Desmond Tutu

Desmond Tutu, vinner av Nobel Fredspris og en aktiv forkjemper for de svartes rettigheter i Sør-Afrika.

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2002.03.01

Erkebiskop Desmond Tutu er født 7. oktober 1931 i Klerksdorp i Sør-Afrika. Han vokste opp når rasismen og apartheid hadde en veldig stor rolle i samfunnet. Han fikk tidlig i livet merke hatet de vite hadde til de med en annen hudfarge.

 

Faren hans var lærer og var veldig opptatt av at barna fikk en bra utdannelse. Tutu besto college i 1953, og gikk videre til universitetet i Sør-Afrika. Han giftet seg med Leah Nomalizo Tutu, 2. juli 1955. Han studerte teologi og ble prest i 1961. Senere ble han biskop og leder for den britiske bevegelsen mot apartheid. Han har også arbeidet som lærer.

 

Han reiste mye sammen med familien rundt omkring i verden i forbindelse med jobbene han hadde. I 1976 ble han biskop i Lesotho. Den vesle mannen ble lagt merke til både i Sør-Afrika og resten av verden. Han hadde en stor utstråling og en god sans for humor, så folk ble revet med i budskapet hans.

 

I 1978 ble han den første svarte generalsekretæren i det Sør-Afrikanske kirkerådet. Mange andre kirker var også med der for å kjempe for de svartes rettigheter. Kirkerådes ”fredens hus” i Johannesburg hadde lenge vært i myndighetenes søkelys. Kirkerådet drev med en rekke tiltak: økonomisk støtte til skolegang for barn og ungdom, ikkevoldskurs, gratis advokathjelp til fattige og hjelpeløse i fengsel, pengestøtte til fattige ektefeller som hadde mennene sin i fengsel, de drev også med mye mer. Kirkerådet ble utsatt for en rekke harde angrep fra myndighetene. Og presse ble ikke mindre av alle prisene Tutu fikk. I 1986 ble han erkebiskop, det vil si øverste leder for den Anglikanske kirke i Sør-Afrika.

 

Truslene og overgrepene på medarbeidende i kirkerådet fortsatte, og i 1988 smalt det, en bombe eksploderte i ”fredens hus” i Johannesburg. Folk fra sikkerhetspolitiet sto bak aksjonen. Det ble fort bygd et nytt hus, hovedsakelig med pengehjelp fra Norge.

 

Tutu har alltid kjempet for fred og harmoni i Sør Afrika i det meste av livet sitt, så Nobels Fredpris, som han fikk i 1984, og alle de andre prisene han har mottatt er ikke ufortjent.

 

Desmond Tutu er og vil bli en fredens mann så lenge han lever.

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst