikkje så mykje om plassane i boka men meir om veiret la eg merke til. I boka for vi litt tankereferat og litt dialoger mellom personane, men mest er det forteljaren som fortel.

 

Boka er oversett frå svensk til norsk bokmål, ordbruken er ganske rå så boka bør ikkje lesast av yngre personar. Innhaldet i boka er for det meste skreve i notid. Døden tar buss er ein kriminalroman, den har med alle hovudpunkta ein kriminalroman skal ha med. Punkt som: eit mord vert begått,etterforsking os.v. Boka handlar om 3 Politiar som strevar med å løyse massemordet. Martin Beck og Kollberg sat og spelte sjakk. Etterpå gjekk dei ein tur i regnet, dei skiltes lag då dei skulle heim igjen. Då Martin Beck skulle legge seg fekk han ein telefon:

 

-"Beck"
-"Er det inspektør Beck"
Han kjende ikkje igjen stemma i telefonen.
-"Ja"
-"Det er frå Sambandsentralen, fleire personer er funnet døde i ein buss på rute syvogførr like ved endestasjonen ved Norra stasjonshytte, det er beskjed til deg og å dra dit straks".

Martin Becks første tanke var at dette var ein dårleg spøk eller ein eller annen som hadde noko i mot ham, bare på faenskap ville prøve og lure ham ut i regnveret.
-"og kor kommer denne beskjeden frå, spurde han".
-"I frå Hansson i femte, Politiadjutant Hammer har allereie fått beskjed".
-"Kor mange døde er det i bussen".
-"Vi veit ikkje heilt sikkert endå men det er minst seks".
-"Nokon annhold".
-"Ikkje så vitt eg veit"
.
Martin Beck tenkte: "eg plukkar opp Kollberg på veien, håpar det er drosje og få".
-"All right eg skal komme med det samme".
-"Inspektør Beck"?
-"Ja, var det noko meir"?
-"Ein av dei døde………… er vist ein av dykkar folk".
(s.20)

 

Det første Martin Beck tenkte på då var at det kunne vere Kollberg, men til stor lettelse for Beck var det ikkje han, det var Stenström. "Døden ta buss" er ein av ti delar av romanen om ein forbrytelse. Eg gir boka terningkast fire fordi det kunne godt ha vor meir skildringar i boka og på grunn av att eg ikkje liker og lese kriminalromanar

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst