Nynorsk på skolen

For og mot argumenter om nynorsk i skolen.
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2019.01.24
Tema

I 1885 var da Riksmål og landsmål ble likestilt. Før i tiden så snakket nesten alle i Norge dansk, før senere da dansken ble fornorsket til Riksmål, det vi bruker i dag til å skrive. Nynorsk på skolen ble vedtatt i 1907, da måtte alle elevene på videregående skoler i landet lære å skrive nynorsk på skolen. 26% av landets kommuner bruker nynorsk som skriftspråket dems, mens 37% av alle kommunene i landet bruker bokmål, resten av kommunene i landet (36%) er nøytrale. Det har lenge vært diskusjon om vi skal ha nynorsk på skolen eller ikke. Mange ungdommer og voksne er svært uenige i at vi burde ha nynorsk på skolen. Noen ungdommer får fritak for å lære nynorsk fordi de har lesevansker, dysleksi eller snakker et annet morsmål flytende. I dag er det sånn at alle på ungdomsskolen og videregående lærer nynorsk hvis de har bokmål som skriftspråk. 

Nynorsk er den andre halvdelen av det norske språket, så det er viktig å lese, forstå og skrive nynorsk. Det er også viktig å ha nynorsk på skolen hvis vi skal se framover i tid. De som skal studere juss eller bli norsklærer må kunne nynorsk for å kunne og undervise eller lese Norges lover. Vi unngår også at landet skal bli "delt", og sørger for at vi kan kommunisere med hverandre. Ifølge ung.no så lærer vi bedre andre språk hvis vi lærer nynorsk på skolen. Vi får mye mer kunnskap om Norges språk hvis vi lærer nynorsk på skolen.  

Mot argumentene mine mot nynorsk er det mange av. Norge på 5 millioner mennesker trenger ikke 2 forskjellige språk i landet. Selv Ivar Aasen brukte ikke nynorsk hovedmålet til hverdags (Blaker Magnus). I Norge bruker de fleste kommunene bokmål for å snakke og skrive. Hvis vi ikke hadde hatt nynorsk på skolen så kunne vi brukt den tiden vi bruker på å lære nynorsk til å lære andre utenlandske språk. Da blir det mer attraktivt for jobbmarkedet i fremtiden hvis vi har lært andre globale språk. I tillegg så er det vanskeligere for enkelte elever og fokusere på to morsmål på en gang, vi kunne heller lært ett morsmål ekstra godt.  

Min mening for saken er at vi burde ha nynorsk på skolen med tanke på at mange kommuner i landet skriver nynorsk og noen få yrker trenger man å kunne nynorsk. Men det er selvfølgelig vanskelig for mange vanskelig å lære nynorsk siden vi ikke begynte å lære det før ungdomsskolen, så jeg mener at vi ikke burde hatt nynorsk prøver på skolen. Vi kan ha tester for å se hvordan vi ligger an med nynorsk, men jeg synes ikke vi skal ha vurdering i det. Hadde man hatt nynorsk på barneskolen hadde det kanskje vært mindre diskusjoner og uenigheter om vi skal ha nynorsk på skolen eller ikke. Men selvfølgelig burde vi ikke ha nynorsk på barneskolen fordi da hadde det vært alt for lite fokus på bokmål og det trenger barn når de starter på skolen. 

Kilder:  

Ung.no  "Hvorfor skal vi lære nynorsk på skolen?" https://www.ung.no/oss/skolen/237622.html,  

Lest: 23.01.2019 

Blaker Magnus, "La oss være enige: Ta livet av nynorsken en gang for alle" 

 https://www.side3.no/la-oss-vaere-enige-ta-livet-av-nynorsken-en-gang-for-alle-4294752  

Lest: 23.01.2019 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst