Senking av stemmerettsalderen til 16 år
Bør man få stemme som 16-åring, eller vente til man blir 18 år?
Norge er et av de rikeste landene i verden. Folk i Norge har det veldig bra. Ja, vi er nesten litt bortskjemte. En grunn til at Norge fungerer så godt som det gjør, kan være systemet demokrati, der alle landets borgere skal få være med å bestemme hvordan goder bør fordeles, og hvordan landet skal styres. I dag er stemmeretten ved stortingsvalg og mindre kommunale valg på 18 år, myndighetsalderen. I nyere tid, har det blitt diskutert om stemmerettsalderen bør settes ned til 16 år. Stemmeretten må nemlig omfatte alle som anses voksne nok til på fritt grunnlag å gjøre seg opp en mening om hvordan staten bør styres.
Ungdomssaker blir sjelden representert i valgkampen. Dette kan ha mange årsaker. Men en viktig årsak er at antallet ungdommer som stemmer når de har mulighet til å stemme, synker. De benytter seg ikke av seg av stemmeretten sin. Politikerne vurderer nå et mottrekk. De vurderer å sette stemmerettsalderen ned til 16 år. All erfaring viser at folk benytter seg av stemmerett mer og mer etter hvor mange ganer de har hatt muligheten til å stemme. Det at stemmeretten senkes til 16 år vil gi ungdom en til gang å tenke seg om og derfor ikke bare føre til at en del 16-åringer stemmer, men trolig også til at også flere 18-, 20-, 22– osv åringer stemmer. Mange unge begynner å sette seg inn i politiske partiers programmer og politikk når det nærmer seg den tiden der de skal benytte seg av stemmeretten sin. Slik vil det antagelig fortsette selv om stemmerettsalderen senkes til 16 år.
Men er det smart å sette ned stemmerettsalderen? Er 16- og 17-åringer klare for å stemme? Blir dette kanskje en suksess? Eller blir det helt fiasko?
Det er mange ting å ta omsyn til dersom man skal gjennomføre dette. Og konsekvensene kan utarte seg både positivt og negativt.
Om vi 16 og 17 åringer er voksne nok er et spørsmål som har folk har ulike meninger om. Det er ikke tvil om at det er en god del som definitivt er voksne nok, og følger nok med til å kunne gjør et seriøst valg. Men problemet er at det enda flere som ikke har peiling på politikk i det hele, og vil la seg lokke av løfter om uviktige ting som billigere sprit. Selvsagt er det mange som er blitt 18 år som dette også vil skje med, men når du er 18 er du myndig, og kan gjer det meste som er lov i eit samfunn. Det er også en del som har begjynt, eller nærmer seg å betale skatt for jobben de gjør og da skal man selvsagt ha makt til å bestemme hva pengene man har vært med å betale i, skal brukest til. Ungdom under 18 betaler sjelden noen særlige summer i skatt, og derfor mener mange at de ikke bør ha makt til å bestemme hva skattepengene brukes til. Men skal de som lever på trygd også miste stemmeretten da? Så jeg mener at å bruke skattepenger som argument mot 16 åringene blir for lite mening i da, men at de ikke er modne nok, og ikke er myndige er et veldig godt argument.
Nå er det slett ikke sikkert at de fleste 16 åringer som ikke har peiling hadde brukt stemmeretten, siden en av tre unge ikke stemmer tviler jeg på at tallet hadde vært bedre blant de helt unge. For det er bra at en ser på å stemme som en mulighet, og ikke en plikt.
Påvirkeligheten i ungdomsmiljø er mye større enn i andre miljø tror jeg. Og derfor kunne mange ungdommer kunne fått andre unge til å stemme på det samme partiet som dem, og det er slett ikke bra. Skal man stemme så skal det være på det man selv mener er rett, og ikke hva alle de andre mener. Så i forhold til dette er det bra at du må være minst 18 år før du kan stemme, for i den alderen blir påvirkningen mindre og mindre.
Det er mange ungdommer som er med i politiske ungdomsparti og gjør en god jobb der. De vil sansynlivis holde seg til det partiet, eller et parti med lignende meninger resten av livet, så det hadde sikkert ikke vært problem om de fikk lov til å stemme. Men man kan ikke bare gi en viss gruppe lov, enten så må alle få lov, eller så må ingen. Når det gjelder skolepolitikken så er det nok de unge og lærerene som vet mest og hadde fortjent mer makt der. Og i følge undersøkelser så tenker unge mer på eldre ved et valg, enn hva eldre tenker på de yngre. Derfor har fleire parti gått inn for at 16 åringer skal få stemmerett. Og det er vi som har hele arbeidslivet foran oss, og derfor kan det være viktig å bestemme hvordan vi skal få det.
Men selv om mange 16 og 17 åringer fortjener stemmerett, og hadde gjort et seriøst valg, så er det så mange som sikkert hadde gjort det så useriøst at jeg mener at man kan ha stemmerettsgrensa på 18 år fortsatt. Men viss det blir nesten nødvendig i framtiden for å sikre rettene til de unge så er jeg åpen for et lovskifte da. Men nå kan man vente til man er 18.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst