Adolf Hitler

Oppveksten og veien til makten for Adolf Hitler.

Skrevet i 9. klasse.

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.05.20

Adolf Hitler ble født 20. april 1889 i byen Braunau i Østerrike. Adolf var sønn av Alois Hitler og hans niese Klara. Han var den fjerde i en søskenflokk på seks, bare Hitler og en av hans søstere vokste opp. Faren var funksjonær i tollvesenet og dette gjorde at familien ofte måtte flytte rundt. Hitler var en god elev på mange skoler blant annet benediktinernes klosterskole hvor han likte seg godt.

 

Adolf ønsket i sine litt eldre dager å bli arkitekt eller kunstmaler, men dette mente ikke foreldrene, de ville at han skulle bli embetsmann. Etter hvert i skole gangen gikk det dårlig med karakterene hans, og i en alder av 16 sluttet han skolen uten noe vitnemål. Da prøvde han å oppfylle sin drøm å bli kunstmaler, dette skulle ikke være lett! Han ble avvist av Wiens kunstakademi, da prøvde han heller ikke flere ganger å skaffe seg utdannelse. 21. desember 1907 ble Hitler foreldreløs da hans mor døde av brystkreft. Pengene han fikk fra staten som foreldreløs var foreløpig høy nokk til at han klarte seg ganske så godt, han tjente også penger på hans tegnede bilder.

 

I 1909 flyttet Hitler til Wien, da begynte han å se for seg en arisk (den nordiske rase) herskerrase. I 1909 ble han igjen avvist fra kunstakademiet og da gikk det nedoverbakke for Hitler. Inntektene sank og så bodde han på et asyl for bostedløse, og senere på et hjem for fattige menn. Mai 1913 fikk Hitler utbetalt arven fra faren som døde i10 år tidligere. Da flyttet han til München hvor hans interesse for arkitektur vokste. Da han flyttet til München viste han at han hadde en tysknasjonal følelse inni seg. Og i 1914 meldte han seg frivillig i den tyske hæren. Han ble snart en tipp topp soldat i hæren med førsteklasses jernkors. Etter et gassangrep i fronten ble Hitler midletidig blind, men senere undersøkning på sykejournalen viste at Hitlers blindhet skyldte et hysterisk anfall på Tysklands nederlag. Han ble midletidig behandlet psykiatrisk.

 

<bilde>
I 1919 meldte Hitler seg inn i ”Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti” ikke lenge etter ble han med i ledelsen. Antall medlemmer i partiet vokste raskt. Hitler prøvde å komme til makten men ble dømt til 5 års fengsel. I fangenskapet skrev Hitler ”Mein Kampf ” som beskrev deler av Hitlers liv og hva som måtte gjøres for å oppnå ledelse og en del om rasekamp.

 

Hitler innså at makten i landet måtte erobres på ærlig vis. I 1930 var stemmetallet på Hitlers parti 6.4 millioner, bare år senere var de tysklands største! I1933 ble Hitler rikskansler. Like etter brant riksdagsbygningen. Hitler gav sosialistene og kommunistene skylden. Ved hjelp av rein terror fikk han rask alle andre partier ute av spill. Da fikk han tilnavnet ”der Führer”. Ikke lenge etter var det blitt diktatur i Tyskland. Hitler mente at de måtte renske samfunnet for de ”mindreverdige rasene”. Det var altså Jødene. Hitler fikk utryddet tre fjerdedeler av Europas jøder, gjennom den endelige løsningen på jøde problemet (systematiske mord av jøder).

 

I løpet av krigsårene forverret Hitlers helse seg og han innså at alt var tapt, men han mente at alle hadde forrådt ham. Hitler delte ut giftsprøyter til hans nærmeste som inneholdt cyanid. Den 29. april 1945 giftet han seg med Eva Braun, døgnet etter begikk de begge selvmord. De tok gift og Hitler skjøt seg selv samtidig. Dette skjedde i 15.30 tiden den dagen. Noen av hans underordnete bar likene ut i rikskanslerens have, og brant likene…

 

<bilde>

 

<bilde>

 

Kilder:

- Historie boken

- www.wikipadia.org

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst