Barnearbeid

En argumenterende tekst om barnearbeid.
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2017.11.20
Tema

Barn mister menneskeretten til å være barn

I dag arbeider en av seks barn mellom 5 og 14 år med barnearbeid for å forsørge familien og for å holde seg i live. Hundre millionvis av barn er på jobb i dag. Er det greit at de får dårlig betalt selv om de jobber 12 timer om dagen? De får ikke gått på skole, de får aldri fritid og tid til å leke. Vi vet at det er noen som jobber med å bekjempe barnearbeid, men gjør de nok?

Nesten halvparten av alle barn som jobber med barnearbeid er slaver og blir tvunget til det. Barnearbeid er mest utbredt i Asia og Afrika, I India jobber rundt 15 millioner barn som slaver, mange av disse jobber under voldelige og ulovlige forhold. Det er mye tvangsarbeid i gruveindustrien, der barn må jobbe i gull og mineralgruver, de risikerer livene sine for andre. Det er jo også en fordel for de voksne å ansette barna i gruver, for da kan barna krype in i små hull i gruvene som de voksne ikke hadde klart, men uansett, det er fortsatt ikke rettferdig. De er også blant annet i kontakt med tobakk, som er livsfarlig for dem. I jordbruksindustrien blir de utsatt for sprøytemidler, store maskiner og jordbruksredskap som for eksempel økser. Til og med seksåringer blir tvunget til å være tjenere, der de må jobbe i opptil 15 timer. Mange blir seksuelt misbrukt, slått og sultet. I Kenya er det 550 000 sånne type barnehjelpere, 264 000 i Pakistan og 200 000 i Kenya. Det er en ting jeg ikke skjønner, hvorfor blir barna slått, sultet og misbrukt når de hjelper og arbeider folk? De har jo ikke gjort noe galt.

Ja, familien får jo penger til mat og klær, men er det egentlig så mye de får? Nei, barna tjener veldig lite selv om de arbeider 12 timer om dagen, 7 dager i uka. Barna burde gått på skole istedenfor å jobbe hele tiden. De kunne jo hatt jobben etter skolen, for det er viktig at de må lære, de må jo ha utdanning. Det som er litt positivt med dette da er jo at barna får arbeidserfaring, de venner seg til hvordan det er å jobbe. Men problemet er at de ikke kan få noen jobb siden de ikke får sjansen til å være på skole og få en utdanning. De får jo heller ikke spesielt mye søvn heller siden de må jobbe i 12 timer, noen steder også 15. Barn på alderen deres bør ha 8-10 timer søvn, og det får de ikke. 

Blant annet Unicef, FN og Redd Barna jobber for barnearbeid. Jeg har ikke hørt, eller sett at de har gjort noen store forandringer. De prøver jo å hjelpe til, men de gjør så små forandringer at det ikke hjelper så mye, hvert fall ikke for alle. De prøver ikke hardt nok, de må jobbe hardt. Men barna er fremtiden vår, så er ikke de verdt å kjempe for?

Jo, ja. Barna får arbeidserfaring, de tjener litt, men ikke godt nok. Jobber alt for lenge, får aldri fri eller en utdanning. Så det er jo ikke noe vits i at de får arbeidserfaring når de ikke får en sjans til å få en utdanning, da får de jo ikke en jobb. De voksne kan jo bare arbeide litt ekstra, så kan barna få litt fri. Kunne ikke det vært en løsning?

 

Kilder: https://www.reddbarna.no/vaart-arbeid/barns-beskyttelse/barnearbeid

 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst