Månen - myter og fakta
Månen ble dannet for ca 4,6 milliarder år siden. En teori går ut på at et stort legeme kolliderte med det som holdt på å bli til jorda mens denne ennå var delvis flytende. Dette førte til at ”jorda” delte seg i to store biter som senere ble til månen og jorda slik vi kjenner dem i dag.
Det som kjennetegner en måne, er at den går i bane rundt en planet. Størrelsen til vår måne er ¼ av jordas. Jorda er 81 ganger tyngre enn månen. Fordi månen har så liten masse er tyngdekraften bare 1/6 av jordas. Dette fører til at månen ikke klarer å holde på gasser. Månen har derfor ikke atmosfære, og astronautene måtte ha med seg oksygen for å kunne puste.
- Visste du at det første mennesket som satte sin fot på månen het Neil Armstrong?
- Ja, og nummer to het Edwin Aldrin. Dette skjedde 20. juli 1969, og romskipet het Apollo 11
Siden har månen vært besøkt av bemannede romfartøyer fem ganger til. Siste gang med Apollo 17 i desember 1972. I alt er det 12 mennesker som har satt sine bein på månens overflate.
Temperaturen på månen svinger mellom +130 gr. C, og -150 gr. C
Månen bruker 27 døgn, 7 timer og 11,5 sekunder på en runde rundt jorda. Månen har såkalt bunden rotasjon, det vil si at vi aldri ser baksiden av månen.
I 1610 brukte Galileo Galilei en kikkert som forstørret 30 ganger for å se på månen. Han kunne se krater fjell og sletter, og lagde de første tegningene av månen.
- Visste du at det eneste byggverk men kan se fra månen er den kinesiske mur?
- Dessverre, der tar du nok feil. Dette er en myte. Når en står på månen blir avstanden så stor at det er umulig å se noe som er menneskeskapt.
Månen har alltid vært viktig for oss mennesker. De fleste kulturer har hatt myter om månen., og har hatt måneguder eller gudinner. I gresk mytologi ble Artemis, datter av Zevs og Leto, og tvillingsøster til Apollon, dyrket som månens og det frie naturlivs gudinne. Artemis beskyttet vegetasjon og dyreliv. Artemis tilsvarer Diana i romersk mytologi. Anningan het måneguden hos inuittene på Grønland.
Til langt opp i vår tid har slakting helst blitt foretatt på voksende måne. Da ble kjøttet både bedre og drøyere.
Varulv er et menneske som forvandler seg til en salig blanding av et menneske og en blodtørstig ulv hver fullmåne. Som regel kan ikke personen gjøre noe for å stoppe denne forvandlingen. Neste morgen aner ikke varulven hvilke grusomheter han har begått i løpet av natten, og ellers lever vedkommende som et vanlig menneske.
Hvordan blir en så en varulv?
- Dersom du overlever et bitt av en varulv, blir du automatisk en varulv.
- Dersom du synes dette blir for skremmende, kan du nøye deg med å bli bare litt månesyk. Da utvikler du galskap en gang i måneden, ved fullmåne, og oppfører deg underlig og skremmende. Visstnok er det flere mord, selvmord og andre skader som oppstår når det er fullmåne, og det engelske ordet lunatics som betyr galskap, kommer fra det latinske ordet luna som betyr måne.
Det som man med større sikkerhet kan si er at månen styrer tidevannet. Det var Isaac Newton som fant forklaringen på flo og fjære. Månens tyngdekraft trekker i jorda og vannet dras mot det punktet som er nærmest månen. Der blir det høyvann. På motsatt side av jorda virker sentrifugalkraften sterkere enn månens tyngdekraft, så der blir det også høyvann. Det er dette som gjør at vi har flo og fjære to ganger i døgnet.
En nederlender har klart å lure folk til å kjøpe tomter på månen. I ti år har han solgt eierandeler på månen til 11 000 kroner stykket. Selskapet, Lunar Embassey, hevder de har solgt deler av månen til blant andre Ronald Reagan, Jimmy Carter, og David Letterman. Ikke så helt enkelt for folk å besiktige tomta si! Selgeren er nå arrestert, og siktet for svindel.
Mange av mytene rundt månen er ødelagt av vår tids forskning, og den er kanskje ikke så mystisk og spennende lenger.
Men fortsatt er en stjerneklar kveld med fullmåne et vakkert syn og en spennende opplevelse.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst