Barn + mobil = sant?
Dette er en artikkel skrevet om presset på barn om å få mobiltelefon.
Karakter: 5/6
Det er november, og julestresset er i full gang. Mange av oss travle foreldre har til og med begynt å kjøpe julegaver. Vi vandrer forbi store reklamekampanjer, mange av dem rettet mot barn. En del av disse reklamene gjelder mobiltelefoner. Rusler vi for eksempel inn i en leketøysbutikk, er det plenty av prangende tilbehør man kan feste på produktet. Noen blinker når det ringer, mens andre har form som kjente tegneseriefigurer. Felles for alle er at de samtlige er rettet mot målgruppa 7-13 år. En funklende ny kameratelefon står nok høyst på ønskelista hos mange barn. Hva skal man gjøre når poden står der med bedende øyne og forteller at alle andre har? Når er det riktig å la barnet få sin egen mobil? Det har før vært Furbyen, Pokemon-kortene og Actionman. Nå er det bare å innse at det er mobiltelefonen som er det nye moteleketøyet.
Vi foreldre argumenterer for og mot at barn skal få sin egen mobil. Et viktig moment er sikkerheten og tilgjengeligheten. Det er jo så klart betryggende at barnet kan nås til en hver tid, og at gullet selv har muligheten til å kontakte oss foreldre hvis forsinkelser eller andre uforutsette ting skulle inntreffe. På den annen side, hvor går egentlig grensen? Har ikke barna rett på privatliv de også? Barna selv sier at de er redde for å havne utenfor, når alle de andre ungene i gata har mobil. På dinside.no kan man lese om en uheldig stressfaktor, både hos barn med mobil og uten. Det er et paradoks at barna uten mobil er redd for at de vil bli holdt utenfor gjengen fordi de ikke er så tilgjengelige og ikke har mulighet til å bli kontaktet. Barn som har fått mobiltelefon opplever imidlertid uheldig stress og rastløshet på grunn av all pågangen.
Helsefarer på grunn av bruken av mobiltelefon har lenge vært i medias søkelys. TV og aviser skremmer oss med økt fare for kreft, hjernesvulst og nedsatt cædkvalitet, vi får høre fra alle kanter at det nærmest er en risiko for livet hver gang vi bruker det lille vidundret. I en artikkel i Aftenpostens nettavis kan vi lese at barn har betraktelig høyere risiko for å få biologiske bivirkninger, siden hjernevevet er i utvikling, og derfor absorberer mer energi. Dessuten blir barna utsatt for den kraftige strålingen over et lengre livsløp. Dette er imidlertid noe mange foreldre snur ryggen til. En undersøkelse gjort av Aftenposten.no forteller oss at få er redde for strålingsfare. Dette er for så vidt forståelig siden det ikke foreligger altfor mange konkrete bevis på risikoene, spesielt ikke mot barn.
Danske forskere mener at det er veldig bra og sun for barn at de bruker mobiltelefon. Det går fram av en artikkel i Bergens Tidene at barn tidlig lærer seg voksen atferd, og å konsentrere seg om flere ting samtidig. Forskerne hevder også at det vil være bra trening i forkant av det kommende arbeidslivet. På en annen side, burde ikke barn få lov til å være barn? Skal det være slik at barn helt nede i syvårsalderen skal sitte og øve seg på å bli voksne? Dette er et viktig argument som man burde ta stilling til. Når er gullklumpene våre så gamle at det er lurt å la dem få sin egen mobil? Mange mener at barn absolutt burde få være barn så lenge som mulig. Det er ikke lurt å kaste våre unge, håpefulle ut i det kalde voksenlivet før det er nødvendig.
Nei, det skal ikke være lett å være forelder. Enten er man verdens kjipeste mamma eller pappa, eller så er man en uansvarlig forelder som utsetter barna for en så stor helserisiko. Men når barnet maser med liten stemme kan det være lett å gi etter. Hvem vil vel ikke glede barnet sitt på flest mulig måter? Og ville det ikke være fælt om barnet virkelig ble utstøtt, og det i bunn og grunn er oss foreldres feil? Likevel mener mange at det er sunt for barn å kjede seg litt, og at stresset fort kan bli for stort hvis man til en hver tid skal være tilgjengelig. Barn bør få lov til å utfolde seg som barn, og få ha et liv som ikke er konstant overvåket av paranoide foreldre. Det er viktig med frihet, også for de minste. Barn burde få sin egen mobil når de er gamle nok til å ta ansvar for den og sin egen bruk, samt når de har forstått at den faktisk koster penger å bruke. Det bør også være behov for mobilen. Barn som i større grad har begynt å være ute om kveldene har mye større behov enn en syvåring. Mange mener nå at 13-årsalderen er den rette tiden å gi barnet mobil. Ta advarselen på alvor, stå imot presset, og vent til du mener det er riktig å gi ditt barn en.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst