Suksess eller katastrofe?

Stemmerettighet for 16-åringer er et tilbakevendende diskusjontema i Norge. Bør stemmerettsalderen senkes fra 18 til 16 år?

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.02.05

Norge er riktignok kjent som et av de rikeste landene i verden. Folk i Norge har det veldig bra, noen mener bortskjemte, fordi vi har alt vi trenger, det er ikke noen som syter etter mat, husly, vann osv. En grunn til at Norge fungerer så godt som det gjør, kan være systemet demokrati, der alle landets borgere skal få være med å bestemme hvordan landet bør fordeles, og hvordan landet skal styres. I dag er stemmeretten ved stortingsvalg og mindre kommune valg på 18 år, altså myndighetsalderen. I nyere tid, har det blitt diskutert om stemmerettsalderen bør settes ned til 16 år. Stemmeretten må nemlig omfatte alle som anses voksne nok til på eget grunnlag å gjøre seg opp en mening om hvordan staten eller landet bør styres. 

 

Ungdomssaker blir sjelden representert i dagens valgkamper. Det kan ha mange årsaker. Men en viktig årsak er at antallet ungdommer som stemmer når de har mulighet til å stemme, synker. De benytter seg ikke av sin egenstemmerett. Politikerne vurderer nå å prøve et annet trekk, de vurderer å sette stemmerettsalderen ned til 16 år. Alle statistikker og erfaringer viser at 16 og 17 åringer benytter seg av stemmeretten sin mer og mer etter hvor mange ganer de har hatt muligheten til å stemme. Mange unge begynner å sette seg inn i politiske partiers programmer og politikk når det nærmer seg den tiden der de skal benytte seg av stemmeretten sin. Slik vil det antagelig fortsette selv om stemmerettsalderen senkes til 16 år.

 

Men er det smart å sette ned stemmerettsalderen? Er 16 og 17-åringer klare for å stemme? Blir dette kanskje en suksess? Eller blir det helt katastrofe?

 

De folkene som sitter i politikken har mye og ta hensyn til dersom de skal gjennomføre dette med å sette grensen ned til 16 år. Også komme dette med konsekvensene, konsekvensene kan være både positive og negative.

 

Positivt med at 16åringer kan stemmer er at

- Jo mer som stemmer, desto større sjanse får at små partier kan bli større.

- Ungdommer kan være med å bestemme

- Ungdommene får større interesse får politikk.

- De er med på å bestemme hvordan Norge skal ble styrt fremover.

 

De negative sidene med at 16åringer kan stemme er at

- De tar valget useriøst og stemmer enten bare på noe eller på det som vennene stemmer på.

- Små ungdomspartier vokser

- Det blir mer folk som ikke gidder og stemmer

 

Om vi 16 og 17 åringer er voksne nok er et spørsmål som har folk har ulike meninger om, og de kommer til og ha ulike meninger om det i lang tid fremover. Det er ikke tvil om at det er en god del som definitivt er voksne nok i hodet, til og klare og stemme et fornuftig valg, og følger nok med til å kunne gjør et seriøst valg. Men problemet er at det enda flere som ikke har peiling på politikk i det hele, og vil la seg lokke av løfter om uviktige ting, som billigere sprit, øl rett og slett alt innen alkohol. Selvsagt er det mange som er blitt 18 år som dette også vil skje med, men når du er 18 er du myndig, og kan gjør det meste som er lov i et samfunn. Det er også en del som har begynt, eller nærmer seg å betale skatt for jobben de gjør og da skal man selvsagt ha makt til å bestemme hva pengene man har vært med å betale i, skal brukes til. Ungdom under 18 betaler sjelden noen særlige summer i skatt, og derfor mener mange at de ikke bør ha makt til å bestemme hva skattepengene brukes til. Men skal de som lever på trygd også miste stemmeretten da? Så jeg mener at å bruke skattepenger som argument mot 16 åringene blir en for dårlig mening i dag, men at de ikke er modne nok, og ikke er myndige er et veldig godt argument. Egentlig så burde foresatte og ungdommen bestemme sammen om ungdommen skal få lov å stemme.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst