Globalisering i Norge

Drøfteartikkel oppgave jeg skrev til norsk faget. 10 trinn, 1 semester.
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2018.10.26
Tema

Globalisering i Norge

 

Ordet globalisering representerer flyt av mennesker over andre lands grenser og det fører til nye sjanser i det nye samfunnet. Økonomiske, sosiale og større sjanser til et liv med god helse. Globalisering kan også representere de ny fødte barna i et land, fordi de blir jo innbyggere. I dette tilfelle altså artikkelen skal handle om globalisering i Norge. Og Norge er en av de landene som virkelig gir innbyggerne sine et bedre liv, på alle måter. Kanskje det er derfor norske innbyggere føder så litte? Fordi vi har det så bra? Og det gode livet i Norge respresenterer også at eldrebølgen har vokst. Man lever lengre i Norge enn i andre land! Påvirker dette vår samfunn som innbyggernes antall? Eller er dette 100% possitivt? 

       

Innbyggerne i Norge blir flere og flere. Det vokser ikke mye, men det er mange som flyter til landet. Og vi må huske at dødsraten i Norge ligger supert lavt! Fødselsraten hos norske familier ligger også veldig lavt. Statistikken viser at da mennesker har det bra med økonomien og de stresser generelt ikke på hverdagen så venter de lengre med å få barn. En annen statistikk viser at kvinner i Norge venter lengre med å føde i dag. Fruktbarnheten er på 1,62 per kvinne. Og det er laveste fruktbarnsheten som har blitt målt i Norge.

 

 

Spørsmålet nå er, er dette greit? Er det bra for økonomien og sosiale forholdene som tilhenger med bærekraft? Bør nordmenn fødte mer eller mindre?

Veldig mange innbygere i dag er fornøyde med dagens globalisering i Norge. De mener lav fødselrate er bra fordi det får staten og menneskene ha mere kontroll over økonomien sin. Staten får det bedre av dette her gjennom at innbyggerne jobber som vanlig og tjener vanlige

lønnet sitt. Imens om de innbyggerne føder oftere så får de permisjon for å være hjeme, de foreldra da, får forsatt vanlige lønnen sitt imens de er hjemme med den ny fødte medlemme i familien. Økonomisk sett så forandrer dette ikke noe stort, men om flere hadde jobbet enn å sitte hjemme med permisjon hadde det vært bedre får staten, altså da blir det flere arbeidsplasser! Og det er en av de viktigste tingene i samfunnet.

 

Andre er mot lavfødsel i Norge og mener f.eks: hvorfor ikke føde når man lever i et bra land med framtid og god økonomi? Fleste som er mot lavfødsels rate mener at spessielt Norge bør føde mer fordi vi har det så bra. Om et par har det bra og begge jobber, hvorfor ikke lage en familie da? Det er bare possitivt med å føde mer i Norge mener mange fordi barna kommer til å ha det bra og de kommer til å ta med seg familien videre i livet på en god måtte. En annen populær mening mot lavfødsel rate er også at norske familier skal beholde identiteten sin på en måtte. Det er ikke en rasistisk mening og den bør ikke trakkasere noen. Denne meningen mener at fordi innvandringen i Norge har blitt så stor i de siste 20 årene så bør norske familier føde mer, fordi familier med andre identiteter som kom til Norge pleier å føde mye mer enn nordmenn. Og det er ikke noe dårlig. Det er bare at de kanskje mener at en støre familie kan funke bedre.

Tilbake til positive delen med lavfødselsrate. En annen argument for at lav fødselsrate er bra er at det hjelper naturen og samfunnet på noen spesielle måtter. Som f.eks foruresning, flere får arbeidsplasser og import mot Norge er mer senket ned. Foruresning menes med at vi slipper ikke, f.eks, alt for mye CO2 ut. Fordi det ikke bor alt for mange her, også må vi ikke glemme at innbygerne i Norge er ekstra flinke med å sykle,gå og bruke felles transport. Alle som har studie og er klar til å få seg jobb kan lettere få det fordi det er mange arbeidsplasser. Import av matvarer til Norge blir også senket ned, jo mindre befolkning jo mindre mat trengs det, selvom Norge er en av de landene som kaster mest mat i søpla.

 

Min mening etter å ha lest mange arumentasjoner fra begge sidene i denne saken og drøftet rundt temaet syns jeg Norge bør forsette med lavfødsels rate. Kanskje det er alt for lavt fruktbarhet, men jeg syns det bør gå litt mer oppe, ikke veldig. Jeg er ening med lavfødsels rate hos familier, men om de hadde født litt mer så hadde det vært helt perfekt for samfunnet. Og det mener jeg fordi det er arbeidsplasser der ute hvor vi trenger mer likestilling. Og da mener jeg ikke å risikere en eksplosjon av ny fødte barn for å sikre flere arbeidsplasser, men ellers bare føde litt mer. Om eldrebølgen fant jeg ikke så mange argumentasjoner på nettet. Min mening er da at dette er helt fantastisk og at det ikke påvirker vår samfunn. At for mennesker i Norge kan det være normalt å leve over 70-årene viser bare at Norge er et fantastisk samfunn med god helse, medisiner, økonomi, natur, osv...

 

Fleste innbyggere er med at lavfødsels rate er bra for oss og framtiden vår. Jeg med mitt forskning på nettet har jeg merket at de som er i mot lavfødsels rate er ikke så informert av temaet og dems mening. De viser ikke mye kunnskap om hvorfor de menner det og det, men ellers bare setter de et spørsmål om hvorfor ikke føde mer. Mener ikke alle, men de fleste som jeg har sett i de siste dagene av mitt forskning om informasjon for denne artikkelen.

 

Kilder:

https://vgd.no/helse-sex-og-livsstil/samliv-generelt/tema/663570/tittel/foedselsraten-i-norge-er-lav

https://www.ssb.no/befolkning/artikler-og-publikasjoner/rekordlav-fruktbarhet

https://no.wikipedia.org/wiki/Foreldrepenger

http://www.daria.no/skole/?tekst=11925

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst