Charles Dickens

Kort tekst om Charles Dickens.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.05.29

Charles Dickens var en engelsk forfatter som ble født 7. februar 1812. Dickens ble født i byen Landport, men allerede som femåring flyttet familien til Chatham i Kent, og som tiåring flyttet de til Camden Town i London. De hadde mange penger, og han gikk på privatskole, men faren sløste dem på fester og slikt, så han måtte betale gjeld i fengsel.

 

<bilde>

Da Dickens var bare tolv år gammel, ble han sett på som gammel nok til å arbeide, så han tok arbeid i en støvelsvertefabrikk hele ti timer om dagen. For dette fikk han seks shillings. Men med disse pengene måtte han hjelpe faren ut av fengselet.

 

Senere i livet giftet han seg, men ble fort skilt igjen. På denne tiden var det ikke vanlig å skille seg, det var helt utenkelig, så han fortsatte å finansiere hennes hushold de neste 20 årene, helt til en dag hun døde. Dickens og Catherine hadde 10 barn sammen.

 

<bilde>
Den 9. juni 1865 var Dickens involvert i en togulykke, der først seks av vognene av toget forsvant ned av en bro som holdt på å bli reparert. Den eneste vognen som ble stående på skinnene var den som Dickens satt i. Han hjalp alle de skadde han kunne, helt til redningsmannskapet kom for å bringe dem til sykehus. Men selv om han ikke ble skadd i ulykken, kom han aldri over det.

 

Forestillingene til Charles Dickens var veldig populære, og 2. desember 1867 holdt han sin første lesning i USA, ved et teater i New York. Følelsene han brukte på disse lesningene, med individuelle stemmer for hver rolle, har blitt antatt til å ha vært medvirkende til hans død. Han døde på dagen fem år etter Staplehurstulykken, den 9. juni 1870. Han ble ikke gravlagt som han ønsket, i Rochesterkatedralen, men derimot gravlagt i Poetenes hjørne. På graven hans står det: ”Han sympatiserte med de fattige, de som har det vondt, de undertrykkede, og med hans død er en av Englands største diktere tapt for verden.”

 

I 1880-årene ble det historiske Eastgate House i Rochester i Kent omgjort til et Charles Dickens-museum, og en årlig Dickens-festival er avholdt i byen. Eastgate House ble senere stengt i 2005 av Medway kommunestyre for å kutte utgifter. Men heldigvis er en ”Dickens World” temapark planlagt å åpne i Chatham i 2007 som ikke er så langt unna. Der Dickens bodde før, er også blitt omgjort til et museum.

 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst