Islamsk Stat (IS)

Fagartikkel om Islamsk stat. Karakter 6
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2018.02.25
Tema

Islamske Stat (IS)
Den sunni-muslimske terrorgruppen Den islamske stat i Irak (IS) ble dannet etter den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003. Terrorgruppen har siden 2010 blitt ledet av irakeren, Abu Bakr al-Baghdadi. Saddam Hussein og Baath-partiet (sunni-muslimer) ble styrtet og et shia-muslimsk styre tok over. De var også tidligere en del av  terrornettverket Al-Qaida. Da borgerkrigen i nabolandet Syria for alvor begynte å øke, ble ISIL født og målet deres ble definert: Opprettelse av en islamistisk stat som strekker seg over store deler av Irak og Syria. Grunnen til at jeg ønsker å skrive om IS, er fordi de har skapt en stor frykt blant mengder av mennesker, grunnet at de utøver ekstrem vold og i stor grad utnytter media styrt av profesjonelle. De bruker media og internett på en meget profesjonell måte både til å spre frykt hos opinion og motstandere, og samtidig rekruttere menn lokalt og menn fra andre land for å kjempe "den hellige krig" (jihad) for kalifatets eksistens og utbredelse. Dette synes å være en ideologisk kamp.

Terrorgruppen Den islamske stat (IS) har blitt mye omtalt i media globalt. De blir omtalt under forskjellige navn som IS, ISIL, ISIS og Daesh. Den islamske stat er en militant, islamistisk gruppe og organisasjon med stort innslag av offiserer og soldater fra Saddam Husseins militære apparat, og de har sin geografiske utbredelse i deler av Irak, Syria og Libya. IS har sympatisører og terrorister i flere andre verdensdeler, herunder i sentrale deler av Europa. Kartet ovenfor viser utbredelsen til IS, noe er endret siden kartet ble laget. Senest mistet de byen Ar-Raqqah, som ligger i det nordlige Syria. Ar-Raqqah ble tidligere sett på som kalifatets hovedstad. 

Hvordan klarer de å bli så fanatiske og overbeviste om at det ideologiske ståstedet til IS, det de står for, ønsker å oppnå og med ekstremt voldelige midler er det eneste riktige? 

 Hjernevaskingen av IS soldater starter tidlig og de får alt inn "med morsmelken". Sønnene av IS krigerne er tvunget til å følge sine fedres og kalifatet leveregler og deres ekstreme tolkning av koranen. De samler elevene i store klasser og IS godtar kun at gutter skal lære seg å lese og skrive. Jentene derimot blir lært opp til å gjøre husarbeid, som matlaging, husvask og pleie av barn. Grunnen til dette er at de blir forberedt for ekteskap, og i ekteskapet skal kvinnen kun være oppvartende for mannen. Kvinnene lever i praksis i et fangenskap med svært liten grad av frihet. Jentene blir giftet bort til en kriger og slik fortsetter denne sirkelen med hvordan det sprer seg. Guttebarn læres fra de er helt nede i treårsalder til å håndtere våpen, utøve vold og lære seg kalifatets lover. De blir systematisk eksponert for vold på offentlige steder der IS har feiret seier etter seier gjennom for eksempel å vise triumferende frem foran store folkemasser alle de fiendtlige soldatene og vestlige statsborgere de har tatt til fange. IS har ofte iscenesatt storstilte offentlige henrettelser for å bevise sin styrke og overlegenhet.

Det er også på det rene at IS også rekrutterer unge og middelaldrende gutter/menn fra andre land. Blant annet fra Norge, Sverige og Danmark er det blitt rekruttert relativt mange gutter og menn sett i forhold til folketallet. Grunnen til at de lar seg rekruttere er mange, men en er en kombinasjon av at de opplever mistrivsel og forskjellsbehandling i de landene de bor i, og de føler en sterk ideologisk tilhørighet til IS og deres kamp for å opprettholde kalifatet, kampen mot Vesten, de vantroe og de kristne verdiene. De som har reist til Midtøsten for å delta i kamper og terrorhandlinger IS kalles fremmedkrigere, og de er i all hovedsak motivert til dette av ideologiske årsaker, og kan derfor ikke helt sammenlignes med leiesoldater som i stor grad er motivert av god betaling.

IS sin voldsomme fremmarsj de siste årene har altså ikke gått upåaktet hen. De har trukket til seg oppmerksomhet og blitt lagt merke til og fordømt globalt, til og med av Al Qaida. De deler videoer der de halshugger folk, kjører de ned og torturerer dem. Dette er bare noen av de groteske handlingene de utfører. Det som får mest oppmerksomhet i den vestlige verden, er når krigerne tyr til selvmordsbombing i Europa, for eksempel Terrorangrepet i Paris 13.november 2015 som kostet 130 mennesker livet. På denne måten sprer de også frykt langt utover sine territorielle grenser. 

Det er åpenbart en sammenheng mellom en sterk og samlende leder som leder gjennom "spille på" frykt og sterke ideologiske føringer, propaganda, hjernevasking og en profesjonell utnyttelse av media og internett for å kunne føre en hellig krig slik IS har gjort og fortsatt gjør. IS har en svært god evne til å få med seg flere til å delta i deres form for hellig krig. Det er et stort tankekors og skremmende at mennesker er så lett påvirkelige hvis de blir utsatt for sterk mental og fysisk press over tid. For meg vil det å kunne vokse opp i et demokrati med tale-, tenke- og trykkefrihet være ett av flere grunnleggende våpen og middel mot terrororganisasjoner som IS. 

 

Kildeliste

A caliphate no more-2017 <http://www.businessinsider.com/isis-is-on-the-run-caliphate-land-lost-2017-11?r=US&IR=T&IR=T> (Lastet ned 20.12.2017)

Leraand, Dag (2017): Den islamske stat < https://snl.no/Den_islamske_stat_(IS) > (Lastet ned 20.12.2017)

Brennpunkt (Dokumentar) NRK, 2015 https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/MDDP11001515/03-11-2015

Fremmedkrigere fra paradis (Dokumentar) NRK, 2016  https://www.nrk.no/dokumentar/fremmedkrigere-fra-paradis-1.12928000

Stenersen, Anne (2016) Fremmedkriger - https://snl.no/fremmedkriger              

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst