Hva betyr det å være norsk?

En artikkel om integrering og hva det vil si å være norsk fra en innvandrers ståsted.
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2012.05.26

Jeg skal skrive litt om integrering i det norske samfunnet og hva slags utfordringer og muligheter mange har opplevd underveis. I dag ser vi mange innvandrere i det norske samfunnet som har hatt en vellykket integrering, men fortsatt er det mange som ikke har klart å integrere seg helt. Under skal vi se eksempler på personer som har hatt eller er i en integreringsprosess.

 

Aktivitet:

Salarzai er en gutt på 19 år som opprinnelig kommer fra Afghanistan. Han kom til Norge sammen med foreldrene sine da han var 15 år. Salarzai går for tiden på Skedsmo VO. Der har han flere norske venner og også en del innvandrervenner. Salarzai bruker mesteparten av tiden sin på skole, familie og venner. Når han er på skolen snakker han norsk hele tiden, både med venner og lærere. Dette har gjort at han har blitt flinkere i det norske språket. Etter skolen og i helgene er Salarzai ute med vennene sine og de pleier å spille fotball. Hjemme snakker han Pashto med sine foreldre, men med søsken er det alltid norsk.

Han ser på sine venner som brødre, selv om de er norske. For han betyr de alt. De ringer ham hver eneste dag og tar følge med ham til fotballbanen ved Åråsen i Lillestrøm. Han har blitt avhengig av sine venner og de pleier også å ta lange sykkelturer hver eneste dag om sommeren. Noen ganger er det også løpekonkurranserder der de konkurrerer om hvem som er raskest. De har det kjempegøy sammen. Han føler seg integrert i det norske samfunnet fordi han har mange norske venner som han er veldig glad i. De pleier også å dra på kino noen ganger i fritiden.

 

Familie:

Ali Normann er en mann som kommer fra Tyrkia. Han er gift med Sarah, og de har tre barn sammen, to gutter og en jente. Ali og Sarah har vært gift i over 20 år og bor sammen i dag på Lillestrøm. Sarah er norsk og har bodd i Norge siden hun ble født. Oldefaren til Sarah var tyrker. Hun ble kjent med Ali da hun en gang var i Tyrkia for å besøke oldefaren sin.

 

Ali har utdannet seg til dataingeniør i Norge. Han kom til Norge rett etter at de hadde giftet seg. Han møtte mange utfordringer i starten da han ikke kunne det norske språket så godt, men ektefellen Sarah har hjulpet ham mye. I dag har han en fast jobb og tjener ganske bra. Han føler seg godt integrert i det norske samfunnet i dag. Han hadde aldri smakt skinke og pepperoni i Tyrkia, og her spiser han det nesten hverdag. Han syns det er veldig godt. Han er også kjempeglad i typisk norske matretter.

 

Tradisjon:

Noorullah er en gutt på 22 år, og han forteller om sin kultur og tradisjon her i Norge, og om hvordan det er å være norsk. Det første han tenker på når det gjelder å være norsk er nasjonaldagen, 17.mai. Han elsker å feire nasjonaldagen ved å gå i tog, vifte med flagg og rope «hurra». En annen typisk norsk tradisjon er at damer går med bunad på nasjonaldagen. Dette syns han ser veldig fint ut. Han pleier å dra ut på byen hvert år på 17. mai foran slottet, og her pleier han å vinke til kongefamilien.

 

Ivar Aasen var en av de kjente dikterne og språkhistorikerne i Norge. Bjørnstjerne Bjørnson har også vært en av de kjente forfatterne i Norge, og Noorullah lærer masse om dem på skolen. Vinje, Wergeland og Welhaven er også noen kjente forfattere. Det var få kvinnelige karakterer som var framme i lyset på den tiden fordi det ennå var for tidlig, men en av dem som ble populære i ettertid, var den berømte dikterinnen Camilla Collett. Disse menneskene skapte det ”moderne” Norge som var på den tida, og dette brukte vi til å bygge det moderne Norge vi har i dag både innen skriftspråk og i historie. De skrev norske dikt, romaner og fortellinger som vi i dag lærer på skolen som et hovedtema, og slik det ser ut, er dette noe som vil bli lært videre til våre barn og barnebarn, fordi dette er en viktig del av Norge. Dette er det lille vi har som vi kan kalle typisk norsk, sier Noorullah.

 

Statsborgerskap:

Amina er en jente på 19 år som opprinnelig kommer fra Pakistan. Hun kaller seg for norsk-pakistaner fordi hun ble født i Norge og har bodd her i hele sitt liv. Tidligere har vi fokusert på folk som har kommet til Norge og integreringsprosessen deres, men Amina som har bodd i Norge i hele sitt liv, har møtt mange utfordringer når hun reiser til hjemlandet sitt, Pakistan.

 

Foreldrene hennes kom til Norge for ca. 25 år siden, og de føler seg godt integrert i det norske samfunnet. Amina går på videregående skole i Oslo. Hun pleier å dra til hjemlandet sitt hvert andre eller tredje år. Her kaller alle henne for «norsk», mens folk i Norge ser på henne som en «pakistaner». Derfor liker hun å være en mellomting, norsk-pakistaner. Hun liker ikke når folk i hjemlandet hennes tror at hun ikke kan sitt morsmål bare fordi hun er litt lysere i huden enn alle de andre der. Her i Norge har hun mange norske venner som hun går på skole sammen med. De pleier også å være sammen i fritiden, og finner på masse gøy. Selv om hun kan det norske språket veldig godt, er det mange som fortsatt ser på henne som en pakistaner. Hun blir alltid plassert i kategorien, typisk utlending. Hun føler det er fordi hun bor i et område hvor det er mange utlendinger, altså på Grorud i Oslo. Hun er veldig glad over å bo i et land som Norge. Hun elsker det norske folket selv om hun på mange områder føler seg litt diskriminert. Men dette tenker hun vil ordne seg med tiden.

 

Oppsummering:

Hva er det å være norsk, og hva skal til for å bli integrert i det norske samfunnet? I denne artikkelen har jeg tatt opp noen viktige sider ved integreringsprosessen som folk har gått gjennom, eller fortsatt går gjennom. Det følger med et ansvar hvis man vil bli godt integrert i det norske samfunnet. Man må være veldig engasjert i det sosiale livet, og da tenker vi på språkutviklingen. Det er viktig at man både snakker norsk med sine venner og familie når man er i en integreringsprosess. Salarzai har en del norske venner som han kun kommuniserer på norsk med, og dette er en stor fordel for ham. Han er også veldig aktiv i det sosiale livet sammen med sine venner. Ali Normann som er gift med Sarah, har også hatt en stor fordel fordi hun er norsk, og da har det vært veldig lett for ham å lære seg deg norske språket.

 

Noorullah er dermed opptatt av den norske kulturen og tradisjonene her. Dette viser hvor glad han er i Norge og det norske språket, mens Amina som har bodd i Norge i hele sitt liv, har vanskeligheter med å føle seg norsk fordi hun tilhører en annen bakgrunn hvor hun heller ikke kan føle seg hjemme.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst