"Silmarillion" av J. R. R. Tolkien

En bokmelding av J.R.R. Tolkiens "Silmarillion" på sidemål.
Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2010.11.10

Ilùvatar, Gud, skaper verden. Han skaper først ainuene, så valaene, og til sist alvene. Verden er fager og fredfull, helt til en av ainuene, Melkor, gjør opprør mot Ilùvatar, og går til krig. Dette er fortellingen om hvordan Midgard ble til, og hendingene før Ringenes Herre og Hobbiten.

 

<bilde>

Forfatter: J. R. R. Tolkien

Sjanger: Fantasi

Oversetter: Nils Ivar Agøy

Utgivelsesår: 1977 (På norsk, 1994)

Sidetal: 304

Forlag: Tiden Norsk Forlag

Pris: Fra 99 NOK

 

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reul Tolkien ble født i Bloemfontein, Sør-Afrika i 1892. Han bodde størstedelen av livet sitt i Oxford, England, etter at han hadde tjenestegjort for England i første verdenskrig.

 

Tolkien var i sin tid professor i både angelsaksisk, og engelsk språk og litteratur. Han har i senere tider blitt kjent for sine litterære verk. Kanskje mest for Ringenes Herre og Hobbiten, som han har hatt stor suksess med. I tillegg studerte han finsk, for å kunne lese Kalevala, den finske nasjonalmytologien, på originalspråket. Kalevala er sagt å være en stor inspirasjon til Silmarillion og de andre verkene til Tolkien. J.R.R. Tolkien døde i 1973.

 

Handlingsreferat

Silmarillion er en bok som omfatter fortellingene om hvordan Midgard, Tolkiens fantasiverden, ble skapt, og historier fra verdens første tideverv. De første kapitelene omhandler hvordan Ilùvatar, guden i Tolkiens verden, skapte de intelligente vesener som vandrer rundt i Midgard.

 

Aller først skapte Ilùvatar ainuene, de hellige, som var hans barn. Han skapte så Valaene, som skulle være hans tjenere. Ilùvatar ville skape sin tredje kreasjon, alvene, disse planla han skulle være de første til å bosette seg i Midgard. Men et av hans barn kom han i forkjøpet. Ainuen Manwë skaper dvergene, men må gjemme dem under fjellets dyp for å unngå Ilùvatars vrede. Mens dette pågår gjør Melkor, en av ainuene, opprør mot Ilùvatar. Melkor blir til Morgoth; fienden.

 

Valaene går så til krig mot Morgoth. Denne krigen vekker alvene. Mens krigen pågår skaper alven Fëanor silmarillene, tre vakre edelstener, for så å bli stjålet av Morgoth. I denne perioden kommer også menneskene til Midgard.

 

Persongalleriet

I denne boken er det svært få personer man får vite noe særlig om. Silmarillion er ikke en spenningsroman i den grad Ringenes Herre eller Hobbiten er. Derfor er det ikke særlig mye å si om persongalleriet i denne boken. Men for å nevne de viktigste karakterene, har du Ilùvatar, som er skaperen, Melkor, som er 'fienden', Fëanor, en alv som skapte 'silmarillene', i tillegg til et utall ainuer, valaer, og alver som har større eller mindre roller i fortellingene.

 

Språk

Silmarillion har et svært stivt og høytidelig språk. Den kan, i deler av boken, sammenlignes med bibelen både i språk og innhold. Man kan si at Silmarillion er forhistorien og en slags mytologi til verdenen Ringenes Herre og Hobbiten foregår i. Derfor er det heller ikke meningen at den skal være spesielt spennende på den måten Tolkiens andre bøker er.

 

Hvem passer boken for?

Silmarillion er en svært spesiell bok. Det stive språket, og en handling som stort sett bare er interessant for virkelige Tolkien tilhengere, gjør at boken er rettet mest mot de som allerede har lest Ringenes Herre, og vil vite mer om Midgard, og dets opphav. Boken er vanskelig å lese, i tillegg til at innholdet kan være direkte kjedelig i deler av boken. Denne boken er ikke noe for hvem som helst.

 

Min mening

Først og fremst vil jeg påpeke at denne boken er svært vanskelig å skrive bokmelding om, siden dette ikke er en vanlig roman som holder seg til én historie hele veien. Silmarillion er en samling fortellinger med så mange hovedpersoner at man aldri blir 'kjent' med en karakter i den grad man blir i en 'vanlig' roman. Viss man skal interessere seg i fortellingene i Silmarillion, må man nesten ha lest Ringenes Herre, da fortellingene i Silmarillion utdyper mer om det som blir nevnt av historie i Ringenes Herre.

 

Jeg mener at boken blir mest spennende i slutten. I siste halvdel er det mest fortellinger fra 'senere' tid, som har mer å gjøre med handlingene og personene fra Ringenes Herre. Første halvdel handler stort sett om hvordan verden ble skapt, og fortellinger fra tidligere tider, noe som blir svært uinteressant og kjedelig for min del. Denne boken kan jeg bare anbefale for de som er virkelig interessert i Tolkiens verden.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst