Reflekterende tekst om Ibsen i skolen

norsk, 10.ende Karakter: 6
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2017.12.08
Tema

HENRIK IBSEN I SKOLEN I DAG

Det er over 100 år siden Norges ‘’superhelt’’[1]  Henrik Ibsen døde. Han antas å være den mest spilte dramatikeren i verden etter William Shakespeare, og det er ikke uten grunn. Han engasjerte samfunnet og skaper fremdeles store debatter[2] . Noen av temaene Henrik Ibsen bringer opp er: likestilling, undertrykking, fattigdom, maktmisbruk, dødshjelp og ekteskap. Temaene er universelle, og engasjerer like mye i dag, både i Norge og i mindre utviklede land. Jeg mener Henrik Ibsen fortsatt bør være pensum på skolen. For å vise hvorfor jeg mener det, har jeg tatt utgangspunkt i skuespillet Et dukkehjem[3] . 

 

Et dukkehjem er det stykket som har hatt størst internasjonal suksess. Dramaet handler om Nora Helmer og hvordan hun velger å forlate mann og barn for å realisere seg selv som menneske på 1800-tallet i Norge. Nora er så forelsket i Torvald, at hun forfalsker faren sin underskrift for å ta opp et lån[4]  slik at ektemannen kan bli frisk[5] .      På 1800-tallet hadde ikke kvinner de samme rettighetene som vi har oppnådd i dag.  Ekteskapet med Torvald blir etterhvert som et fengsel for henne, og hun innser at hun bare kan bli helt fri utenfor ekteskapet.. En kvinne som forlater mann og barn er uvanlig, og det vekker sterke reaksjoner - også om det skulle skjedd i dag. Dersom menn gjør det samme, er det ikke like store reaksjoner.

 

Ibsen sine tanker om det frie mennesket og likhet mellom kjønnene, fikk han mens han bodde i Europa. I dag er vi kommet langt i å være frie mennesker og likestilte i Norge, og Ibsen’s drama er[6]  en av årsakene til det. Når det gjelder temaet likestilling, kan vi sammenligne oss selv med land og kulturer der jenter ikke engang får kjøre bil, eller å gå på skole. Ved å ta i bruk Ibsen i skolen lærer vi også mye om mennesker i  Norge sin tidligere kamp for frihet og likestilling[7] . I Norge har vi nesten likestilling mellom kjønnene, men det er fortsatt noen områder hvor vi kan forbedre oss. For eksempel i noen yrker hvor en kvinne og en mann utfører eksakt likt arbeid, så har mannen høyere lønn. Under valgkampen i år kom det fram at kvinner tjener så mye mindre enn menn, at det tilsvarer at de jobber gratis hver fredag. Det viser oss at vi fremdeles har nytte av å lese Ibsen i skolen. Et dukkehjem inspirerer fortsatt kvinner i hele verden til å jobbe for rettigheter[8]  og at deres egen stemme kan bli hørt.

 

Ibsen sine tanker om frihet er like aktuelt i våre dager. Mennesket er fremdeles ikke fritt, og vi er på samme måte som Nora, opptatt av hva andre tenker og mener om oss. Det gjør oss ikke frie. Ungdommen opplever press i forhold til å være perfekte på mange områder; på skolen, i sosiale medier og i vennegjengen. Ibsen viser at det er et ideal å være selvstendig og å ha egne meninger. Nora Helmer hadde ikke egne meninger i starten, og hun levde bare som en ‘’dukke’’ som Torvald styrte. Vi opplever nesten det samme på sosiale medier ; vi blir til tider påvirket til å føle press på å se ut som modeller, og ha de samme dyre klærne som kjendiser har. Vi har blitt ‘’dukker’’ i sosiale medier. Det kan oppleves som vanskelig å stå for egne meninger, fordi vi er opptatt av å være akseptert av gjengen og ikke skille oss  ut. Nora er opptatt av å være god nok for mannen sin, og å bli akseptert. På samme måte som Nora ønsker å bli elsket av mannen sin for den hun er, ønsker ungdommer i dag å bli godtatt for den de er[9] . Dette er universelt for alle mennesker. Det blir ikke ekte akseptering[10]  når det handler om det ytre. Når vi ikke ser ut som alle andre, og ikke kler oss likt, blir vi sett litt ned på. Det å lære om Nora som tørr[11]  å  være seg selv, er aktuelt for alle. Nora er modig, og tør tilslutt å stå for sine egne meninger. Hun er et forbilde, og hennes mot inspirerer ikke bare ungdom til å stå opp for seg selv, men inspirerer også voksne[12] . 

 

Ibsen viser også at det er viktig å kommunisere med hverandre og å være ærlige. Et eksempel på det, er når Nora etter lang tid med irritasjon, forklarer til Torvald at de aldri har hatt en alvorlig samtale før. Hadde ekteparet snakket ærlig sammen, kunne de kanskje ha ordnet opp uten at de gikk fra hverandre. Ærlighet er et tema som godt kan diskuteres i skolen og det er et tema som går igjen i Ibsen sine drama.

 

Drama er en sjanger som er motiverende for ungdommer . Vi er vant til å bli underholdt, og det å bruke lang tid på å lese store bøker med gammeldagse tekster, frister ikke. Ved å se skuespill, kommer vi fortere inn i handlingen, og det blir lettere å lese etterpå.  Jeg synes at den beste måten å lære noe på, er dersom jeg kjenner meg igjen i det som jeg skal lære, og at det handler om noe som angår meg. Til å begynne oppleves Nora sin hverdag som ukjent, men etterhvert som jeg blir bedre kjent med henne, er det lett å se at hennes utfordringer også kan gjelde for meg i min hverdag.

 

I denne teksten har jeg argumentert for at  temaene Ibsen tar opp er universelle og viktige også for ungdom. Ibsen sine drama er engasjerende, og det er lurt å fortsette å la Ibsen skal være en del av skolen sitt pensum[13] . 

 

 
litterære
Det var jo også målet hans: å skape samfunnsdebatt
En meget god innledning
Hvorfor må hun gjøre det?
..som er syk, kan bli frisk.
kan være
godt poeng
sine
En meget god sammenligning!
aksept
tør
Godt uttrykt!
Du er litt beskjeden her. Avslutningen skal inneholde en oppsummering av alle poengene dine - og du har mange gode poeng i teksten din. Derfor bør avslutningen din være fyldigere.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst