Benito Mussolini

Fakta om Benito Mussolinis liv og hva han gjorde.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.04.30

Benito Mussolini ble født 29. juli 1883 i Predappio i Italia og døde 28. april 1945 Giulino di Mezzegra i provinsen Como i Lombardia) Han var Italias statsminister og fascismens ”il Duce” (som betyr leder eller fører), fra slutten av 1922 frem til 8. september 1943. Moren hans, Rosa Maltoni, var gift med byens smed, Alessandro Mussolini. Benito Mussolini ble opp igjen kalt etter farens helt, en meksikansk patriot ved navn Benito Juarez.

 

Benito beundret moren sin, som var skolelærer og en veldig religiøs kvinne, og det var fra henne Benito fikk evnen til å snakke for seg og uttrykke sine meninger, noe som han skulle få godt nytte av seinere. Faren til Benito drakk ikke sjeldent og ble ofte svært voldelig, noe som førte til ting som Benito gjorde senere i livet sitt.

 

Når Benito gikk på skolen lærte han ganske fort, og var en flink elev, men han mislikte andre elever som var rike og snobbete. En gang knivstakk han en klassekamerat som nesten gjorde slik at Mussolini ble utvist.

 

Som en ung mann jobbet han for en fagforening der han var organiserer. Han ble kastet ut av Sveits og Østerrike for han holdt på med en sosialistisk bevegelse.

 

Han var en meget dyktig skriver, han skrev dikt og en kjent novelle, The Cardinal`s Mistress. Han var en så god skriver at sosialistene i Milano ville ha han til å skrive i en festavis som het Avanti. Dette gjorde han som en veldig kjent sosialist i Milano. Han ble veldig dårlig likt under første verdenskrig, og under et møte i 1914 ble han møtt av sinte sosialister. De kalte han for sviker og Judas, og kastet kronestykker på han som blodpenger.

 

<bilde>
Kort etter at han hadde forlatt sosialistene startet han opp sin egen avis som han kalte Il Popolo d`Italia. I sin egen avis forsatte han kampanjen mot krig. Han var godt likt av både tyskere å franskmenn og i 1915 ble han soldat i den Italienske hæren. Han gjorde det så bra, at han senere ble forfremmet til korporal.

 

Hans dager i militæret endte i 1917. Han ble litt senere overfalt av 4 menn som Mussolini hadde bestemt over i militæret som prøvde å drepe han. Han fikk 44 sår på kroppen og ble lagt inn på sykehus. Når han lå på sykehuset tenkte han at livet hans ikke skulle stoppe her. Han hadde et oppdrag han måtte fullføre. Når han kom ut av sykehuset, forsatte han å publisere avisen sin og fullførte angrepene sine på de som ikke brydde seg om krigen.

 

Italia hadde vært et mektig land helt siden romernes tid, men etter 1. verdenskrig falt riket nesten sammen. Folket var ikke fornøyde med det lille de hadde tjent på seieren, og det førte til vanskelige tider med streiker og arbeidsløshet. Det var rett og slett et stort kaos.

 

I 1918 når krigen var ferdig, startet kommunistene og sosialistene det de kunne best, blande seg inn oppi områder som de ikke hadde noe med, og lage opptøyer gjennom hele Italia. Hele landet var på stø kurs mot kaos og 23. mars 1919 holdt Mussolini et møte med fellesveteraner i en hall som var eid av milanske stormakter. Den natten ble det nasjonale fascistpartiet opprettet. Deres symbol var en uskyldig rumensk øks med en bunke tråder knytta sammen med et mønster med stropper. Det ble bært av magistratens på den tiden.

 

Han adopterte også den rumenske salutt og de svarte t-skjortene, som Hitler senere kopierte fra fascistene. Ulikt Hitler og nazistene var fascistene ikke rasister. Eller, helt til 1939, da Mussolini ble påvirket av Hitler. Men opp til da, var 10,000 jøder inkludert den sjefsrabbien i Roma medlemmer av det nasjonale fascistpartiet.

 

Høsten 1922 samlet Mussolini sammen 25 000 tilhengere utenfor Roma og marsjerte inn mot hovedstaden i protest og krevde regjeringsmakten. Kongen av Italia utnevnte Mussolini til statsminister. Etter hvert fikk Mussolini diktatorisk makt. Men han var ikke en så gjennomført hardnakket og hensynsløs diktator som Hitler og Stalin. Det var bare 29 motstandere fra Mussolinis side som ble dømt til døden.

 

Mussolini fikk senere kallenavnet Il Duce som betyr føreren eller lederen på italiensk.

 

I 1939 invaderte Mussolini Albania uten tillatelse av Styret. Han ble fratatt makten sin og gjemte seg.. Etter en stund så dro han tilbake til Nord-Italia.

 

Den 28. april 1945 ble Mussolini henrettet av flere pistolskudd. Neste dag hang kroppen hans opp ned på torget på Milan.

 

 

Kilder:

http://www.daria.no/skole/?tekst=548942

http://no.wikipedia.org/wiki/Mussolini

http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/2WWmussolini.htm

Underveis samf. 9

http://www.skoleforum.com/stiler/biografi/det.aspx?id=4640

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst