Bon Jovi

Biografi om det amerikanske rockebandet Bon Jovi, og gjennomgang av låten "Livin' on a Prayer".
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2011.03.09
Tema
Rock

Bon Jovi var og er fortsatt et stort band med mange kjente låter. Musikken deres er mest rettet mot ungdommer og unge voksne.

 

De startet i 1983 og har fortsatt siden det. Sjangeren de spiller i er hard rock, eller glam metal. Man kjenner igjen sjangeren på den store bruken av vrengt gitar- og basslyd, og kraftige trommer. Hard rock er en litt hardere form for Rock ’n’ roll. Den har altså røtter tidlig i 60-tallets garage rock.

 

Bandet består av: Jon Bon Jovi, Richie Sambora, David Bryan, Tico Torres og Hugh Macdonald. Et tidligere medlem er Alec John Such.

 

<bilde>

 

Bon Jovi ble lagt merke til i USA da de gav ut sitt første album, Bon Jovi, i 1984 som inneholdt deres første hit, Runaway. Etter at de hadde fått så stor suksess med det første albumet, lagde de sitt andre album i en rekordfart, 7800 Fahrenheit. Dette er smeltepunktet for stein, altså Rock. Albumet ble ingen stor suksess som Bon Jovi, men det hindret dem ikke.

 

Tidlig i 1986 kom det tredje albumet Slippery When Wet ut og den inneholdt gigantselgeren Livin’ on a Prayer som tok verden med storm. Albumet hadde også med andre store hiter som You Give Love a Bad Name, Wanted Dead or Alive, Raise Your Hands og Never Say Goodbye. I en periode lå singelen Livin’ on a Prayer på første plass på topp ti for singler, mens You Give Love a Bad Name lå på andre plass, og Wanted Dead or Alive lå på syvende plass. Det var disse tre låtene som var singler fra det tredje albumet. Totalt lå albumet hele 94 uker på topp 10 i USA! Åtte av disse ukene lå det på 1. plass.

 

I 1988 kom albumet New Jersey ut, som også ble en stor hit. Med låtene Bad Medicine, Lay Your Hands on Me, Living in Sin, Born to Be My Baby og I'll Be There For You.

 

Livin’ on a Prayer

Sangen handler om Tommy og Gina som sliter med å få hverdagen til å gå.

 

Tommy jobbet som havnearbeider og var med i fagforeningen, men ”union's been on strike, he’s down on his luck”, så han har det tøft.

 

Gina jobbet på spisestedet hele dagen. Hun jobbet for å få penger sånn at hun og Tommy kunne leve et ordentlig liv. Men hun sa også at de måtte holde fast ved det de hadde. Det gjorde ingen forskjell om de greide det eller ikke, fordi de hadde hverandre og det var mye. Tittelen på sangen, altså Livin’ on a Prayer betyr Lever på en bønn, og det var jo det de gjorde. De ba om at det skulle gå bra med dem.

 

Instrumentene som er brukt i sangen er:

El-gitar + talkbox

Slagverk

Synthesizere eller keyboard

Bass

Klokkespill hvis det ikke er synthen som lager denne lyden

Og selvfølgelig stemmen til vokalisten og koristene

 

Introen starter rolig med en gradvis økende synth, og så bygger den seg raskt opp ved hjelp av flere instrumenter (slagverk og gitar + talkbox) samtidig som lydstyrken økes. Dette toppes med den kraftige stemmen til vokalisten. Rytmen markerer tempo etter introen med synthen. Sangen har en god ”drive” gjennom både vers og refreng.

 

Verset er mer dempet enn refrenget, der både vokal og instrumenter spiller for full styrke.

 

Mellomspillet som er en gitarsolo er mellom de siste to refrengene i sangen. Det siste refrenget etter gitarsoloen er en litt omgjort versjon av refrenget.

 

Når vokalisten synger ”It’s tough” synger han litt svakere, og dette gjør han hver gang det er snakk om følelser. Det gir på en måte et tegn om at det virkelig er vanskelig. Hvis han hadde sunget lyst og sterk, ville nok mange blitt litt forvirret, fordi leppene hans sier at det er tøft og vanskelig, mens stemmebåndet hans sier noe annet.

 

Når han synger om sterke ting som virkelig er viktige å holde fast ved, synger han enda sterkere enn på ”ubetydelige ord”. Med ubetydelige ord mener jeg ord som: a, the og to.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst