Chopin

Oppgave om den klassiske komponisten Frédéric Chopin.

Skrevet i 9. klasse.

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.06.25

Innhold:

Forord

Frédéric Chopin

Etterord

Kilder

 

Forord:

I denne teksten skal jeg ta for meg emnet klassisk musikk. Jeg skal da fortelle om den kjente komponisten Frédéric Chopin og livet hans. Jeg skal også si litt om hva slags musikk han lagde.

 

Frédéric Chopin

 

<bilde>
Biografi:

Frédéric var en pianist og komponist. Han var polsk, men halvt fransk, fordi faren hans var fransk og moren var polsk. Han ble født 1. mars 1810 i nærheten av Warszawa og fikk navnet Fryderyk Franciszek Chopin, men senere byttet han navn til Frédéric François Chopin, det navnet som han er mest kjent som. Han var et veldig begavet barn, ved at han allerede hadde skrevet to pianostykker da han var bare 7 år gammel. Han dro tilbake til hjemlandet til faren da han var ganske ung, og bosatte seg i Paris.  Der tjente han til livets opphold ved å være pianolærer. Han ble populær for de polske og franske aristokratene.

 

Når Chopin hadde slått seg ned i Paris, valgte han med vilje statusen som en utvandrer. Til tross for farens anbefaling adlød han ikke Tsarens regler som var utstedt i det underlagte Polen, og han fornyet heller aldri passet sitt hos den russiske ambassaden. Da ble han sett på som en politisk flyktning, og fratok seg selv sjansen til å besøke hjemlandet sitt igjen. Han lengtet hjem til familien og vennene sine, og bestemte seg for å dele bolig med lege Aleksander Hoffman, en annen polakk i eksil. Etter siste reise fra Paris, delte han bolig med vennen sin lege Jan Matuszynski. I denne situasjonen kunne han bare møte foreldrene sine utenfor Polen, og i august 1835 reiste de til Karlsbad for å ta en kur. Etterpå, når han var i Dresden, fornyet han sitt bekjentskap til Wodzinski familien. Noen år tidligere hadde de tre unge Wodzinski-sønnene bodd på et pensjonat som var styrt av Mikolaj Chopin. Den yngre søsteren deres, Maria, som var halvvoksen, hadde stort musikalsk og kunstnerisk talent, og Chopin ble forelsket i henne og ville gifte seg med henne. Året etter, på en ferie som han tilbrakte sammen med Maria og moren hennes, fridde han til Maria og fikk ja, men han måtte ta bedre vare på helsa si. Forlovelsen deres var uoffisiell, og de giftet seg ikke. Etter ett års ”prøveperiode” var han alvorlig syk, og Marias foreldre så på Chopin som en upassende partner for datteren sin. Denne avvisningen var veldig smertefull for Chopin, og han stemplet bokstavene fra Wodzinski-familien knyttet i en liten pakke, ”Min Sorg.”

 

George Sand:

I håp om å glemme alle de ubehagelige minnene sine reiste Chopin til London i juli 1937, med selskap fra Camille Pleyel. Rett etterpå inngikk han et nært samarbeid med den franske forfatteren George Sand som var skilt og hadde to barn. Hun ga han ømhet, varme og morskjærlighet. Paret tilbrakte vinteren på Mallorca. Der bodde de i et tidligere kloster som het Valdemosa. Det var her, på grunn av dårlige værforhold, at Chopin ble syk, og det kunne se ut som tuberkulose. I mange uker måtte han være i huset fordi han var så svak, men likevel arbeidet han mye og komponerte flere mesterverk. På reisen hjem fra Mallorca var Chopin fremdeles syk. Han flyttet inn i Georges Sands hus i Nohant. Her tilbrakte han mange ferier helt fram til 1846. De ble behandlet som et gift par, men de giftet seg aldri. De elsket hverandre, men Chopin likte den ene av Georges sønner bedre enn den andre, og dette ble verre og verre og med stadig større konflikter, derfor gikk de fra hverandre i juli 1847.

 

Død:

Etter hvert ga han opp nesten all komposisjonen, og skrev bare noen få miniatyrer på slutten av livet sitt. 16 November 1848 holdt han sin siste konsert, til tross for sykdommen. Den holdt han for polske utvandrere i Guildhall i London. Han reiste tilbake til Paris noen dager senere. Sykdommen gjorde han verre og verre, og i løpet av sommeren kom søsteren hans Ludwika Jedrzejewiczowa for å ta vare på han. 17 oktober 1849 døde han av lungetuberkulose i leiligheten sin. Han ble begravet i Paris. Hjertet hans ble hentet av søsteren og plassert i en urne montert på en søyle i Den Hellige Kors kirke i Krakowskie Przedmiescie.

 

Musikk:

Chopin likte ikke at musikken hans ble beskrevet som romantisk, selv om verkene hans ofte var romantiske. Han likte heller ikke å fremføre foran mange mennesker, eller stort publikum. Derfor skrev han mange små stykker som kunne fremføres i salongene i Paris. Alle stykkene hans har piano i seg. De fleste er skrevet for bare piano, men noen er også for andre instrumenter og sang. Selv om det meste av hans voksne liv ble tilbrakt i Paris, var det hjemlandet Polen han fikk sin musikalske inspirasjon fra.

 

Etterord:

Arbeidet gikk ganske bra, men det var litt stressende når det nærmet seg innleveringsfristen, fordi jeg hadde så mye annet jeg måtte jobbe med. Uansett var det veldig lærerikt å skrive om Chopin, fordi jeg har aldri egentlig hørt så veldig mye om han før og jeg visste ikke så mye om han som jeg kan nå. Dessuten var mye av teksten jeg fant på engelsk, så jeg måtte oversette den selv, og da ble på en måte infoen sittende i hodet. Det var litt vanskelig å oversette, men jeg håper at teksten var innholdsrik og at jeg hadde med noe av de tingene som var viktigst å få med.

 

Kilder:

 

Internett:

http://www.imponline.no/FactsAndTips/Classical%20Music/Frederic%20Chopin.aspx

 

http://translate.google.no/translate?hl=no&sl=en&u=http://www.chopin.pl/spis_tresci/
index_en.html&sa=X&oi=translate&resnum=4&ct=result&prev=/
search%3Fq%3Dchopin%26hl%3Dno

 

http://no.wikipedia.org/wiki/Chopin

 

http://www.chopin.pl/biografia/index_en.html

 

http://no.wikipedia.org/wiki/George_Sand

 

Bøker:

”Musikkens verd å vite – Guinness Book of Music” av Robert og Celia Dearling i samarbeid med Brian Rust, Norsk Redaktør Ivar Folgerø. Forlag: Dreyers Musikkbibliotek, Utgitt: 1979

”Chopin – En Biografi” av Johannes Skancke Martens. Forlag: Høvik Bokhandel. Utgitt: 1945

 

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst