Valgdeltakelse

Stilen tar for seg den lave valgdeltakelsen den senere tid. Spesielt blant ungdom som mangler informasjon angående de ulike partiene.
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.08.29
Tema
Valg

De siste meningsmålingene som er blitt gjort forteller oss at politikk slett ikke engasjerer ungdom i det hele tatt. Flere og flere har valgt å ikke bruke stemmeretten sin under de siste valgene. Dette er et ganske trist faktum, for hvordan vil samfunnet egentlig bli seende ut til slutt, når det bare er de spesielt interesserte som engasjerer seg med styringen i dette landet.

 

Oftest er det ungdom og førstegangsvelgere som svikter ved valgene. Grunnen er vel ganske så klar, politikk er kjedelig og få gidder å lese informasjonen som partiene har sendt ut. Dessuten blir ingenting gjort uansett, slik tenker ungdommen. Men det de fleste ikke tenker gjennom er at visst man ikke bruker stemmeretten, så har man ikke grunn til å klage.

  

Politikk kan være kjedelig, drepende kjedelig. Dag etter dag kan vi se de kjente politikerne i debatt programmer der de krangler, gang på gang. Før hvert valg blir det lovt mye, men når resultatene er ferdig, er det ingen som ser noe til de berømte valgløftene. Jeg tror dette kan være en viktig årsak til den stadig minkende interessen for politikk. Velgerene når ikke frem til politikerne. De blir gang på gang like skuffet over at ingenting blir gjort. Vi håper på mer penger til skole, mer til eldreomsorg og lavere skatter. Men ofte blir resultatet det stikk motsatte, flere skoler legges ned, de eldre må ligge på gangen og skattene bare øker! Det er derfor ikke rart at mage av velgerene derfor svikter.

 

For å få en slutt på dette, må politikerne slutte å bare love, de bør gjøre noe med det også. Hvis dette blir gjort, vil vi kanskje få se en annen trend, å flere som benytter seg av stemmeretten sin.

 

For å få ungdom til å bruke stemmeretten, må man finne på noe nytt. Politikerne må få saker som angår ungdom på dagsorden. Jeg tror politiske diskusjoner på skolene og skolevalg kan være en hjelp. Men da må også politikerne ta opp og diskutere saker som ungdommen intereserer seg for.

 

Man kan så klart ikke bare skylde på politikerne, og si at den lave valgdeltakelsen er deres feil. Først og fremst er det ungdommen selv som må ta initiativ og selv interessere seg litt i hva som skjer i nærmiljøet. Det hjelper ikke å sitte å klage over at ingenting blir gjort, når man ikke prøver å gjøre noe med det selv.

 

I kommune valget for 2007 er vel det heteste temaet, skolepolitikk. Alt det som kunne bli bedre i skolene og ja til gratis skolebøker er de fleste kan lokke med. Men ingen vet helt hvor de skal ta pengene fra, resultatet blir da at ingenting blir gjort. Mens politikerne krangler, punger elevene ut med masse penger til skolebøker. Det er vel derfor ikke rart at velgerene svikter?

 

Det jeg tror er at ikke alle er klar over at nesten alt som blir avgjort rundt oss er politikk. Det er vel en eller annen sak som engasjerer en og enhver, hvorfor ikke finne ut av hva de enkelte partiene mener om det? I nærmiljøet er det mange som er opptatt av sykehuset, og at de ikke må bli nedlagt. Det må vel finnes et parti som i hvert fall mener det samme som deg i minst en sak. Hvilke interesser har du? Finnes det partier som mener det samme som deg? Hvorfor ikke finne litt ut om det selv, bli engasjert og få gjort noe, i stedet for å se at andre velger hvordan alt skal være.

 

Noe som kunne fått spesielt ungdom til å engasjere seg litt mer, var om de fikk litt mer informasjon om de forskjellige partiene. Om hva de sto for og hva de viktigste sakene de drev med. Hvor mange av aldersgruppen 16-19 år vet forskjellen på SV og AP, eller H og V? Diverse organisasjoner kunne for eksempel reist rundt og fortalt hva de ulike partiene står for. For de fleste som ikke er interisert gidder vel heller ikke lete etter denne informasjonen selv. Derfor velger altså mange å droppe å stemme, siden det ikke skjer noe uansett. Mange velger da kanskje et alternativ som bygdelista.

 

Hvis informasjonen kommer ut til velgerne kan trenden muligens snu, og vi vil forhåpentligvis få se et annet resultat i løpet av kort tid.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst