Aleksander Kielland (1849-1906)

Biografi om Aleksander Kielland.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.01.24

Alexander Lange Kielland ble født i Stavanger 18. februar 1849. Det var her han vokste opp og levde en barndom i overklassen. Faren var kjøpmann og derfor var det ikke et spørsmål om Alexander skulle ha utdanning. Han var en veldig dyktig elev på Stavanger Katedralskole selv om han ikke likte skolen.

 

I 1870 bestemte han seg for å dra til Kristiania for å studere jus. Her fant han ut at det var dikter han skulle bli etter å ha lest utenlandsk litteratur.

 

To år senere giftet Alexander seg med en kjøpmannsdatter fra Haugesund kalt Beate Ramsland og de fikk 4 barn med navn Jens, Alexander, Beate og Else. I mellom tiden leste han mye om samfunnsliv, hvordan de vanskelige levekårene til arbeiderne var og mye annet om filosofi.

 

Alexander fikk seg et teglverk og holdt det i gang til 1878, da han og familien hans dro til Frankrike i all hemmelighet. Et år etter kom de tilbake og Alexander og ga ut sitt første verk: ”Novelletter”, og oppfølgeren: ” Nye Novelletter” kom et år senere. Etter disse verkene kom det bare verker på verker med radikal tenkning, Alexander Kielland var en realist.

 

Etter enda et opphold i vakre Paris overtok han i 1889 jobben som redaktør for Stavanger Avis. Borgermester ble han to år senere, og i 1902 var han fylkesmann i Romsdalen. Etter alle disse betydningsfulle jobbene kom det lite nytt lesestoff ut fra Kiellands hånd.

 

I mellomtiden hadde Alexander vært nær døden, og ikke etter så altfor lenge havnet han igjen på sykehus. Nyrene slo seg vrange og Alexander Lange Kielland døde 53 år gammel. Han var en mann som har hatt stor innvirkning for norsk politikk og dikning.

 

Viktige verker:

· Novelletter

· Gift

· Sne

· Jacob

· St. Hans fest

· Fortuna

· Bettys formynder

 

Kilde:

www.daria.no

 

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst