Forskjellen på alternativ medisin og skolemedisin

Artikkel om forskjellen mellom alternativ medisin og skolemedisin (naturfag)
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2017.05.03
Tema

Oppgave i naturfag

Forskjellen på alternativ medisin og skolemedisin

Skolemedisin og alternativ medisin er to ulike behandlingsformer, der skolemedisin grovt sagt bygger på vitenskap og alternativ medisin bygger på folkemedisin og religiøse tradisjoner. I denne teksten skal jeg se nærmere på forskjellen mellom alternativ medisin og skolemedisin, og jeg skal eksemplifisere med å vise til vaksine og akupunktur. 

Du har kanskje gått til en tannlege, fysioterapeut eller lege, og du har mest sannsynlig fått både antibiotika og vaksine gjennom ditt liv. Felles for disse yrkene og behandlingene er at de går under navnet skolemedisin. I disse yrkene har man offentlig godkjent utdanning der man arbeider etter skolemedisinske prinsipper, og antibiotika og vaksine er såkalt skolemedisinsk behandling. Skolemedisin, også kalt vestlig medisin, kjennetegnes ved at den bruker vitenskapelige arbeidsmetoder for å få fram kunnskap. Forskjellen mellom alternativ medisin og skolemedisin er at skolemedisin har dokumentert effekt.

Vi trenger bare å dra omtrent 300 år tilbake for å finne skolemedisinen sine første framskritt. Et eksempel på dette er vaksinen. På 1700-tallet klarte den engelske landsbylegen Edward Jenner å finne en effektiv vaksine mot kopper. Da var kopper en sterkt fryktet sykdom, og de som fikk kopper døde bare etter et par dager. Jenner la merke til at dyrene også fikk en sykdom som lignet på kopper, kalt kukopper, men som var litt mildere. I tillegg ble de dyrene som hadde hatt kukopper immune for kopper senere. I 1798 gjorde Jenner et forsøk på en åtte år gammel gutt. Han tok litt puss fra en kukopperblære som han vaksinerte gutten med. Gutten ble syk i noen dager, men han ble frisk igjen. Da utsatte Jenner gutten for kopper. Gutten ble bare syk i noen dager, og fikk ingen alvorlige sykdomstegn, og gutten var altså blitt immun. For å definere hva vaksinering er, så kan man si at vaksinering er når man sprøyter inn svekkede eller døde sykdomsfremkallende mikroorganismer inn i blodåren, for å gjøre kroppen immun. Når de hvite blodcellene møter de heldigvis ufarlige mikroorganismene begynner de å produsere antistoffer. Når sykdommen kommer vil blodcellene kjenne den igjen og antistoffene har gjort oss immune. Ved hjelp av massevaksinering har man klart å utrydde sykdommer helt. 

Både akupunktur, healing og homøopati er alternative behandlingsformer som da kalles alternativ medisin. De fleste alternative behandlingsformer mangler godkjenning fra helsemyndighetene, men allikevel viser undersøkelser at omtrent halvparten av Norges befolkning benytter seg iblant av alternative behandlingsformer ved sykdom. Den viktigste forskjellen mellom alternativ medisin og skolemedisin er at alternativ medisin har andre årsaker til at sykdommer kan forekomme, og har da andre måter for å kurere dem. Eksempler på dette er at akupunktur brukes for å holde energibanene åpne, healing behandler sykdom ved å overføre energi til pasienten gjennom en aura, og i homøopati tror man at vann har hukommelse. Med andre ord kan alternativ medisin virke litt overnaturlig, og blir ofte møtt med stor skepsis. Alternativ medisin bygger på blant annet folkemedisin, religiøse tradisjoner og filosofi. En annen viktig forskjell er at de fleste typer alternativ medisin mangler dokumentasjon og bevis på at behandlingen virker, og dette er grunnen til at de ikke får godkjenning fra helsemyndighetene. Derfor får de heller ikke lov til å reklamere om at behandlingen har en helbredende virkning. 

I motsetning til skolemedisin kan flere alternative behandlingsformer dateres langt tilbake i tid. Akupunktur er for eksempel en mer enn 2000 år gammel kinesisk behandlingsform. Ved akupunktur stikker man tynne nåler i huden for å stimulere bestemte punkter på kroppen, og er godt egnet til smertebehandling. Den grunnleggende teorien går som følger at vi mennesker har et eget kretsløp for kroppens energi. Når vi blir syke kommer det av at energien ikke får flyte fritt i kroppen, og nålene er for å holde disse energibanene åpne. Det som skiller akupunktur fra andre behandlingsmåter innen alternativ medisin er at den i tillegg har en skolemedisinsk forklaring. Akupunktur har god effekt og praktiseres på flere sykehus i Norge i forbindelse med smertebehandling, for eksempel ved fødsler. På den andre siden, er det få i vestlige land som har noen tro på den kinesiske forklaringen. En skolemedisinsk forklaring er at ved stimulering av visse punkter frigjør kroppen smertedempede hormoner kalt endorfiner. 

I denne teksten har jeg sett på forskjellen mellom skolemedisin og alternativ medisin, og jeg har vist til vaksinering og akupunktur. For å definere forskjellen presist har skolemedisin dokumentert effekt, imens alternativ medisin ikke har det. Skolemedisin bygger på vitenskapen og bruker naturvitenskaplige arbeidsmetoder for å arbeide fram ny kunnskap, samtidig som alternativ medisin bygger på en blanding av folkemedisin, filosofi og religiøse tradisjoner. 

 

 

 

Kilder:

Læreboka

https://no.wikipedia.org/wiki/Skolemedisin

 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst