Oljeboring i Lofoten og Vesterålen
Debattartikkel om oljeboring.
Karakter: 6 (10. trinn)
Havet i Lofoten og Vesterålen er fullt av fisk, fugler, korallrev og sjøpattedyr. Oljeboring vil gi mange nye arbeidsplasser og Norge vil tjene mye penger. Hva kommer Norge til å prioritere?
Klimagassene fra oljeindustrien utgjør hele 25 prosent av alt klimagassutslipp i Norge. Det er lagd konferanser og forslag for å forminske dette, men ingenting har gjort et stort, positivt utslag. Fortsatt er det debatter om vi skal bore på flere steder i Norge, er dette riktig?
Norge representerer først og fremst olje og fisk. MEN hva skjer hvis vi begynner å bore på Lofoten og Vesterålen? Dette er det viktigste gyteområdet for torsk og sild på den nordlige halvkule. Et annet problem er hvis det skjer et oljeutslipp i havet. Sjøpattedyr får fort og lett i seg de skadelige stoffene fra oljen. Ved tidligere erfarning har vi sett at fugler blir innsmurt i olje og vingene blir klistret sammen og en rekke fugler døde av forgifting.
Korallrev er mest utsatt hvis det skjer utslipp fra rørledninger. Utenfor Lofoten og Vesterålen er det store kaldtvannskorallrev. Røstrevet er verdens største kaldtvannskorallrev. Dette er et levested for mange arter som befinner seg under vann. De kan lett skades fordi det vokser bare noen få millimeter i året, grunnet av det kalde vannet.
Hvis det skulle skje store oljeutslipp, har vi ikke nok utstyr til å fjerne det. Oljelensene fungerer dårlig ved bølger over tre meter. I Lofoten og Vesterålen blir det fort veldig dårlig vær. Det kan også være enormt risikabelt å sprøyte ned kjemikalier på oljeflakene fordi det blir mer olje i vannet. Fisk, egg og yngel blir da skadet.
Mange av befolkningen sier og mener at det vil ta flere år før vi kan begynne med oljeboring her. I løpet av disse årene kan vi komme langt med teknologien og utvikle gode redskaper som kan rense havet hvis det oljeutslipp skal forekomme. Kanskje sikkerheten rundt plattformene, rørledningene og oljeskipene blir så godt forsvart at det ikke vil være et problem en gang.
Hvis man bestemmer for å begynne med oljeboring i Lofoten og Vesterålen, vil dette gi mange nye arbeidsplasser. Det vil derfor bli mange som vil bosette seg i nord. Baksiden er at olje ikke er en fornybar energi, og derfor vil det bli slutt på oljen og arbeidsplassene etter en periode.
I 2007 tjente vi 509 milliarder på å selge olje til forskjellige industrier og land. Det er 48 % av all eksportverdi i 2007. Om noen tiår vil oljen ta slutt og halvparten inntektene i Norge vil da forsvinne. I grove trekk er det hovedsakelig to meninger om dette: Mange foreslår at vi skal bore i Lofoten og Vesterålen når oljen i Nordsjøen tar slutt. Andre mener at vi skal bore nå med én gang, for at Norge skal få en enda bedre økonomi.
Mange vil nok si at det er viktig å ta i bruk alle naturressursene vi har fått. De vil bore etter all olje langs hele kysten for å: beholde inntekten til landet, få et rikere land, flere arbeidsplasser og mer drivstoff til biler. Er det riktig å ødelegge naturen som vi er så kjent for, bare for å få inn mer penger? I tillegg forurenser dette enormt. Da er det bedre å satse på fornybar energi som bevarer naturen. Dette er svært attraktivt for turister både innenlands og utenlands.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst