Benjamin Franklin

Mye fakta om Benjamin Franklins oppdagelser og funn.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.02.24

Benjamin Franklin ble født i 1706 og døde i 1790. Han var amerikansk, og jobbet blant annet som statsmann, journalist, forfatter, filantrop, vitenskapsmann, oppfinner, diplomat og fysiker.

Benjamin var den femtende av 17 søsken. Han måtte tidlig ta seg arbeid, som 12-åring kom han etter å ha jobbet en tid som såpekoker i boktrykkerlære.


Han reiste til London i 1724, og utdannet seg der til typograf og studerte fysikk. Da han var ferdig med studiene i 1728 dro han til byen Philadelphia i USA. Der slo han seg ned som boktrykker og arbeidet for å utbre opplysning ved utgivelse av folkeskrifter. Han utgav et blad om den kjente Poor Richard's Almanack (1732-57). Franklin stiftet også et lånebibliotek i 1731 og et vitenskapsselskap i 1743.

Han er først og fremst kjent for å ekspremitere med elektrisitet. Han innså at lyn var utladninger, og foreslo å plassere en mann på en harpiksplate på toppen av et tårn for å teste om skyene var elektriske. Dette førte senere til minst en dødsulykke.

 

Han var en av de første som virkelig studerte lyn og torden vitenskapelig. Han påviste at lynet er en elektrisk gnist mellom skyene og jorda, og utførte flere ulike eksperimenter som førte frem til hans oppfinnelse av lynavlederen. Eksperimentet der han gjorde med en drage, ble et svært berømt eksperiment i vitenskapens historie. Oppdagelsen som Franklin har æren for, lynavlederen, var for å hindre at kirker og andre viktige bygninger ikke skulle ta fyr under lynnedslag. Franklin foreslo å sette metallstenger på toppen av høye hus for å avlede lynnedslag slik at bygninger kunne reddes fra brann!
  
På 1780-tallet introduserte Benjamin Franklin bifokale linser (det som i dag kalles progressive briller). Han ble lei av å bytte briller for nært og langt hold, så han kappet linsene på tvers og monterte ulike halvdeler sammen til brilleglass.
– På denne måten, siden jeg bærer briller hele tiden, trenger jeg bare å flytte blikket opp eller ned ettersom jeg ønsker å fokusere fjernt eller nært, med riktige linser alltid tilgjengelig, skriver han om oppfinnelsen. – I dag er progressive briller svært mye brukt, særlig blant gamle mennesker, så de slipper å bytte briller for å se på avstand og se nærme (-lesebriller)
  
I 1751 ble Benjamin Franklin valgt inn i Pennsylvanias forsamling og reiste i 1756 til England som agent for denne og andre kolonier. Der talte han varmt for kolonienes frie skattebevilgningsrett, men fikk da regjeringen mot seg. I 1776 ble han valgt til forbundsforsamlingen i Philadelphia og deltok i femmannsutvalget som behandlet den amerikanske uavhengighetserklæringen av 4. juli 1776. 
  
Samme år ble Benjamin Franklin sendt til Paris som USAs utsending. Etter slaget ved Saratoga i 1777 klarte han å få sluttet et forbund med Frankrike (det skjedde i 1778). Freden i Versailles i 1783 ble medunderskrevet av Franklin, og i 1785 sluttet han en handelstraktat med Preussen. I 1787 var han medlem av konventet i Philadelphia, som utarbeidet unionsforfatningen av samme år. På sine gamle dager jobbet han også mye for negerslavenes frihet.
  
Det var også Benjamin Franklin som kom med ideen om sommertid. Dette skrev han om i et essay i 1784, men det tok ennå lang tid før sommertid første gang ble ”brukt”…

 

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst