Pizzaens historie

Pizzaen er et favorittmåltid for mange. Her kan du lese litt om pizzaens historie, og hvordan pizzaen er i dag.

Skrevet i 9. klasse.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.02.12

Pizza har snart tatt over store deler av Norge i matveien. I hvert fall 80 % av Norges befolkning har smakt pizza, og veldig mange spiser det flere ganger i uka. Pizzaens historie er egentlig ganske gammel. I år 1000 f.kr lagde grekerne i sør og etruskerne i nord hver sine pizzatyper og ble dermed de første pizzaene i verden. Da var pizzabunnen et grovt brød som var bakt mellom steinene på et bål. Når den var ferdig stekt, ble det dryssa forskjellig krydder på deigen, og deretter ble den dyppa i kjøttkraft og forskjellige sauser.

 

<bilde>

 

Mange hundre år seinere tok romerne ideene til etruskerne og grekerne og lagde en prototype av den klassiske pizzaen vi kan kjøpe i dag. Romerne gjorde pizza litt kjent i Italia, men ble først regnet som fattigmat, så de rike menneskene spiste ikke mye pizza. Seint på 1800-tallet ble pizzaen veldig populær i Napoli som er en stor by i Italia. Folk spiste en del pizza da, så unge gutter stod ute på gatene og solgte pizza til frokost, lunsj og middag til menneskene i gatene. Veldig seint på 1800-tallet begynte de første pizzabodene å komme i gatene i Napoli. Bodene var bare en kasse eller vogn man lagde pizza i, men etter hvert ble det mer og mer likt som pizzeriaene vi har i dag. Der kunne folk kjøpe seg pizza som hadde forskjellige smaker, og drikke.

 

<bilde>

 

Pizzaen hadde begynt og blitt populært i andre store land som USA, og pizzaen ble mer og mer kjent. Den første pizzeriaen i USA kom i 1905 i New York, men da var retten ganske ukjent for de fleste innbyggerne. I 1920-årene kom det flere og flere pizzeriaer som ble eid av vanlige familier. Folk på landet i USA hadde nesten ikke smakt pizza før etter 2. verdenskrig, og etter det, ble pizza veldig populært i hele landet. Pizzaen begynte å komme i flere smaker og fasonger, og i 1943 kom den første pizzaen med tykk og luftig bunn, og mye full, og det ble kalt Chicago pizza.

 

<bilde>

 

Pizza ble mer og mer kjent etter hvert som årene gikk, og små land i Europa fikk pizza på 1950 tallet. Pizzaen kom til Norge på 1960 tallet, men ble ikke populært før på 1970-80 tallet. Nå i dag er pizza utrolig populært blant det Norske folk. Dagens pizza kam man få i flere smaker og former, og det er stor konkurranse om å selge mest pizza i Norge. Pizza Gradiosa er noe av det mest populære matproduktet i Norge nå i dag. Det er ledende i pizzamarkedet, og personlig er det min favoritt. Pizza er både lett og lage, og det smaker veldig godt. Det eneste man trenger å gjøre når man skal lage pizza man har kjøpt i butikken er å sette på ovnen og putta pizzaen inn, og ta den ut etter en viss tid.

 

Pizza man kjøper i butikken er med i gruppen man kaller hurtigmat. Selv om kjøpepizza er hurtigmat, betyr det ikke at all pizza er det. Det er mange som lager pizza selv. Da lager man bare bunn, og putter på tomatsaus. Det beste med hjemmelagd pizza er at man kan ha all ingrediensene man vil, og hvor mye man vil. Noen har pølser på pizzaen, andre har ansjos, men i familien vår har vi kjøttdeig og makaroni.

 

<bilde>

 

Selv om de mest solgte pizzaene kjøpes i frysedisken på butikken, er det ikke bare der man kan kjøpe pizza. Nå i dag er det vanlig å bestille pizza, eller dra på pizzarestauranter som Peppes Pizza og Dolly Dimples. Det er bare å ta opp telefonen og ringe, så kommer pizzaen hjem til deg etter en liten stund.

 

Pizza har vært til i ca 3000 år, og har blitt veldig vanlig i mange land, og kommer nok aldri til å forsvinne, eller sluttes å spises. Mange pizzatyper har kommet med forskjellige smaker, og det kommer nok til å bli enda flere forskjellige smaker i fremtiden. Kanskje pizza vil komme med gulrot og koteletter en gang.

 

 

Kilder:

http://www.pizzanini.no/ompizza.html

http://www.dagsavisen.no/ferie/article1598218.ece

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst