Barack Obama

Biografi om den amerikanske presidenten Barack Obama.

Skrevet i 8. klasse.

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2012.02.14

Barack Obama

Barrack Hussein Obama ble født 4. august 1961 han er USAs 44. president men er den første afroamerikanske presidenten i USA. Han har 2 døtre med advokaten Michele Obama. Barack Obama er en av historiens beste talere.

 

Oppvekst og utdanning

Barack Obama ble født på Hawaii. Faren forlot familien da Obama var 2 år gammel. Da giftet moren til Obama seg med en indonesisk mann. Familien flyttet til Indonesia og bodde der i 8 år. Resten av barndommen sin tilbrakte han hos besteforeldrene på Hawaii. Faren hans døde i en bilulykke da Obama var 21 år og moren døde av kreft da Obama var 34 år. Han var flink på skolen og fikk stipend på en av de beste skolene på Hawaii. I selvbiografien hans, Dreams Of My Father, forteller han at han prøvde mariuana og kokain da han studerte på Hawaii. Etter vidergående fikk Obama nytt stipend på Occidental College i Los Angeles, men han byttet skole etter to år til Columbia universitetet i New York. Etter det arbeidet han for frivillige orginisasjoner i Chicago før han begynte å studere jus på Harvard. Han gikk ut i 1991 med toppkarakterer.

 

Politikk

 

Politisk karriere

Obama startet sin politiske karriere i 1992. I 1996 ble han valgt inn i delstats senatet i staten Illinoise. 8 år senere ble han valgt inn i det amerikanske senatet, som senator for Illinoise. I 2008 vant han presidentvalget og ble den første fargede president i USA.

 

En president velges for en periode på 4 år og kan ikke sitte i flere enn to perioder. Det er nytt valg i 2012, da ser vi om han blir gjenvalgt for en periode til.

 

Viktige politiske saker

De viktigste sakene Obama har kjempet for er:

- Bedre helsevesen for fattige amerikanere. I USA betaler folk for helseforsikring selv, de fattige har ikke råd til slik forsikring og får derfor dårlige helsetjenester. Obama ønsker helseforsikring for alle.

- Avslutte Irak-krigen. Obama er motstander av krigen i Irak. President Bush startet krigen mot Irak, han ønsker å trekke de amerikanske styrkene ut av landet.

- Bedre samarbeid og dialog med andre land.

 

Taleren Obama

Obama er en av de største talerne verden har sett, han kan sammenlignes med talere som Winston Churchill, Martin Luther King, Bill Clinton og Adolf Hitler. Talene hans er lett forståelige og overbevisende, mange liker å høre ham tale og blir overbevist om at det han sier er riktig. Hans motto for presidenvalgkampanjen var «YES WE CAN». Folk var sinte på politikere, Obama sto for noe nytt, han ville gjøre endringer som folk normalt ville tvile på om en politiker kunne gjøre, men han overbeviste mange nok til å vinne valget, med mottoet «YES WE CAN».

 

Nobels Fredspris

10 desember 2009 fikk Barack Obama Nobels Fredspris og han kom til Oslo for å motta prisen.

Det var overraskende at prisen gikk til en president av et land som har vært i krig nesten uten pause i flere hundre år. Obama selv virket overasket over å få prisen. Mange mente at han fikk prisen fordi Torbjørn Jagland, som er leder av nobel komiteen, ga prisen til Obama fordi han ville hilse på ham. Over 1000 politifolk passet på Obama i Oslo og sikkerheten kostet over 100 millioner kroner.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst