Charles Robert Darwin

Litt fakta om Charles Robert Darwin.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.01.24

Charles Robert Darwin ble født 12. februar 1809 i Shrewsbury i en velstående og liberal familie. Han døde 19. april 1882 i Downe, kent.

 

Faren hans het Robert Darwin og moren het Susannah Darwin. Pike navnet hennes var Wedgewood. Og dele Charles Darwins liv inn i tre perioder er helt naturlig: først oppvekst og studier, deretter reisen med HMS Beagle, og til sist livet som forsker etter reisen. Her kommer litt om oppveksten hans:

 

<bilde>
Oppveksten til Charles Robert Darwin:

Farfaren Erasmus og faren Robert var begge to leger og botanikere. Farfaren til Charles Darwin var blant en av de første filosofene som prøvde å formulere teorier om evolusjon, men Charles Darwins farfar hadde ikke noe betydning for Charles sin utvikling som vitenskapsmann.

 

Studiene til Charles Robert Darwin:

Charles studerte medisin som 16 åring, og det var i Edinburgh. Dessverre orket han ikke fortsette studiene for at han orket bare ikke obduksjonene og disseksjonene, derfor måtte han avbryte studiet. For og få seg en annen utdannelse som kunne få ham i arbeid begynte han og studere teologi i Cambridge i 1882, i 1831 tok han sin Bachelor`s degree. I naturfag fikk han aldri noen formell undervisning, verken på folkeskolen ( som bare hadde klassisk språk og historie og litt geografi) eller universitetet, han fulgte forelesninger og leste på egen hånd både i Edinburgh og Cambridge. Han ble godt kjent med mange vitenskapsmenn i løpet av studietiden, i flere naturvitenskapelige foreninger. Han var også en ivrig jeger. (Han var faktisk så ivrig at faren var engstelig for at han skulle bli en ”idle sporting gentleman”.)

 

Reisen med Beagle:

Etter anmodningen fra J.S. Henslow (professor i botanikk i Cambridge, og Charles Darwins gode venn) ble han med ekspedisjonen på HMS Beagle som skipets naturviter. Denne turen var en ren forskningstokt og et av målene for denne turen var å kartlegge Sør-Amerikas kyst.  Tokten varte fra desember 1831-Oktober 1836, det vill si at tokten varte i hele 4 år og 9 månder. Reisen gikk rundt hele jorda: til Brazil, Uruguay, Argentina, Chile, Galapagos-øyene, New-Zealand og Australia, og derfra hjemover gjennom Asia, rundt Afrikas sørspiss og deretter tilbake til Europa. Skipet måtte seile mye fram og tilbake langs kysten p.g.a de kompliserte målingene, dermed fikk darwin tid til lange og grundige innsamlingsturer på land. (Han holdt seg helst på land fordi han var plaget av sjøsyke.) Han samlet kasse på kasse med planter, dyr og steiner som han sendte hjem til England. Enkelte bestemte ting fikk spesielt stor betydning for evolusjonsteorien noen år senere: Forsteinete knokler av store utdødde pattedyr i Argentina, og det spesielle dyrelivet på Galapagos-øyene. Og leve som vitenskapsmann var langt fra planene til Darwin, da Darwin dro ut på reisen med HMS Beagle trodde han fremdeles på den bibelske skapelsesberetningen. Han trodde først at han skulle bli prest. Charles delte lugar med skipperen til skipet Beagles, han het Robert Fitzroy og han var veldig kristen. Det var bibelen som holdt dem sammen som gode venner.

 

<bilde>
Livet etter reisen:

Charles orket ikke store folkemengder på grunn av at han var syk (han ble kvalm og fikk søvnløshet) etter den utrolige lange turen. I 1842 flyttet Charles Til Down House i Kent og levde han helt til han døde (40 år senere). Han led sannsyneligvis av redsel for åpne rom og folkemengder, denne sykdommen heter Agorafobi. I 1839 giftet han seg med sin kusine Emma Wedgewood.

 

 

Kilde: http://www.toyen.uio.no/skoletj/fag_og_fakta/darwin.html

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst