Miljøvern i Norge

Et kort resyme av dagens miljøvern i Norge. Den drøfter argumenter for og mot om hvorfor miljøvern er så viktig.
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.11.08

Miljøvernspørsmålene kan være vanskelige å besvare, men noe spørsmål mange av oss stiller seg er: Hvem er det vi har ansvar for, egentlig? Oss selv? Menneskene? Livet på jorda? Dette er spørsmål som det ganske sikkert finnes mange forskjellige svar på.

 

Kampen for å redde norge fra en krise i miljøsammenheng, er det først og fremst politikerene som må gjøre noe, det er de som har pengene og makten som skal til.Det ligger også mye ansvar bak. Etter avisoverskriftene å dømme, så står vi over en miljøkatastrofe om vi ikke endrer utviklingen innen 10-15 år. Hvor mye vi skal legge i dette, er det vanskelig å si, men det er i alle fall sikkert at vi er på god vei til å rive ned hele grunnlaget på jorda, noe som det har ganske mange år å bygge opp.

 

 Det har også vert en del i media om at det er store hull i ozonlaget over Antarktis. Det er satt rekord hvert år de sist 20 år. - Antarktis? Hvem bryr seg vel egentlig om Antarktis? Der lever det jo bare noen pingviner og og noen andre snodige dyr, tenker mange. Sannheten er at det betyr ganske mye. For det første, så er det ikke bare over Antarktis at målinger viser dårlig ozonlag.I Sør-Amerika er folk blitt forbrent og fått hudkreft bare ved å oppholde seg ute noen timer. Og den nordlige delen av verden viser vintermålinger at gjennomsnittet over Oslo har gått ned med minst 6 % siden 1979. Men tilbake til Antarktis.

 

Resultatene av denne nedbrytingen, har begynt  å vise seg på det minste stadiet av liv, på dyre- og planteplanktonet i havet. Det blir mindre av det og det som er igjen blir av dårlig kvalitet. Det kan vel virke ubetydelig for mange, men saken er den at det får innvirkninger på hele næringskjeden. Det fører til at fisken får mindre å spise og det den får tak i er av dårligere kvalitet. Dette fører igjen til at det blir mindre fisk, og de dyrene som lever av fisken får problemer med å få nok mat. Dette kan til slutt føre til at livet i havet dør ut. Jeg liker ikke helt denne tanken, å mener at politikerene burde gjøre mer for å redd miljøet. Selv om Norge er et av de få landene miljøvernet er brukbart.

 

Ellers blir havet flere steder på jorda benyttet som en offentlig søppelplass. Store mengder søppel dumpes rett i havet. I Norge har vi mange departementer som fører streng kontroll av utslipp, men mange andre land har ikke noe slikt. Hvis for eksempel kvikksølv eller andre giftige stoffer blir sluppet i vannet, de minste organismene dør ikke av dette, men det kan virke inn så en høyere opp på kjeden kan dø. 

 

En annen stor miljøtrussel er drivhuseffekten. Her er det resultatet av den som er viktig, og hva som kan gjøres for å forhindre at dette skjer. Drivhuseffekten fører til en global oppvarming av jorda. Isen på polene smelter, havet stiger og etter hvert kan områder som ligger ganske lavt faktisk bli oversvømt med tiden. Jeg håper selvfølgelig dette aldri skjer, men man vet jo aldri med miljøet og hvor rask det kan endre seg. 

 

I framtiden vil det  sikkert bli millioner av mennesker som er på flukt på grunn av miljøkatastrofer, og da er det viktig å finne ut om, hvem som har ansvaret, for å hjelpe alle disse. Det er igjen politikerene som må trå til, kanskje hadde det vert lurt å å brukt litt mer på miljøvern?-og sluppet alle katastrofene i ettertid.

 

La oss ikke ta alle sorgene på forskudd. Det er ennå ikke sikre bevis for at drivhuseffekten faktisk eksisterer. Eller at ozonhullene kommer til å vare evig. Men noe s tyder på det. Gjennomsnittstemperaturen på jorda har steget med 4-5 grader de siste 100 årene. Vi har hatt de mildeste vintrene på mange år. Det kan være jo være naturlige svingninger som vil ta seg opp igjen. Hvis dette imidlertid fortsetter, slik forskerne spår,kan vi se langt etter de artige vintrene med masse snø og litt sol. Det kan jo også bli farlig å vere på fjellet hvor atmosfæren er blitt tynnere. Hva skyldes egentlig denne gradvise klimaendringen?, mange mener det er oss mennesker og all forurensingen som har skylden. Jeg mener at vi kunne vert litt bedre på å ikke forurense, så hadde kanskje miljøet stabilisert seg litt, hvis vi er heldig da. 

 

Alle vet jo om disse problemene,  så hvorfor er det ingen som gjør noe med det? Er det ingen som tar ansvar?

 

Mange er etterhvert blitt så leie av å høre om forurensingsproblemene, at de rett og slett ikke gidder mer. I stedet for å gjøre noe med problemene, så gidder de ikke bry seg. Heldigvis er det da at barn ser ut til å ha fått vite om miljøtrusselen og at de er ivrige søppelsorterere hjemme hos seg selv. Andre folk begynner også å bli mer bevisst på de varene de handler inn til huset. Jeg tenker da på resirkulert papir, fosfatfritt vaskemiddel, og så videre. Selskapene er oppmerksomme på at varer som ikke er miljøvennlige har vanskeligheter med å bli solgt. 

 

Men har vi da egentlig ansvar for jorda? Jo, kanskje vi har det, hvertfall om vi ønsker at det skal vere like bra her om noen hundre år. Vi må jo snart begynne å gjøre noe, det er mange som lover og snakker, men det blir som oftest ikke gjort noe. Mange avtaler land inngår seg i mellom. Det gjennstår da å se om alt som blir gjort for miljøet faktisk funker, noe jeg håper det gjør, for det kunne jo vli litt trist hvis alt var dødt her om noen tusen år.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst