Adolf Hitler

Kort biografi om Hitler.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.03.16

Adolf Hitler ble født den 20.april 1889 i Gusthof Zum Pommer, et lite vertshus i den lille byen Braunau i Østerike. Adolfs foreldre var Alois Hitler og Klara Pols. Alois Hitler døde av en blodpropp i lungene, mens han var ute og spaserte sin vanlige morgentur. Da faren døde var Adolf bare fjorten år. Adolf hadde bare ei levende søster. Hans andre søsken døde i tidlig alder. Adolf gjorde det veldig dårlig på skolen. En dag sa Adolf til faren at han ville bli maler eller kunstner. Faren ble målløs. Han lurte på om Adolf var godt bevart, og han trodde at han kanskje hadde hørt feil. Adolf bekreftet at han ville bli kunstner, men faren sa at det ikke ble noe av så lenge han levde. I 1905 sluttet Adolf sin skolegang for godt uten avgangseksamen, og med et skussmål hvor arbeidsinnsatsen hans ble betegnet som knapt tilfredsstillende. Etter at Adolf sluttet skolen flyttet han og moren til Urfahr som ligger i nærheten av Linz.

 

Moren hans, Klara Pols, døde da Adolf var 18 år gammel. Da hadde han flyttet til Wien hvor han prøvde å komme inn på kunstakademiet, men prøvetegningene hans var ikke bra nok, så han fikk råd om å søke på kunstakademiets arkitekt skole, men siden han ikke hadde avgangsvitnemål fra folkeskolen var ikke dette en mulighet for ham. I tenårene bodde Hitler på et herberge i Wien. Der brukte hn mesteparten av tiden sin til å male og lage postkort som han brunet i ovnen og solgte som gamle malerier av kjente kunstnere.

 

Hitler ga sitt hat til forskjellige menneskegrupper som f.eks jødene, presteskapet og sosialdemokratene. Nasjonalismen(nazismen) som vokste fram i Tyskland etter første verdenskrig, var det som passet Hitler best. Bevaringen av den germanske rases renhet innebar avvisning av fremmede raseelementer som bl.a. jøder og sigøynere. Politisk bygde nazismen på lederprinsippet hvor all makt var samlet hos lederen, som senere skulle vise seg å bli Hitler.

 

Under hele første verdenskrig tjenestegjorde Hitler som frivillig i den tyske arme. Han følte nederlaget intenst og grunnla i 1920 den nasjonal sosialistiske bevegelse i Tyskland. I november 1923 foretok Hitler et mislykket politisk kuppforsøk i Munchen. Han ble idømt fengselsstraff, men etter frigivelsen ble han igjen leder for det nasjonalsosialistiske parti. Hitler som først i 1928 var blitt tysk borger stilte seg som kandidat ved begge omganger av rikspresident valget i mars og april 1932,men ble slått av Hindenburg. I 1933 ble Hitler utnevnt til rikskansler. Hans regjering ble betydelig styrket etter riksdagsvalget i mars samme år, og høsten 1933 var Hitler Tysklands diktator. Etter at Hindenburg døde i 1934,ble Hitler statssjef med titlen Fuhrer und Reichskanzler.

 

12.februar 1938 hadde Hitler og Schuschnigg-Østerikets forbundskansler en samtale om Hitlrs arbeidsværelse. Samtalen endte med at Hitler kjeftet på ham fordi den østerrikske kansleren hadde gitt ordre om at det skulle bygges forsvarsstillingerlangs grensen. Dette var en åpenlys fornærmelse mot Tyskland. 12.mars gikk Hitler selv over grensen til Østerrike. Sent om kvelden 13.mars kunne Seyss-Inquart-østerisk kansler- forelegge Føreren teksten til en lov som allerede var offentliggjort, og hvor første paragraf lød: "Østerike er en provins av det tyske riket." Den østerrikske regjering hadde gitt seg og Hitlers ønske om å erobre Østerrike innenfra, på fredelig vis hadde lykkes. Nazistenes avstemningssystem gav ikke plass for overraskelser: 99.08% gav til kjenne at de billiget Førerens handlinger, -og i Østerrike var tallet enda høyere: 99.75%. Hitler erobret mange fler land, men utenom østerriket foregikk ikke eropringene fullt så fredelig.

 

Mellom klokken 1 og 3 natt til 29.april 1945 giftet Hitler seg med Eva Braun. Feiringen av begivenheten gikk sin gang mens Hitler trakk seg tilbake til siderommet sammen med sin ene sekretær, Fr. Junge. Der inne dikterte han tidlig på morgenen den 29.april sin siste vilje og sitt politiske testamente.

 

Den 30. april, like etter Hitler var ferdig med å spise lunch, gikk han for å hente sin kone, og for så sa de farvel til Goebbels, Bormann og noen andre som var i bunkeren. Deretter gikk Hitler inn i førersuiten sammen med Eva og lukket døren etter seg. Det gikk noen minutter, de som var utenfor ble stående og vente i korridoren. Så hørte de et skudd. Etter en kort pause åpnet de den lille døren til suiten. Hitler lå på sofaen, som var våt av blod. Han hadde skutt seg gjennom munnen. Til høyre for ham lå Eva Braun, død hun også, hun hadde tatt gift. Likene ble båret ut og dynket med bensin og brent etter ordre Hitler hadde gitt.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst