Benito Mussolini (1883-1945)

Biografi om Benito Mussolini.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.06.05

Benito Mussolini var født 29. juli 1883. Han ble født på en liten plass kalt Varnano dei Costa som var på toppen av en ås ved Dovio, nær landsbyen Predappio. Moren hans, Rosa Maltoni, var gift med byens smed, Alessandro Mussolini. Benito Mussolini ble opp igjen kalt etter faren helt, en meksikansk patriot ved navn Benito Juarez.

 

<bilde>

Benito beundret moren sin, som var skolelærer å en veldig religiøs kvinne, og det var fra henne at Benito fikk evnen til å prate for seg å si sine meninger, noe som han skulle få godt nytte av seinere. Faren til Benito drakk ofte og ble noen ganger voldelig når han var full. Dette førte til noe som Benito gjorde senere i livet sitt.

 

Når Benito gikk på skolen lærte han ganske fort, og var en flink elev. Men han mislikte andre elever som var rike og snobbete. En gang knivstakk han en klasse”kamerat” som nesten gjorde slik at Mussolini ble utvist.

 

Som en ung mann jobbet han for en fagforening der han var organiserer. Han ble kastet ut av Sveits og Østerrike for han holdt på med en sosialistisk bevegelse.

Når han var ung var han en meget dyktig skriver, han skrev dikt og en kjent novelle, The Cardinal`s Mistress. Han var en så god skriver at sosialistene i Milano ville ha han til å skrive i en festavis som het Avanti. Dette gjorde han som en veldig kjent sosialist i Milano. Han ble veldig dårlig likt under første verdenskrig, og under et møte i 1914 ble han møtt av sinte sosialister. De kalte han for sviker å Judas, og kastet kronestykker på han som blodpenger.

 

Kort etter at han hadde forlatt sosialistene startet han opp sin egen avis som han kalte Il Popolo d`Italia. I sin egen avis forsatte han kampanjen mot krig. Han var godt likt av både tyskere å franskmenn å i 1915 ble han en soldat i den Italienske hæren. Han var en god å flink soldat og ble senere korporal.

 

Hans dager i militæret ente i 1917. han ble litt senere overfalt av 4 menn som Mussolini hadde bestemt over i militæret som prøvde å drepe han. Han fikk 44 sår på kroppen og ble lagt inn på sykehus. Når han lå på sykehuset tenkte han at livet hans ikke stoppet her. Han hadde et oppdrag han måtte fullføre. Når han kom ut av sykehuset forsatte han å publisere avisen sin og fullførte angrepene sine på de som ikke brydde seg om krigen.

 

I 1918 når krigen var ferdig startet kommunistene og sosialistene det de kunne best, blande seg inn oppi områder som de ikke hadde noe med å lage opptøyer gjennom hele Italia. Hele landet var på stø kurs mot kaos og 23. mars 1919 holdt Mussolini et møte med fellesveteraner i en hall som var som var eid av milanske stormakter.

 

 

<bilde>
    

 

Den natten ble det nasjonale fascistpartiet opprettet. Deres symbol var en uskyldig rumensk øks med en bunke tråder knytta sammen med et mønster med stropper. Det ble bert av magistratens på den tiden.

 

Han adopterte også den romenske salutt og svart t-skjortene, som Hitler senere kopierte fra fascistene. Ulikt Hitler og nazistene var fascistene ikke rasister. Eller, helt til 1939, da Mussolini ble påvirket av Hitler. Men opp til da, var 10,000 jøder inkludert den sjefsrabbien i Roma medlemmer av det nasjonale fascistpartiet.

 

Høsten 1922 samlet Mussolini sammen 25 000 tilhengere utenfor Roma og marsjerte inn mot hovedstaden i protest og krevde regjeringsmakten. Kongen av Italia utnevnte Mussolini til statsminister. Etter hvert fikk Mussolini diktatorisk makt. Men han var ikke ben så fæl diktator som Hitler og Stalin. Det var bare 29 motstandere fra Mussolinis side som ble dømt til døden.

 

<bilde>

 

 Mussolini fikk senere kallenavnet Il Duce som betyr føreren eller lederen på italiensk.

 

 

I slutten av andre verdenskrig prøvde Mussolini å flykte til Sveits. På veien dit ble han oppdaget av noen partister som skjøt han. Mussolini ble drept i april i 1945.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst